Trobada amb la ministra d'Igualtat

La consellera Verge i la ministra Redondo es reuneixen per abordar el reforç de les polítiques contra la violència masclista amb més recursos

query_builder   23 febrer 2024 14:23

event_note Nota de premsa

La consellera Verge i la ministra Redondo es reuneixen per abordar el reforç de les polítiques contra la violència masclista amb més recursos

  1. La consellera Verge es reuneix amb la ministra d'Igualtat a la seu del Departament.
  2. La ministra ha compartit amb la consellera que Catalunya és referent pel que fa a les polítiques desplegades en àmbits com ara l’erradicació de les violències masclistes o la garantia dels drets sexuals i reproductius.
  3. Les representants dels respectius governs han arribat a un principi d’acord per tal que el recompte estatal de feminicidis incorpori també aquells que es produeixen fora de l’àmbit de la parella, tal com es fa ja actualment a Catalunya.

La consellera d’Igualtat i Feminismes, Tània Verge Mestre, s’ha reunit aquest divendres al matí a la seu del Departament amb la ministra d'Igualtat del Govern espanyol, Ana Redondo Garcia.

En el decurs de la trobada s’ha abordat el treball compartit entre el Ministeri i el Departament en matèries com ara l’erradicació de les violències masclistes, els drets sexuals i reproductius, les polítiques que garanteixen els drets de les persones LGBTI+ i la Igualtat de Tracte i No-Discriminació.

Bona part de la trobada s’ha centrat en les polítiques d’erradicació les violències masclistes. La ministra ha compartit amb la consellera que Catalunya és referent i pionera en aquest i altres àmbits i que les coses s’estan fent molt bé. Redondo també ha alabat el model d’atenció integral a les violències masclistes de Catalunya a través de la seva xarxa especialitzada de serveis.

Verge i Redondo han coincidit en la necessitat de sumar forces en la lluita per l’erradicació de les violències masclistes i han compartit la necessitat de reforçar el Pacte d’Estat contra la Violència de Gènere per poder abordar amb més múscul la prevenció. Més enllà del reforç del Pacte, la consellera ha traslladat a la ministra la necessitat de reformar la Llei orgànica del 2004 de Medidas de Protección Integral contra la Violencia de Género que actualment només contempla la violència en l’àmbit de la parella. “Cal que la llei estatal reconegui que la violència vicària, la violència política, l’econòmica, la digital i l’obstètrica són violències masclistes, com ja inclou la llei catalana i com també indiquen els tractats internacionals, com el conveni d'Istanbul”, ha explicat la consellera. Aquesta és una qüestió clau també pel que fa al recompte dels feminicidis, on consellera i ministra han arribat a un inici d’acord perquè es pugui ampliar a nivell estatal i es recomptin també els que es produeixen fora de l’àmbit de la parella, tal com es fa ja actualment a Catalunya. Verge ha demanat també a la ministra “enfortir la formació als magistrats i jutges, que esdevingui obligatòria i arribi a tots els jutjats, perquè tinguin més competències en perspectiva de gènere, perquè no es produeixin violències institucionals durant el procés judicial i no es revictimitzi les dones”. La consellera també ha traslladat la necessitat d’accelerar el desplegament de la Ley Orgànica de Garantia Integral de la Libertad Sexual per garantir des del primer moment i al llarg de tot el procés judicial l'assistència lletrada gratuïta a les dones que han patit violència sexual.

Durant la trobada també s’han tractat temes relacionats amb els drets sexuals i reproductius on Catalunya ha esdevingut referent amb el desplegament de polítiques pioneres. La consellera Verge li ha explicat el projecte “La meva regla, les meves regles” que permetrà a totes les dones accedir gratuïtament a productes menstruals reutilitzables i que ha despertat un gran interès des del ministeri. Respecte a aquesta qüestió, Verge ha demanat a la ministra que “es redueixi a zero l’IVA dels productes menstruals reutilitzables, per poder combatre millor la pobresa menstrual que afecta un 23% de dones a Catalunya.”

Durant l’atenció conjunta a mitjans posterior a la trobada la ministra i la consellera han condemnat rotundament el recent feminicidi que va tenir lloc ahir a la tarda a Olot i han fet una crida a la implicació i la corresponsabilització de tota la societat per combatre les violències masclistes.

A la a reunió també ha assistit la secretària de Feminismes del Departament d'Igualtat, Montse Pineda Lorenzo i la delegada de Govern contra la Violència de Gènere, Carmen Martínez Perza.

4  

Imatges

Reunió entre la consellera Verge i la ministra d'Igualtat

Reunió entre la consellera Verge i la ministra d'Igualtat 90516

Salutació

Salutació 1345998

Conselleria d'Igualtat i Feminismes

Conselleria d'Igualtat i Feminismes 1485859

Ministra d'Igualtat

Ministra d'Igualtat 1121429

undefined
undefined
undefined
undefined
undefined