Foto de la  roda de premsa

El Govern negociarà els pressupostos "fins a l'últim moment", però insta els comuns a "no demanar impossibles"

query_builder   12 març 2024 16:30

thumb_up Acords del Govern

El Govern negociarà els pressupostos "fins a l'últim moment", però insta els comuns a "no demanar impossibles"

  1. En la reunió d’avui, l’Executiu ha decidit assumir l’organització del premi Guillem Agulló mentre estigui vetat al País Valencià
  2. La portaveu Plaja anuncia que el Govern aprovarà la setmana que ve la proposta de finançament singular que presentarà a l’Estat
  3. Encara en l’àmbit econòmic, el Govern ha aprovat una aportació de 50 milions d’euros per entrar al capital d’empreses estratègiques i la licitació per a la gestió de l’Institut d’Investigació Aplicada de l’Automòbil (IDIADA)
  4. El Govern també ha donat llum verda a mesures de suport al sector primari: 59,5 milions en ajuts a les explotacions agrícoles i 23 milions per a l’impuls de plantes de biogàs
Portaveu Patrícia Plaja
La portaveu del Govern, Patrícia Plaja, durant la roda de premsa posterior a la reunió de l'Executiu (Arnau Carbonell).
{"name":"2024/03/12/16/27/435120ce-5f67-4fff-9b78-ea522bcf5d4f.jpeg","author":"Arnau Carbonell","type":"0","location":"0","weight":"180198"}


Quan falten poques hores perquè els pressupostos es votin al Parlament, el Govern alerta que “ningú té la certesa” que puguin tirar endavant. “Ningú sap a aquestes hores si les partides previstes per millorar les escoles, els hospitals, els ajuts a les persones dependents, a la gestió de la sequera o les inversions en matèria de cultura, entre moltes altres partides, tindran els suports necessaris perquè s’aprovin”, ha lamentat la portaveu Patrícia Plaja, durant la roda de premsa posterior a la reunió de l’Executiu.

Els pressupostos del Govern per al 2024 són els més alts de què ha disposat mai Catalunya: 2.443 milions més que l’any passat, prop de 44.000 milions d’euros en total, que han de permetre tirar endavant més places a residències que mai, baixar encara més les ràtios a les escoles, reduir les llistes d’espera del sistema de salut, millorar el transport públic, abaratir el preu del transport públic o ampliar el parc d’habitatge públic.

Per aquest motiu, la portaveu Plaja ha considerat “sorprenent” la negativa d'En Comú Podem a aprovar-los només pel rebuig al Hard Rock i ha qüestionat "la voluntat real" d’arribar a un acord per part dels comuns.

“No han parlat en cap de moment dels pressupostos pròpiament, sinó d’una excusa que han volgut posar al centre del tauler polític fent veure que el Govern hi pot fer alguna cosa, quan saben perfectament que no és així. No hi és en els pressupostos i el Govern no té marge per aturar tramitacions en marxa”,ha puntualitzat.

“Si els comuns continuen demanant coses impossibles, l'acord és impossible", ha lamentat Plaja. En aquest sentit, ha explicat que el Govern no pot obligar els funcionaris de la Generalitat “a fer res, perquè això seria prevaricar”.

D’altra banda, la portaveu Plaja també ha anunciat que el Govern presentarà la setmana que ve la proposta de finançament singular que negociarà amb l’Estat. El president Pere Aragonès va encarregar el novembre passat a la consellera d'Economia, Natàlia Mas Guix, una proposta que eliminés el dèficit fiscal i ara ja està "pràcticament enllestida i acabada".

El nou model de finançament ha de permetre a la Generalitat disposar dels ingressos que genera en forma d’impostos i posar fi al “greuge cronificata què el govern espanyol sotmet des de fa massa anys els catalans”, ha assegurat Plaja.

La Generalitat de Catalunya atorgarà el Premi Guillem Agulló

En la reunió d’avui, el Govern també ha decidit assumir l’organització del premi Guillem Agulló, que ha estat vetat al País Valencià, fins que les institucions valencianes decideixin recuperar-lo. La mesura s’ha pres d’acord amb la família Agulló i els impulsors del premi.

