Empresa i Treball

El conseller Roger Torrent en la trobada amb treballadors autònoms

El Govern inverteix 31,5M d'euros en programes de suport al treball autònom

query_builder   3 maig 2024 13:27

event_note Nota de premsa

El Govern inverteix 31,5M d'euros en programes de suport al treball autònom

En tres anys, ha destinat 107,5 milions d’euros, que han beneficiat prop de 16.000 persones

La Generalitat també treballa per posar en marxa a partir de l’any vinent l’Oficina d’Atenció al Treball Autònom

El Govern, per mitjà del Departament d’Empresa i Treball, destinarà aquest any 31,48 milions d’euros a ajuts i programes específics per a persones treballadores autònomes. Ho ha explicat el conseller d’Empresa i Treball, Roger Torrent i Ramió, aquest matí en una trobada amb representants d’entitats del treball autònom de Catalunya, així com persones treballadores per compte propi que han estat beneficiàries d’algun dels programes del Govern en aquest àmbit. A l’acte l’han acompanyat el secretari de Treball, Enric Vinaixa Bonet, i el director general de Relacions Laborals, Treball Autònom i Seguretat i Salut Laboral, Òscar Riu Garcia.

El conseller també ha fet balanç de les polítiques de suport al treball autònom impulsades pel Govern els darrers tres anys. Concretament, entre 2021 i 2023, ha invertit 107,5 milions d’euros en programes que han beneficiat directament 14.679 emprenedors i emprenedores, a més de 1.284 persones desocupades que han estat contractades gràcies a les dues edicions del programa “TU+1” (creat l’any 2022).

Torrent ha explicat que “som un Govern que estem al costat de la gent. I això, en el marc del sistema productiu, vol dir ser el Govern dels autònoms. Per això hem desenvolupat polítiques de suport al treball autònom, hem creat nous ajuts i hem ampliat econòmicament i territorialment els que ja teníem”. També ha assenyalat que “estem treballant perquè l’any vinent es pugui posar en marxa l’Oficina d’Atenció al Treball Autònom, un espai virtual de referència per als autònoms, que sigui la porta d’entrada de tots els serveis de l’administració” i ha afegit que “esperem que tota aquesta feina tingui continuïtat, i es pugui reforçar encara més el suport a les persones treballadores autònomes del nostre país”.

En aquest sentit, aquest 2024 destaquen dos ajuts econòmics directes per a emprenedors i emprenedores:

  1. “TU+1” La tercera edició d’aquest programa compta amb un pressupost de 15 milions d’euros per promoure la contractació d’una persona assalariada entre els autònoms sense cap treballador al seu càrrec. En concret, es tracta d’un ajut de 20.850 euros perquè contractin una persona en situació d’atur (es pot sol·licitar per contractar fins a tres treballadors). L’objectiu d’aquest programa és oferir suport al creixement dels petits negocis, a més de fomentar la contractació indefinida (amb un mínim de 18 mesos) de persones desocupades. La convocatòria està prevista per al mes de juliol.
  2. Foment de l’autoocupació jove Aquesta convocatòria -cofinançada pel Fons Social Europeu Plus- s’obrirà a finals de maig amb un pressupost de 13 milions d’euros en subvencions de 15.876 euros per a joves de 18 a 29 anys que volen iniciar l’activitat com a persones treballadores per compte propi. A més, es reserva una línia de 500.000 euros per a joves amb domicili fiscal en un micropoble (algun dels 337 municipis de menys de 500 habitants que hi ha actualment al nostre país). Els joves que reben l’ajut han de mantenir l’activitat com a autònoms durant un mínim de 18 mesos i han de participar en accions formatives i/o d’assessorament.

