Agricultura

El Govern aprova el Pla estratègic de la ramaderia extensiva, que s'ha treballat amb el sector amb l'objectiu d'enfortir el model d'explotacions petites i mitjanes

query_builder   16 abril 2024 13:04

event_note Nota de premsa

El Govern aprova el Pla estratègic de la ramaderia extensiva, que s'ha treballat amb el sector amb l'objectiu d'enfortir el model d'explotacions petites i mitjanes

  1. El Pla és fruit d’un procediment participatiu, exposa els reptes i les problemàtiques a què s’enfronta el sector i presenta els 6 eixos i les 174 accions que han de permetre millorar-ne la situació en un termini de deu anys
  2. El Departament d’Acció Climàtica Alimentació i Agenda Rural considera que el paper de la ramaderia extensiva i semiextensiva en la gestió del territori és clau per l’adaptació i mitigació del canvi climàtic, la conservació de la biodiversitat, la protecció del sòl davant l’erosió i l’aprofitament sostenible de l’aigua i dels recursos

El Govern ha aprovat el Pla estratègic de la ramaderia extensiva de Catalunya 2024-2030 (PEREC), que s’ha elaborat i consensuat conjuntament amb el sector, amb l’objectiu de dotar-lo de les eines necessàries per consolidar i enfortir aquest model d’explotacions petites i mitjanes i, alhora, fomentar el producte de proximitat i de qualitat per a les espècies bovina, ovina i de cabrum i equina.

El Pla es va començar a treballar el novembre de 2020 i és fruit d’un procediment participatiu en què han col·laborat 247 persones del sector ramader, en els àmbits de la recerca, de l’administració, tercer sector o altres. En concret, el document exposa els reptes i les problemàtiques a les quals s’encara el sector i presenta els 6 eixos i un total de 174 accions que han de permetre millorar-ne la situació en un termini de deu anys.

Aquests 6 eixos d’actuació són:

  1. Producció ramadera sostenible.
  2. Cadena de valor.
  3. Gestió del territori.
  4. Participació i governança.
  5. Valorització.
  6. Comunicació, promoció i generació de coneixement i innovació.

En aquest sentit, els eixos pivoten sobre la necessitat de desenvolupar un model productiu extensiu de la ramaderia que sigui sostenible tant en l’àmbit econòmic com social i ambiental. A tall d’exemple, pel que fa a les accions previstes i que ja s’estan treballant, destaquen les actuacions següents:

  1. Contractació del servei de pastura per a la prevenció d’incendis.
  2. Creació d’una xarxa d’escorxadors de baixa capacitat.
  3. Establiment d’una línia d’ajuts per als ens locals per a la recuperació de pastures i adquisició i manteniment d’instal·lacions i mitjans de contenció dels animals.
  4. Creació d’un grup de treball específic sobre Ramaderia Extensiva i la PAC per poder fer una avaluació constant dels impactes de les ajudes i treballar propostes per al nou període.

El Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural considera que el paper de la ramaderia extensiva en la gestió del territori és clau per a l’adaptació i mitigació del canvi climàtic, la conservació de la biodiversitat, la protecció del sòl davant l’erosió i l’aprofitament sostenible de l’aigua. A més, des d’un punt de vista social, contribueix a fixar gent al territori, al reequilibri territorial, i genera una economia circular.

Un model productiu

En paral·lel al desenvolupament d’aquest Pla, s’ha elaborat el Pla Estratègic de l’Alimentació (PEAC), que es defineix com una eina de caràcter interdepartamental i intersectorial que estableix la visió, els objectius i les iniciatives prioritàries sobre el futur més immediat de l’alimentació a Catalunya i que fixa les bases del Pacte Nacional per l’Alimentació a Catalunya.

Es tracta d’un pacte que pretén enfortir el sector agroalimentari de Catalunya per ser un sector imprescindible i estratègic. El PEAC ja contempla dins de les seves accions el Pla Estratègic de Ramaderia Extensiva amb la finalitat de garantir-ne els objectius sota un model productiu sostenible.

Així mateix, durant el 2021 es va dur a terme el procés participatiu que ha culminat en la creació de l’Agenda Rural de Catalunya, que té per objectiu identificar les necessitats i reptes del territori rural per garantir-ne les condicions de vida i de desenvolupament i esdevé el document clau per planificar les polítiques d’equilibri i cohesió territorial. Per tant, ha de coordinar les estratègies existents i les que vagin sorgint. De les 22 línies estratègiques que es presenten en els 6 eixos de la PEREC, 19 estan relacionades i donen resposta als reptes plantejats per l’Agenda Rural.



undefined
undefined
undefined
undefined
undefined