Vuit anys després que al Ple de les Corts Valencianes es llegís una declaració institucional per reparar la memòria de Guillem Agulló i Salvador, ara la majoria parlamentària formada pel PP i Vox ha eliminat un premi que, en els darrers anys, s’ha convertit en un símbol contra el racisme, la xenofòbia i els delictes motivats per l’odi.

“Aquest premi és molt més que un guardó: pel nom que porta, pel que durant dècades ha representat en la lluita antifeixista la figura de Guillem Agulló i perquè aquesta lluita ha perdurat des que ell no hi és a través de la seva família i de totes aquelles persones que han reivindicat la lluita contra el racisme i el feixisme en tots els espais”, ha destacat la portaveu Plaja.

El guardó tindrà les mateixes finalitats que ha tingut fins al moment (reconèixer la lluita contra els delictes d’odi) i, si en un futur les Corts Valencianes el volen tornar a atorgar, la Generalitat de Catalunya el cedirà, sempre actuant d’acord amb la família de Guillem. Es constituirà un jurat per atorgar el premi format, entre d’altres, pels pares de Guillem (Guillem Agulló i Carme Salvador), per l’expresident de les Corts Valencianes Enric Morera, i pel periodista David Fernàndez per petició expressa de la família. Aviat es faran públiques les bases del premi i la composició completa del jurat.

Acords rellevants en l’àmbit econòmic per afavorir les empreses catalanes

Mantenir l’activitat econòmica i industrial a Catalunya és una prioritat per al Govern, i per això avui ha aprovat dues mesures que contribuiran a potenciar les empreses catalanes: una aportació de 50 milions al Fons Arrels per entrar en el capital de companyies estratègiques i la licitació de la gestió de l’Institut d’Investigació Aplicada de l’Automòbil (IDIADA).

El Fons Arrels, impulsat per l’Institut Català de Finances (ICF), té com a objectiu entrar al capital d’empreses estratègiques perquè mantinguin el seu arrelament i els seus centres de decisió a Catalunya. Aquestes participacions mai seran de control, però sí que tindran capacitat d’influència. La banca pública de la Generalitat hi contribueix amb una dotació de 50 milions, de manera que el fons Arrels comptarà amb una dotació total de 100 milions d’euros. La part que aporta la Generalitat directament provindrà de les arques del Departament d’Economia i Hisenda.

L’ICF serà qui realitzarà aquestes inversions, que es caracteritzaran per ser a llarg termini i per l’entrada al capital de les companyies. Aquestes han de tenir domicili social i fiscal o establiment permanent a Catalunya i també han de ser tractores per al conjunt del teixit productiu del país, és a dir, amb vincles potents amb empreses i proveïdors catalans.

Amb aquest fons, l'entitat, amb una dilatada experiència en l'àmbit d'inversions en capital, amplia el seu catàleg d'instruments financers per dirigir-se a empreses madures, solvents i amb una elevada facturació que siguin cabdals pel desenvolupament econòmic i social de Catalunya.

Pel que fa a l’IDIADA, amb el nou contracte, que tindrà una durada de 25 anys, es vol garantir el creixement de l’activitat de l’empresa, un model d’èxit que genera ocupació de qualitat i situa Catalunya a l’avantguarda de la innovació en el camp de l’automòbil. El preu de venda de les accions s’estableix en un import mínim de 238 milions d’euros, millorables a l’alça. Així mateix, la Generalitat es garanteix el cobrament d’un cànon fix anual per la concessió de 4 milions d’euros i un cànon variable en funció dels resultats de la societat, a més dels possibles dividends que es generin durant aquest període, en funció de la seva participació accionarial.

El complex d’IDIADA, inaugurat el 1994, és un circuit de proves ubicat a Santa Oliva (Baix Penedès), que disposa d'una sèrie d'instal·lacions que permeten simular el comportament de tota mena de vehicles en diferents condicions i realitzar-hi serveis d'assaig, recerca, desenvolupament, control de qualitat, certificació i altres, en el sector de l’automoció.

