Cat Ràdio

President Aragonès: "Des que governem, cada any hem aprovat pressupostos i aquest any també en tindrem"

query_builder   22 gener 2024 11:53

event_note Nota de premsa

President Aragonès: "Des que governem, cada any hem aprovat pressupostos i aquest any també en tindrem"

  1. En una entrevista a Catalunya Ràdio, el cap de l’Executiu ha assegurat que treballarà perquè en aquests quatre anys de legislatura espanyola “es fixin les condicions perquè Catalunya pugui fer un referèndum"
El president durant l'entrevista a 'El Matí de Catalunya Ràdio'. Fotografia: Rubén Moreno
El president durant l'entrevista a 'El Matí de Catalunya Ràdio'. Fotografia: Rubén Moreno
{"name":"2024/01/22/11/04/e28b049a-3d22-4630-9ba4-50dcb1e5d9a0.jpeg","author":"Rubén Moreno","type":"0","location":"0","weight":88877}

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha assegurat aquest matí en una entrevista a ‘El matí de Catalunya que aquest any “tindrem pressupostos”, igual que ha passat en les darreres legislatures. “Malgrat que se’ns diu que som un govern que no té majoria al Parlament, cada any hem anat aprovant pressupostos, i això feia anys que no passava”, ha remarcat.

En aquest sentit, el cap de l’Executiu ha subratllat que “s’està treballant intensament” amb els grups parlamentaris i s’ha mostrat convençut que els comptes s’aprovaran perquè “tots plegats som conscients de la necessitat d'aquest país de tenir més recursos en molts àmbits”. Els pressupostos, ha dit, “significaran 2.400 milions d'euros més de despesa” que permetran continuar les inversions en àmbits com el sanitari, l’educatiu o l’industrial, entre d’altres.

Un referèndum acordat i reconegut

En l’àmbit de la sobirania política, el president ha apuntat que cal aprofitar la conjuntura política històrica que van propiciar les últimes eleccions per “avançar en la resolució del conflicte amb l’Estat”. I, en aquest context, ha refermat que treballarà perquè “en aquests quatre anys que s'han iniciat amb la legislatura espanyola es fixin les condicions amb les quals Catalunya pugui fer un referèndum sobre la independència”.

Aragonès ha assegurat que “cal forçar l'Estat a una negociació perquè hi hagi un referèndum acordat, reconegut internacionalment”, amb el requisit imprescindible “que el resultat s’apliqui”. “El conflicte amb l’Estat s’ha de resoldre amb democràcia”, ha declarat, i ha recordat els resultats que ha portat fins ara la via del diàleg. “Nosaltres defensàvem la via de la negociació quan ningú més hi creia, i defensàvem l'amnistia quan ens deien que era impossible. Avui la via de la negociació és on coincidim una immensa majoria, i avui l'amnistia està a punt de ser aprovada a les Corts Generals”, ha afirmat.

Entre els èxits que ha portat fins ara la negociació, el president ha destacat el traspàs de Rodalies, el traspàs de l'ingrés mínim vital o unes inversions anuals complementàries de 150 milions d'euros extraordinaris en infraestructures científiques. “Hi ha moltes coses que s'ha hagut d'esperar que arribés aquest govern perquè es comencessin a fer. El traspàs de Rodalies, que durant tants anys s'havia dit que s'havia de fer, ara el fem”, ha remarcat.

En un altre moment de l’entrevista, el cap de l’Executiu s’ha mostrat convençut que “tenim molts actius en aquest país”, que cal “reivindicar”. “Evidentment, no hem de menystenir qui té la capitalitat de l'Estat, però valorem el que tenim, però no per quedar-nos on estem, sinó per veure el potencial que podem seguir explotant”, ha dit. Així, s’ha referit a les recents inversions industrials, a les inversions en recerca científica privades, com les d'AstraZeneca, anunciada ara fa un any i que ha recordat es va treballar amb l’empresa, i també a inversions públiques d'infraestructures científiques.

En aquest mateix sentit, ha posat en relleu la celebració de grans esdeveniments, com ara les fires i congressos, que ha apuntat que ajuden a “aguantar determinats sectors i a desestacionalitzar-los”. En la mateixa línia, ha posat com a exemple la celebració pròximament de la gran fira del sector audiovisual l'ICE, l'Integrated Systems Euro, Systems Europe, on participaran més de 70.000 persones, o el Mobile World Congress. I, finalment, ha subratllat la importància d’esdeveniments culturals “molt potents” que tindran lloc a Catalunya, a banda de la Copa Amèrica.

undefined
undefined
undefined
undefined
undefined