Un punt lila a Manresa

El Govern reforça la prevenció de les violències masclistes en l'oci i els espais públics durant l'estiu

query_builder   20 juliol 2023 08:13

event_note Nota de premsa

El Govern reforça la prevenció de les violències masclistes en l'oci i els espais públics durant l'estiu

  1. Més de 1.700 professionals de 150 municipis rebran formació en prevenció de les violències masclistes.
  2. Cultura i Igualtat i Feminismes impulsen la campanya #ElMasclismeNoFaFesta, per reforçar el consentiment, el respecte, el sentiment comunitari i la diversitat en els entorns d’oci.

El Departament d’Igualtat i Feminismes intensifica la prevenció de les violències masclistes en l’oci i els espais públics davant l’increment d’activitats multitudinàries com concerts i festes majors durant l’estiu. Per segon any consecutiu, s’han posat en marxa les formacions adreçades a les treballadores i treballadors dels ens locals i les entitats que gestionen els Punts Liles, per tal de millorar la prevenció de les violències sexuals en l’oci i l’espai públic. Els cursos s'ofereixen bàsicament durant els mesos de juliol i agost, però s’allargaran fins a finals d'any. En conjunt, es formarà més de 1.700 persones i s’arribarà a 150 municipis d’arreu de Catalunya.

L'objectiu d’aquestes formacions és que el personal d’espais i esdeveniments amb volums de públic importants tinguin les eines per detectar les violències masclistes que es puguin produir, fer una primera atenció adequada i activar els circuits, recursos i serveis necessaris per fer front a la situació. Les formacions posen el focus especialment en les violències sexuals que són les més invisibilitzades.

D’una banda, es formarà als equips professionals dels ens locals i les entitats que gestionen punts liles. Els continguts d’aquesta segona edició es divideixen en tres blocs temàtics. El primer bloc ofereix una aproximació a les violències masclistes en els espais d’oci i espai públic i les possibles estratègies de prevenció i d’actuació. El segon se centra, específicament, en l’assessorament per a la creació i millora del funcionament dels Punts Liles. I en el tercer bloc es treballen casos pràctics perquè tot el personal implicat sigui capaç d’atendre els casos de la millor manera possible i activar els circuits i serveis corresponents. A més, aquest any com a novetat important es realitzaran diverses sessions especials dirigides a personal i organitzadors de grans esdeveniments i espais que concentren grans volums de públic com centres comercials, festes populars o festivals.

Com explica el subdirector de Sensibilització i Prevenció del Departament d’Igualtat i Feminismes, Rubén Sanchez Ruiz, “la prevenció és clau en la lluita contra les violències masclistes i cal que tothom s’hi sumi perquè sigui efectiva, per això amb aquestes formacions fem un pas més en el desplegament de la prevenció comunitària.” Sánchez recorda quela millor política contra les violències masclistes és la que evita que es produeixin, i aquesta prevenció s'ha de fer al carrer, a cada barri, a cada poble i a cada ciutat, on transcorre la vida de les dones, les adolescents i les nenes”.

El masclisme no fa festa

Els departaments de Cultura i Igualtat i Feminismes han posat en marxa la campanya #ElMasclismeNoFaFesta, una iniciativa que posa el focus en la cultura del consentiment, el respecte, la comunitat i la diversitat de les relacions interpersonals que es donen en un context festiu i lúdic com poden ser les festes populars, els concerts o els festivals.

La campanya consta de diferents materials comunicatius que es posen a disposició dels organitzadors dels esdeveniments perquè difonguin entre el públic assistent el missatge de les festes amb consentiment, respecte, diversitat i en comunitat. Entre els materials de suport, hi ha uns àudios informatius que es podran emetre abans dels esdeveniments. El missatge recorda que, per garantir que totes les persones gaudeixin de la festa, és imprescindible que sigui un espai lliure de violències. Es recorda també que hi ha un punt lila, on es pot buscar suport i assessorament en cas de viure o veure qualsevol situació de violència masclista o LGTBIfòbica. Igualment, s’ha dissenyat una guia pel personal tècnic d’aquests esdeveniments culturals, concerts i festivals, que es pot enviar per missatgeria mòbil i que vol contribuir a erradicar les actituds masclistes que es puguin produir en entorns com els controls d'accés, les barres o darrere els escenaris, entre d’altres.

La campanya #ElMasclismeNoFaFesta està disponible en diversos formats com ara píndoles, díptics, roll-ups o adhesius. Tots els materials estan inspirats en elements festius i es poden consultar a: Cultura.gencat.cat/elmasclismenofafesta

5 milions d’euros en polítiques de prevenció 

Finalment, i tal com va avançar la consellera d’Igualtat i Feminismes en el darrer plenari de la Comissió Nacional per a una Intervenció Coordinada contra la Violència Masclista el 24 de maig de 2023, el Govern impulsarà, a finals d’estiu, una convocatòria de subvencions per promoure les polítiques de prevenció de les violències masclistes en l’àmbit municipal, comarcal i mancomunal.

Es destinarà un import total de 5.150.000 euros perquè ajuntaments, consells comarcals i mancomunitats de municipis enforteixin les seves estratègies i actuacions de prevenció de les violències masclistes i puguin impulsar-ne de noves. A més de rebre el finançament, els ens sol·licitants comptaran també amb una guia d’acompanyament per al disseny i implementació de polítiques de prevenció de les violències masclistes. La guia fixarà estàndards de qualitat i proporcionarà recomanacions per desenvolupar accions que s’adaptin a les necessitats de cada territori i puguin perdurar en el temps.

undefined
undefined
undefined
undefined
undefined