La gestió d’aquest complex, propietat de la Generalitat de Catalunya, ara està cedida a una societat, Idiada Automotive Technology, SA, participada per la Generalitat –a través de la societat Avançsa– i per l’empresa Applus amb un 20% i un 80% de les accions, respectivament. A la finalització del contracte actual, i segons el text aprovat avui, la Generalitat esdevindrà propietària de tots els actius vinculats, tant els que actualment ja estan cedits a la societat gestora com els que posteriorment aquesta hagi adquirit, així com del 100% de les accions d’Idiada Automotive Technology, SA.

Amb la nova licitació, el Govern vol garantir, d’una banda, el creixement de l’activitat d’IDIADA, un model d’èxit que genera ocupació de qualitat i un impacte econòmic significatiu al Penedès, i que situa Catalunya a l’avantguarda de la innovació en el camp de l’automòbil a escala internacional. De l’altra, també es vol potenciar l’R+D+I i la formació en el sector i la zona geogràfica on se situa l’IDIADA, així com les inversions a Catalunya. Aquest model de gestió permet, alhora, mantenir la vinculació d’un actiu estratègic en l’esfera patrimonial de la Generalitat.

Mesures per al sector primari

En la línia del compromís del Govern per donar absoluta prioritat a les accions que tinguin un impacte directe i immediat en el sector primari, avui el Consell Executiu ha autoritzat una despesa plurianual de 59,5 milions d’euros per atendre la Convocatòria 2024 dels ajuts del Contracte Global d’Explotació. D’aquest import, 34 milions són aportacions directes de la Generalitat de Catalunya.

Es tracta d’ajuts corresponents a la programació de desenvolupament rural 2023-2027, i se sumen als 10,76 milions ja autoritzats el passat 27 de febrer, fins a arribar a un total de 70 milions d’euros d’injecció de liquiditat al sector primari.

Entre les línies que es fiançaran i que es convocaran els propers mesos hi ha qüestions clau demandades pels pagesos, com són el suport a la primera instal·lació de joves agricultors, la millora de la competitivitat de les explotacions agràries o l’augment de conreus, apicultura i pastures sostenibles.

De la mateixa manera, el Consell Executiu ha donat el vistiplau a la inversió de 23 milions d’euros aquest 2024 per a l’impuls de plantes de biogàs a tot el país. Els pròxims dies, el Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural anunciarà tots els detalls d’aquesta nova línia d’ajuts, que té com a objectiu valoritzar les dejeccions ramaderes i els residus orgànics perquè el sector primari sigui part de la solució davant el canvi climàtic i la protecció de l’entorn a través de la producció de biogàs que pot ser aprofitat per a la generació de calor, electricitat o biofertilitzants.

“El compromís del Govern amb la pagesia de Catalunya és ferm i no ens cansarem de dir-ho: la feina i els contactes amb el sector no s’aturen”, ha manifestat la portaveu Plaja.

A banda dels compromisos ja complerts –la publicació del calendari de pagaments, la reclamació al Ministeri de l’ajornament i simplificació de l’aplicació del Quadern Integral d’Explotació, o la flexibilització del Pla Especial de Sequera per a l’agricultura i la ramaderia, entre altres– aquesta mateixa setmana el conseller Mascort i el seu equip es reuniran per setena vegada amb representants de les organitzacions agràries i la plataforma pagesa per continuar avançant en les seves demandes.

Finalment, el Govern ha aprovat el nou model d’avaluació de competències i assoliment d’objectius per al personal de la Generalitat. Ha estat acordat amb les organitzacions sindicals i serà el mètode emprat anualment per determinar la distribució i la percepció del complement de productivitat.

2  

Imatges

Foto de la reunió del Govern (Rubén Moreno)

Foto de la reunió del Govern (Rubén Moreno) 166169

Foto de la roda de premsa (Arnau Carbonell)

Foto de la roda de premsa (Arnau Carbonell) 180198

1  

Fitxers adjunts

Acords del Govern en format PDF

Acords del Govern en format PDF
PDF | 295292

undefined
undefined
undefined
undefined
undefined