Foto de la roda de premsa

El Govern aprova el projecte de llei de l'agència que integrarà l'atenció sanitària i la social

query_builder   9 gener 2024 16:21

thumb_up Acords del Govern

El Govern aprova el projecte de llei de l'agència que integrarà l'atenció sanitària i la social

  1. La normativa, que es portarà al Parlament per a la seva aprovació definitiva, prioritza l’atenció domiciliària integrada per evitar els internaments en residències
  2. El Govern analitza l’informe sobre la sinistralitat a les carreteres catalanes del 2023: les víctimes mortals es van reduir un 13,8% l’any passat respecte al 2019
  3. L’Executiu també aprova el grup de 18 experts per impulsar millores educatives
Foto de la roda de premsa
El conseller de Drets Socials, Carles Campuzano; la portaveu del Govern, Patrícia Plaja, i el conseller de Salut, Manel Balcells, durant la roda de premsa del Govern.
{"name":"2024/01/09/16/21/f934fb90-bd94-41b9-8d65-280f37f9c696.jpeg","author":"Arnau Carbonell","type":"0","location":"0","weight":116518}

El Govern ha aprovat el Projecte de llei de l’Agència d’Atenció Integrada Social i Sanitària (AGAISS), impulsat pels Departaments de Salut i de Drets Socials i amb la col·laboració dels ens locals. Aquest tràmit permetrà portar la llei al Parlament de Catalunya per a la seva aprovació definitiva, prevista en el Pla de Govern de la XIV legislatura.

L’AGAISS es crea per coordinar departaments i actors que intervenen en l’atenció integrada social i sanitària i gestionar-ne els recursos. Durant la roda de premsa posterior a la reunió del Govern, el conseller de Salut, Manel Balcells i Díaz, ha destacat que avui és“un dia d’inflexió important amb la consolidació d’un instrument que acabarà sent l’Agència i que permetrà la gestió efectiva de tots els recursos al voltant de l’atenció integrada”.

Balcells ha remarcat que “l’atenció a les persones més grans necessitava un tomb amb una atenció al màxim d’integrada possible, més centrada en la persona, i on els aspectes socials i sanitaris se sumen, es complementen, i no es poden separar”.

Per la seva part, el conseller de Drets Socials, Carles Campuzano i Canadés, també ha celebrat l’aprovació de l’avantprojecte de llei de l’Agència d’Atenció Integrada Social i Sanitària. “Estem convençuts que una bona atenció domiciliària integrada ens permetrà posar vida als anys i evitar la institucionalització de les persones grans”.

Campuzano ha defensat que es tracta d'un “instrument fonamental” que ha de permetre al Govern superar els dèficits dels últims anys i actuar d'enllaç entre els Departaments de Salut i Drets Socials, així com dels ens locals, per al desplegament local en set territoris amb experiència avançada en aquest camp, per consolidar-la i per ampliar-la a tot el país. El conseller de Drets Socials confia que el text tingui un suport parlamentari ampli “per consolidar una veritable estructura de país” i ha remarcat la millora de la qualitat de vida de les persones que suposa el desplegament de l'atenció integrada social i sanitària.

L’atenció domiciliària, una prioritat

L’AGAISS té com a màxima prioritat la cura i l’atenció a les persones en l’entorn domiciliari i comunitari, a fi d’afavorir que puguin desenvolupar, durant el màxim de temps possible, el seu projecte de vida a casa. Això implica potenciar l’atenció domiciliària integrada social i sanitària, els serveis i els suports comunitaris, i promoure i prevenir l’autonomia de les persones.

Una altra de les prioritats de l’Agència és garantir que, en el cas de les persones que requereixen un ingrés a centres residencials, l’atenció sanitària la presti el sistema públic de salut, a fi d’oferir, juntament amb la xarxa de serveis socials públics, una atenció integrada que es fonamenti en els drets, que doni resposta a les necessitats d’atenció, a les preferències i al projecte de vida de les persones.

Aquesta Llei consta de 21 articles estructurats en quatre capítols, dues disposicions addicionals, una disposició transitòria i tres disposicions finals.

Les persones que es beneficiaran de la creació de l’Agència seran les que tenen necessitats socials i sanitàries concurrents, especialment les persones grans, amb discapacitat, amb problemes de salut mental o addiccions i, en general, totes les que tenen necessitats complexes d’atenció o necessitats d’atenció pal·liativa, així com del seu entorn cuidador.

