El president, durant la seva intervenció en l'acte

President Aragonès: "Acabar amb el dèficit fiscal mai és un privilegi, però alguns prefereixen el cafè aigualit per a tothom"

query_builder   25 març 2024 14:22

event_note Nota de premsa

President Aragonès: "Acabar amb el dèficit fiscal mai és un privilegi, però alguns prefereixen el cafè aigualit per a tothom"

  1. El cap de l’Executiu ha pronunciat la conferència sobre "Els reptes econòmics per a Catalunya i la proposta de finançament singular", al Col·legi d’Economistes de Catalunya
  2. Pere Aragonès ha interpel·lat el conjunt de forces polítiques a defensar la proposta de finançament singular, com la del País Basc o Navarra

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha remarcat aquest matí que “acabar amb el dèficit fiscal i defensar els interessos de Catalunya mai és un privilegi”. I ha interpel·lat el conjunt de forces polítiques del país a defensar la proposta de finançament singular per a Catalunya, perquè, “de la mateixa manera que al País Basc o Navarra ningú qüestiona el concert, a Catalunya ningú hauria de qüestionar que ens puguem administrar els impostos que paguem”. “Alguns prefereixen el cafè aigualit, descafeïnat per a tothom, quan tenim la possibilitat d’obtenir els recursos que ja generem i que vagin als hospitals, les escoles i l’habitatge públic del nostre país”, ha reblat.

El president Aragonès, durant la seva intervenció (fotografia: Arnau Carbonell)
El president Aragonès, durant la seva intervenció (fotografia: Arnau Carbonell)
{"name":"2024/03/25/14/20/fffb86a4-643f-45f3-9996-8cbeb42db171.jpg","author":"Arnau Carbonell","type":"0","location":"0","weight":117792}

En aquest sentit, Pere Aragonès ha emplaçat el Partit Socialista a “dir obertament per què els catalans i catalanes no podem administrar els nostres recursos com sí que ho fan el País Basc i Navarra. Per què els sembla bé mantenir aquest dèficit fiscal?”. I els ha retret que “diguin que administrar els nostres recursos és un privilegi, quan és una qüestió de responsabilitat”.

El cap de l’Executiu ha fet aquestes declaracions durant la conferència sobre “Els reptes econòmics per a Catalunya i la proposta de finançament singular”, que ha fet aquest matí al Col·legi d’Economistes de Catalunya. En el col·loqui posterior, també ha intervingut la consellera d'Economia i Hisenda, Natàlia Mas.

Relació de tu a tu amb l’Estat

Durant la seva intervenció, el president Aragonès ha insistit a reivindicar una “relació bilateral amb l’Estat” i ha assenyalat que “aquest és un punt essencial d’aquesta singularitat que exigim des de Catalunya”. Ha insistit que el model de finançament singular “ha de ser acordat en el marc d’una relació de tu a tu amb l’Estat”, perquè “els serveis públics, els hospitals, el futur de les escoles, de les inversions, de l'habitatge del nostre país, no ha de dependre dels barons socialistes o del Partit Popular que combaten sistemàticament qualsevol proposta que surti des de Catalunya”.

Pere Aragonès ha iniciat la seva intervenció posant en relleu les dades i els indicadors que “ens diuen que Catalunya avança, que l'economia catalana va bé, en termes generals, que continuem creixent i que continuem generant noves oportunitats i més benestar”, però ha advertit que “aquest potencial de l'economia del país es veu limitat enormement per un dèficit fiscal de 22.000 milions d'euros”, que “van a l'Estat i que no retornen ni en forma d'inversions, ni de transferències, ni de serveis”. “Imaginem-nos el que podríem fer sense aquest dèficit fiscal, com podríem estimular encara més el creixement econòmic”, ha conclòs.

En aquesta mateixa línia, el president de la Generalitat ha afirmat que “un país, per mirar al futur, no pot ser que toqui sostre” i ha assenyalat que “amb l'actual sistema de finançament, Catalunya tocarà sostre i nosaltres no volem tocar sostre”, perquè “les esperances, els drets, les oportunitats de la ciutadania no han d'estar limitades”. “Volem una Catalunya sense límits a l'hora de pensar en el benestar de la gent i de les oportunitats de creixement”, ha remarcat.

El president, la consellera i el degà del Col·legi d'Economistes, durant el col·loqui (fotografia: Arnau Carbonell)
El president, la consellera i el degà del Col·legi d'Economistes, durant el col·loqui (fotografia: Arnau Carbonell)
{"name":"2024/03/25/14/21/378e36e1-a094-4bdd-9bc3-829b163e3525.jpg","author":"Arnau Carbonell","type":"0","location":"0","weight":116075}

El cap del Govern també ha fet notar que acabar amb el dèficit fiscal “és una proposta que recull un suport ampli i transversal de la societat catalana i també un suport incondicional del món econòmic i social del nostre país”. “Nosaltres, com hem vist en els darrers anys, allò que ens proposem, quan genera aquest ampli consens a la societat catalana, ho aconseguim”, ha assegurat, i ha advertit que “ara no és el moment de pedaços, no es tracta de discutir què és el que incomoda menys a Pedro Sánchez o al Partit Popular, sinó del que convé més a Catalunya”.

Canvi de paradigma

Per la seva banda, la consellera d’Economia i Hisenda, Natàlia Mas Guix, ha subratllat que la proposta de finançament singular per a Catalunya suposa “un canvi de paradigma, un canvi de model per deixar enrere dècades d’injustícia”. En aquest sentit, ha explicat que, “si no hi ha un canvi estructural en el finançament, mai podrem equiparar-nos a les mitjanes europees”, en referència a la despesa en educació o salut de la resta de països europeus, “quan tenim una economia que creix molt per sobre”, ha puntualitzat.

Mas Guix també ha insistit en la necessitat d’acabar amb la manca de transparència que caracteritza l’actual model de finançament. “Ara tenim un model injust per a Catalunya, opac i arbitrari”, ha lamentat. La consellera ha posat sobre la taula el fet que avui no hi hagi un llistat clar de quins són els serveis que l’Estat presta a Catalunya ni del cost que impliquen, “una altra anomalia del sistema”, ha assenyalat Mas Guix, que ha reivindicat la necessitat de “posar llum a tot això i trobar unes magnituds d’equilibri territorial que posin fi a aquesta arbitrarietat del model de finançament vigent a dia d’avui”.

undefined
undefined
undefined
undefined
undefined