Presentació de la campanya de l'USAV

El Govern impulsa la USAV a través d'una campanya adreçada a infants i joves

query_builder   30 octubre 2023 14:04

event_note Nota de premsa

El Govern impulsa la USAV a través d'una campanya adreçada a infants i joves

  1. Es difondran vídeos a través de les xarxes socials i en els mateixos centres perquè l’alumnat reconegui les diferents situacions de violència i pugui demanar suport de forma àgil. El Departament també oferirà materials per treballar-los a les aules
  2. Fins ara, la Unitat de Suport a l’Alumnat en Situació de Violència (USAV) ha registrat un total de 3.039 casos des de la seva posada en marxa, dels quals 332 són del curs actual
  3. La consellera d’Educació, Anna Simó, i la consellera d’Igualtat i Feminismes, Tània Verge, han exposat la campanya a l’alumnat de l’Institut Apel·les Mestres de l’Hospitalet de Llobregat
Presentació de la campanya de l'USAV{"name":"2023/10/30/13/47/cb283e84-335e-4487-8bfe-b5d04db124f6.jpeg","author":"Educació","type":"0","location":"0","weight":197042}

El Govern impulsa la Unitat de Suport a l’Alumnat en Situació de Violència (USAV) a través d’una campanya adreçada a infants i joves de tots els centres educatius catalans. Per arribar al màxim d’alumnes possibles, s’han elaborat vídeos sobre diferents situacions de violències de les quals l’alumnat pot ser objecte, que es difondran a través de les xarxes socials del Departament.

Concretament, els curtmetratges mostren casos recreats d’assetjament, de violència masclista, d’LGTBIQ-fòbia i de compartició per Internet de vídeos amb contingut sexual sense consentiment de la persona afectada. L’objectiu és que l’alumnat reconegui aquestes situacions com a exemples de violències, sàpiga que té al seu abast la USAV a través de diferents vies –aplicació web, telèfon i correu electrònic– i l’usi en cas de necessitar-la.

Les conselleres d’Educació, Anna Simó Castelló, i d’Igualtat i Feminismes, Tània Verge Mestre, han presentat la campanya a l’alumnat de l’Institut Apel·les Mestres de l’Hospitalet de Llobregat, i han pogut conèixer els projectes amb què el centre treballa en el marc de la convivència i l’enfocament restauratiu dels conflictes.

Anna Simó ha destacat la importància de “conscienciar tots els nois i noies perquè ningú calli davant la injustícia. Difícilment tindrem una societat justa i pacífica si no som capaces de construir-la des de l’escola, des de l’institut”. Per aquest motiu, la consellera ha demanat la complicitat de tot l’alumnat en la difusió de la campanya: “Us demanem que ens ajudeu a escampar aquesta campanya, a parlar-ne, a debatre-la amb companys i companyes per fer-ho possible. Us demanem la vostra complicitat per fer dels centres un lloc lliure de violències. Si no denunciem la injustícia, aquesta es perpetua”.

Per la seva banda, la consellera Verge ha afirmat que “no hi ha violències petites ni micro” i s’ha dirigit directament a l’estudiantat: “Tots els malestars i situacions viscudes que us hagin fet sentir malament, a vosaltres directament o a un company o companya que potser no s'atreveix a parlar-ne, són importants, us escoltarem sempre”. Verge ha recordat que també és important incloure aquelles situacions que puguin passar fora del centre, sigui a casa, a la família, a la parella, perquè la USAV també coneix i pot fer derivacions a tots els serveis especialitzats d'atenció a les violències masclistes, de les LGTBIfòbiques o d'altres. En aquest sentit, ha remarcat que: “Per sl Govern de la Generalitat de Catalunya, erradicar les violències masclistes, LGTBIfòbiques, racistes o grassofòbiques és una prioritat màxima, especialment en l'àmbit educatiu, perquè atempten contra la dignitat, integritat i llibertat de l’alumnat”. En aquest sentit, Verge ha posat en relleu la importància que els centres educatius siguin espais segurs i ha recordat que en els darrers mesos s’han actualitzat tots els protocols perquè siguin més fàcils d'aplicar i perquè siguin sobretot un instrument de prevenció, a més de reforçar la USAV.

D’aquesta manera, es vol fer arribar el missatge que la USAV és un espai de protecció per a l’alumnat que pateixi una situació de violència, i que està a disposició tant de la persona que la viu directament com de qui n’és testimoni.

Una eina per a l’alumnat amb professionals de suport

L’any 2021 entra en funcionament la USAV per atendre les situacions de violència i les demandes d’informació i d’orientació en matèria de violència i maltractaments a la infància i adolescència a tota la comunitat educativa. Està formada per un equip de professionals que acull la comunicació, revelació o malestar de l’alumne, que gestiona el cas de violència i en coordina l’abordatge. Són professionals dels àmbits de la psicologia, la igualtat, la pedagogia, la justícia, l’educació social i la gestió.

Les vies per contactar amb la unitat són diverses:

  1. A través de l’aplicació web UsApps (https://usav.educacio.gencat.cat);
  2. A través del telèfon 900 923 098, en horari de dilluns a divendres de les 8 del matí a les 7 de la tarda. Fora d’aquest horari, les trucades es deriven al telèfon Infància Respon;
  3. A través del correu electrònic (usav.educacio@gencat.cat).

El Departament d'Educació repartirà 3.500 cartells als centres amb totes les opcions d’accés a la USAV per tal que l’alumnat les tingui a mà en cas de necessitar posar-s’hi en contacte.

D’altra banda, també s’han generat recursos per tractar les violències a l’aula a tots els centres: concretament vídeos sobre els diferents tipus de violències existents acompanyats de propostes pedagògiques. Aquests materials permetran que el docent plantegi al grup classe preguntes de reflexió sobre com identificar la situació de violència (assetjament, violència masclista, LGTBIfòbia), com empoderar l’alumnat a usar el recurs i conduir finalment a l’alumnat a una reflexió sobre aquesta problemàtica.

El Departament d'Educació així ho ha explicat a la Junta de Directors, i enviarà als centres la informació i els recursos que tots els docents tindran a disposició per poder-los utilitzar amb l’alumnat a l’aula.

Més de 3.000 casos atesos

La consellera d’Educació ha presentat les dades principals dels casos atesos per l’equip de professionals de la USAV aquest curs. Des de l’inici del curs actual 2023-2024 s’han registrat 332 casos de violència, la majoria dels quals a causa d’assetjament entre alumnes, seguits del maltractament infantil i adolescent. Des de la posada en marxa del servei el 2021, l’equip multidisciplinari ja ha atès un total de 3.039 casos de violències. Cada curs s’ha doblat la xifra de casos atesos respecte del curs anterior.

Un cop la persona que pateix la violència contacta amb la USAV, rep l’acollida per part de la persona tècnica d’igualtat de la unitat, se li ofereix atenció psicològica al centre i s’hi actua a través de la direcció i amb el suport de la Inspecció d’Educació.

En funció del tipus de violència, la situació es tracta en l’àmbit educatiu, però també es pot treballar coordinadament amb la Direcció General d’Atenció a la Infància i l’Adolescència (DGAIA), amb el cos dels Mossos d’Esquadra, i amb el Departament de Salut i els serveis de la xarxa d’atenció de les violències masclistes i la xarxa SAI del Departament d’Igualtat i Feminismes.

Del total de casos atesos per la USAV, un 18% s’han denunciat als Mossos d’Esquadra o a Fiscalia, i un 20% també s’han derivat a la Direcció General d’Atenció a la Infància i Adolescència (DGAIA).

30 d’octubre de 2023

6  

Imatges

Presentació de la campanya de la USAV 1

Presentació de la campanya de la USAV 1 197042

Cartell de la campanya de la USAV

Cartell de la campanya de la USAV 407005

Presentació de la campanya de la USAV 2

Presentació de la campanya de la USAV 2 173397

Presentació de la campanya de la USAV 3

Presentació de la campanya de la USAV 3 169026

Presentació de la campanya de la USAV 4

Presentació de la campanya de la USAV 4 153844

Presentació de la campanya de la USAV 5

Presentació de la campanya de la USAV 5 175371

undefined
undefined
undefined
undefined
undefined