L’AGAISS, que també ha d’integrar la perspectiva de gènere, ha d’assolir els objectius següents:

  1. Possibilitar la màxima coordinació i col·laboració de les actuacions dels professionals, de les organitzacions dels serveis socials i dels serveis sanitaris.
  2. Potenciar l’autonomia de les persones i millorar-ne els resultats de salut i benestar personal.
  3. Millorar l’eficiència i la sostenibilitat del sistema sanitari i de serveis socials.
  4. Millorar l’atenció de les persones i les seves famílies.
  5. Millorar l’experiència dels professionals en la prestació de l’atenció.

El mes de febrer passat, el Govern va aprovar el desplegament territorial de l'atenció integrada social i sanitària. En aquest sentit, va triar set experiències que ja estaven en marxa a Amposta, el Prat de Llobregat, Barcelona, Manresa, Osona, Garrotxa/Ripollès i el Gironès amb l’objectiu de millorar la coordinació dels serveis.

En la roda de premsa, el conseller de Salut també ha explicat que aquest any es destinaran més de 2,4 milions d’euros a aquests set territoris seleccionats per “reforçar aquesta experiència, sobretot, amb nous perfils innovadors de professionals; per consolidar les gestores de cas; incorporar terapeutes ocupacionals, i també amb una cartera de serveis innovadora al voltant del servei d’atenció integrada domiciliària amb equips assertius comunitaris de salut mental i amb un espai obert de salut mental”.

El titular de Salut també ha subratllat que “aquest any es reforçarà el desplegament de l’atenció integrada a residències amb uns 15 milions d’euros”. La resposta a les necessitats sanitàries de les persones que viuen en aquests centres implica lacoordinació i la resposta integrada de l’Atenció Primària i Comunitària (APiC) amb el personal de la mateixa residència, així com amb la resta d’actors del sistema públic de salut. El desplegament es realitzarà al llarg d’aquest any i s’iniciarà en aquells EAP on ja s’estan duent a terme pràctiques integrades, coordinades i dinàmiques col·laboratives, així com en aquells que calgui prioritzar per necessitats assistencials.

Reducció de la mortalitat a les carreteres catalanes

El Govern també ha analitzat l’informe sobre la sinistralitat a les carreteres catalanes del 2023, que el conseller d’Interior, Joan Ignasi Elena, ha exposat durant la reunió de l’Executiu. La mortalitat a les carreteres catalanes es va reduir un 13,8% l’any passat respecte al 2019, any de referència per al compliment dels objectius de reducció de la sinistralitat del Pla de Seguretat Viària 2020-2023. 150 persones van morir en 134 accidents mortals a la xarxa viària interurbana catalana, 53 de les quals eren motoristes

El Servei Català de Trànsit, conjuntament amb agents de Trànsit de Mossos d’Esquadra, és l’autoritat de trànsit de l’Estat que presenta una major reducció de la taxa de mortalitat a les carreteres, per sobre de l’11% de reducció registrat al País Basc i l’augment del 8% de la Dirección General de Tráfico (DGT).

De les 150 víctimes mortals registrades enguany a les carreteres catalanes, el 80 % són homes.Per edat, la franja que concentra més víctimes mortals és la de 35 a 44 anys. A més, la franja de 45 a 54 anys és la que ha registrat més increment, d’un 29%, respecte a l’any passat.

L’AP-7, amb 15 morts, és la carretera que acumula més sinistres mortals aquest 2023, tot i que es consolida la reducció de les víctimes mortals d’aquesta via respecte a l’any passat (-37,5%), quan hi va haver 24 morts. La xifra de morts d’enguany és la mateixa que la del 2019, abans de l’alliberament dels peatges, tot i l’augment de circulació en aquesta via.

Quant al conjunt de col·lectius vulnerables, motoristes, vianants i ciclistes sumen quasi la meitat de les víctimes mortals (45%) a les carreteres catalanes. 53 motoristes han mort aquest any a la xarxa viària del país, on també han tingut un accident amb resultat de mort 12 vianants i 4 ciclistes

La portaveu Plaja ha destacat que el Govern aprovarà durant aquest trimestreel nou Pla de Seguretat Viària de Catalunya 2024-2026, que inclou noves accions en l’àmbit educatiu per reduir la sinistralitat, a més d’una inversió de 60 milions d’euros en infraestructures de gestió de trànsit, seguretat viària i mobilitat sostenible.