D’altra banda, un any més s’obrirà la convocatòria del “Consolida’t”, el programa de suport a la consolidació, l’enfortiment i la reinvenció del treball autònom a Catalunya, amb un pressupost de 3,48 milions d’euros. Es tracta d’un programa de subvencions a entitats (universitats, col·legis professionals, organitzacions del treball autònom) per desenvolupar projectes d’assessorament personalitzat i de formació a persones treballadores autònomes en aspectes clau de la gestió del seu negoci, i des de l’any passat també hi poden participar entitats locals (consells comarcal o, en el seu defecte, ajuntaments). D’aquesta manera, el programa s’amplia i es desplega pel territori per arribar a un major nombre de persones treballadores per compte propi.


107,5 milions d’euros de suport al treball autònom en tres anys

Durant la trobada el conseller ha detallat el pressupost total d’aquests ajuts els darrer tres anys (de 2021 a 2023) i que arriba fins als 107,5 milions d’euros. En concret correspon a quatre programes:

  1. 37,1 milions d’euros de les dues convocatòries (2021/2022 i 2023) de l’ajut per al foment de l’autoocupació jove, que han rebut 2.599 joves d’entre 18 i 29 anys per iniciar el seu projecte professional.
  2. 21,7 milions d’euros de les dues convocatòries (2022 i 2023) de l’ajut “TU+1” per a la contractació d’entre 1 i 3 persones treballadores assalariades. Un total de 1.070 autònoms han rebut l’ajut i han contractat 1.284 persones desocupades.
  3. 45,6 milions d’euros de les dues convocatòries (2021 i 2022) de l’ajut “Ocupació + Transformació” per a autònoms, microempreses i cooperatives amb persones treballadores al seu càrrec (fins a 5 assalariats), finançat amb fons europeus MRR. A canvi d’aquesta subvenció de 5.000 euros, el beneficiari es comprometia a mantenir la totalitat de la plantilla durant un mínim de sis mesos i realitzar una formació sobre digitalització o economia verda. L’han rebut 9.115 autònoms, microempreses i cooperatives.
  4. 3,15 milions d’euros de les tres convocatòries (2021, 2022 i 2023) del programa de formació i assessorament “Consolida’t”. En aquests tres anys hi han participat 1.895 persones treballadores autònomes.


Oficina d’Atenció al Treball Autònom

Finalment, el Govern treballa per posar en marxa, a partir de l’any vinent, l’Oficina d’Atenció al Treball Autònom, un espai web per donar suport i informació ajustada a les necessitats de les persones treballadores autònomes. L’objectiu d’aquest espai és apropar l’administració de la Generalitat als emprenedors i emprenedores, facilitar-los la gestió del seu negoci i esdevenir un recurs bidireccional entre l’administració i la persona usuària.

L’Oficina vol ser una plataforma referent i única per proporcionar assessorament i informació de manera unificada a les persones treballadors autònomes, professionals vinculats (gestors), organitzacions representatives del treball autònom i entitats col·laboradores. A través d’aquest espai, es crearà un Registre d’Autònoms a Catalunya per poder perfilar i facilitar informació concreta en base a com hagi definit el negoci.

Els serveis que té previst oferir l’Oficina d’Atenció al Treball Autònom són informació general i adaptada al cicle de vida de l’autònom; tràmits; ajuts i subvencions de totes les administracions; informació sobre línies de finançament; assessorament, ja sigui a través de les entitats del programa “Consolida’t” o en un primer nivell d’assessorament propi virtual; recursos formatius; xarxa professional – espai de networking virtual, així com d’altres continguts i recursos d’interès sense duplicitats.


4  

Imatges

El conseller Roger Torrent en la trobada amb treballadors autònoms

El conseller Roger Torrent en la trobada amb treballadors autònoms 370303

El conseller Roger Torrent en la trobada amb treballadors autònoms

El conseller Roger Torrent en la trobada amb treballadors autònoms 267422

El conseller Roger Torrent en la trobada amb treballadors autònoms

El conseller Roger Torrent en la trobada amb treballadors autònoms 497615

El conseller Roger Torrent en la trobada amb treballadors autònoms

El conseller Roger Torrent en la trobada amb treballadors autònoms 479372

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia