EXT

Serret, des de l'Escola Catalana de Berlín: "La xarxa d'escoles catalanes a l'exterior és una mostra de la defensa de la llengua per part del Govern"

query_builder   14 abril 2024 19:21

event_note Nota de premsa

Serret, des de l'Escola Catalana de Berlín: "La xarxa d'escoles catalanes a l'exterior és una mostra de la defensa de la llengua per part del Govern"

  1. Berlín se suma a la xarxa d’escoles de català a l’exterior, després que Londres fos la primera a participar en el pla pilot. Abans d’acabar l’any també s’hi sumarà l’escola de Zúric
  2. Aquest 2024, més de 120 nens i nenes s’acolliran a aquest programa, que iguala en drets els catalans i les catalanes a l’exterior
EXT
La consellera Serret durant la reunió amb l'equip de l'Escola Catalana de Berlín
{"name":"2024/04/14/19/13/96778de8-df83-4e24-8fec-53da4a6383bd.jpg","author":"EXT","type":"0","location":"0","weight":"116237"}


La consellera d’Acció Exterior i Unió Europea, Meritxell Serret i Aleu, acompanyada de la delegada del Govern a Alemanya, Marie Kapretz, i del director general de la Catalunya Exterior, Rafel Caballeria, ha visitat avui la Catescola de Berlín i s’ha reunit amb la comunitat catalana establerta a Alemanya.

“Volem ser la garantia que l'escola catalana a l'exterior agafa força i solidesa”, ha reivindicat la consellera des del centre escolar, que és la segona comunitat catalana, després de l’Escola Catalana de Londres, que posarà en marxa el currículum formatiu de català reconegut pel Departament d’Educació.

L’objectiu de l’escola catalana a l’exterior és que l’alumnat rebi les mateixes acreditacions que els que aprenen llengua catalana a les escoles del país. “Consolidem així el rol del català com a eix vertebrador de la societat catalana i dels catalans d’arreu del món”, ha defensat Serret.

Per al 2024, també es preveu que el Casal Català de Zúric, a Suïssa, adopti aquest projecte i posi en marxa el currículum oficial del Govern. La intenció és que l’alumnat pugui optar als títols fins al nivell C1 com els que emet la Secretaria de Política Lingüística i, per tant, serà una certificació oficial vàlida i reconeguda tant a les universitats com a les administracions. “Enguany, més de 120 nens i nenes formaran part del model d'escola catalana a l'exterior”, ha afirmat la consellera.

La titular d’Exteriors també ha anunciat que la xarxa d’escoles catalanes a l’exterior formaria part de la Conselleria de la Llengua, anunciada pel president Aragonès a principis de mes, juntament amb altres iniciatives de defensa i promoció de la llengua en l’àmbit internacional.

Actualment, l’Institut Ramon Llull s’encarrega de les proves de nivell a l’exterior, i també examinarà l’alumnat que hagi estudiat en espais com la Catescola. “Donem l’oportunitat perquè aquests nens i nenes puguin desenvolupar-se acadèmicament i professionalment a Catalunya quan vulguin tornar”, ha destacat la consellera.

Ampliació del servei dels idCAT Certificats per facilitar els tràmits a la comunitat catalana a l’exterior

Durant la jornada a Berlín, Serret també ha presentat els últims serveis per a la Catalunya Exterior, com l’expedició dels certificats idCAT. Les delegacions del Govern a l'exterior incorporaran a partir d’ara aquest nou servei perquè els ciutadans que viuen a l’estranger puguin fer tràmits i accedir a serveis de la Generalitat sense greuges comparatius amb els residents a Catalunya. “És una llarga reivindicació de la comunitat catalana a l'exterior”, ha dit la consellera que, alhora, ha destacat que el certificat digital idCAT “és una eina que permet interactuar millor amb les administracions catalanes i l’europea”.

A partir del 2 de maig, la Delegació d’Alemanya i la de Mèxic i Amèrica centraltambé oferiran aquest servei. “Les delegacions han de ser el punt de trobada per fer aquest tràmit. Anirem desplegant gradualment i farem tota la formació necessària al personal de les delegacions perquè pugui proporcionar aquest servei”, ha precisat Serret.

Amb l’IDCat certificat, els ciutadans residents fora de Catalunya podran relacionar-se amb les administracions catalanes i així fer efectiu l’exercici dels seus drets com a catalans i catalanes a l’exterior. Per exemple, podran sol·licitar subvencions, inscriure’s al registre de catalans residents a l’exterior, realitzar els tràmits vinculats al registre d’una comunitat catalana a l’exterior o sol·licitar l'informe de vida laboral de la Seguretat Social o els antecedents penals. La iniciativa s’ha impulsat amb el Consorci Administració Oberta de Catalunya, l'organisme encarregat de la transformació digital de les administracions catalanes.

“Des del Departament hem impulsat, per primera vegada, l’Estratègia de Govern de la Catalunya Exterior. Inclou iniciatives com l’idCAT Certificat, però també el Pla de Retorn o l'acompanyament per al vot exterior”, ha clos la titular d’Exteriors en una atenció als mitjans de comunicació.

undefined
undefined
undefined
undefined
undefined