Grup d’experts per a les mesures de millora educativa

En l’àmbit d’educació, el Govern ha aprovat avui el nomenamentdel grup d’experts impulsor de mesures de millora educativa a curt i mitjà termini. Un grup format per 18 persones representants de la comunitat educativa i de l’àmbit acadèmic, que s’ha dissenyat buscant reflectir la diversitat tant de les etapes educatives com del territori, la complexitat de centres, la titularitat i les diferents disciplines, tenint en compte sectors com la formació professional o l’expertesa en la immersió lingüística.

La comissió d’experts, que estarà coordinada pel president del Consell d’Educació de Catalunya (CEC), Jesús Vinyes, ja es reunirà demà.

Fins avui ja es coneixien la majoria dels experts, però mancaven els proposats per la direcció dels centres educatius públics. Aquests noms els ha escollit la junta central de direccions de centres públics i avui han sigut ratificats pel Govern. SónArturoRamírez Varela, director de l’Escola Sant Jaume del Prat de Llobregat de fa més de vint anys; Joan Cumeras i Costa, docent de Visual i Plàstica i director de l’Institut Santiago Sobrequés i Vidal, un dels centres de referència a Girona, i Ermengol Alemany Font, director de l’Escola Castell de Dosrius a la comarca del Maresme.

Condemna del Govern pels dos nous casos de violència masclista a Catalunya

Durant la roda de premsa, la portaveu Plaja ha condemnat els dos últims casos “tràgics i extremadament dolorosos” de violència masclista que s’han produït a Catalunya. Després del feminicidi del 29 de desembre passat a Barcelona, ahir es va conèixer l’assassinat de dos menors presumptament a mans del seu pare, també a la ciutat comtal. “Tota la repulsa, tota la condemna i també tota la pena per aquest crim atroç”, ha manifestat Plaja. “Uns fets”, ha dit, “que ens glacen la sang, ens enrabien i ens omplen d’impotència per no haver pogut evitar una tragèdia que ha matat dos infants".

Per a la portaveu, és “urgent” que s’acompanyi les dones víctimes de violència masclista i que les persones del seu entorn es posin en contacte amb el 900 900 120. Aquest telèfon opera les 24 hores del dia, els 365 dies de l’any, és gratuït, totalment confidencial i no deixa rastre. “Truqueu, parleu, expliqueu. Una trucada pot semblar poca cosa, però pot salvar una vida”, ha manifestat.

Plaja també ha recordat que les víctimes "no estan soles" i que la Generalitat posa a la seva disposició tota la xarxa de recursos especialitzats perquè puguin sortir d'aquesta situació i tornar a tenir la vida lliure de violència masclista que es mereixen.

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, i la consellera d'Igualtat i Feminismes, Tània Verge, entre altres autoritats, han guardat un minut de silenci a la plaça Sant Jaume de Barcelona, un homenatge pel qual s'ha interromput la reunió setmanal del Govern durant uns minuts.

Reconeixement a Ventura Pons

També en nom del Govern, la portaveu Plaja ha fet un reconeixement al cineasta Ventura Pons, que va morir ahir als 78 anys. ”Pons ha representat i seguirà representant tot el que és bo del cinema català, de les nostres arts escèniques. Des d’aquí ens comprometem a seguir cuidant, difonent i divulgant el seu llegat, que per sempre formarà part la història de la cultura catalana”, ha assegurat.

La portaveu ha avançat que el Govern organitzarà un homenatge al director a la Filmoteca de Catalunya.

Estat de la sequera a Catalunya

Abans de la reunió habitual del Govern, s’ha celebrat la Comissió Interdepartamental de Sequera, encapçalada pel president de la Generalitat, Pere Aragonès, per fer balanç de l’estat dels embassaments i dels escenaris que es plantegen per als propers dies.

Segons ha detallat la portaveu Plaja, les pluges dels darrers dies, i les que hi podria haver aquesta setmana i la que ve, en el millor dels casos allargaran l’entrada en fase d’emergència, però difícilment podran evitar-la.

“Avui, bona part del territori està aplicant ja restriccions en l’ús de l’aigua i la situació segueix sent crítica. Si en les properes setmanes no arriben precipitacions molt abundants que facin créixer notablement l’estat dels embassaments, quan estiguin al 16 % entrarem en fase d’emergència”, ha alertat.

2  

Imatges

Foto de la roda de premsa

Foto de la roda de premsa 116518

Foto de la reunió del Govern

Foto de la reunió del Govern 120366

1  

Fitxers adjunts

Acords del Govern en format PDF

Acords del Govern en format PDF
PDF | 470914

undefined
undefined
undefined
undefined
undefined