Retorn procés participatiu Parc Natural Muntanyes de Prades

El procés participatiu per la declaració del Parc Natural de les Muntanyes de Prades recull prop de 700 propostes

query_builder   6 maig 2024 16:08

event_note Nota de premsa

El procés participatiu per la declaració del Parc Natural de les Muntanyes de Prades recull prop de 700 propostes

  1. L’informe resultant del procés servirà per orientar la normativa i l’ordenació del Pla de protecció del medi natural i del paisatge del Parc Natural i la seva delimitació final


El director general de Polítiques Ambientals del Departament d’Acció Climàtica, Marc Vilahur, i el Delegat del Govern a la vegueria de Tarragona, Àngel Xifré, han presentat aquest dilluns els resultats del procés participatiu per la declaració del Parc Natural de les Muntanyes de Prades. L’informe resultant del procés servirà per orientar la normativa i l’ordenació del Pla de protecció del medi natural i del paisatge del futur Parc Natural i la delimitació final de l’àmbit territorial del parc. La presentació s’ha dut a terme a Montblanc en un acte que ha comptat amb la presència dels alcaldes dels municipis inclosos dins la delimitació del parc.

Retorn procés participatiu Parc Natural Muntanyes de Prades{"name":"2024/05/06/15/53/66b03355-3ad0-4a5c-b3fb-16388c6f6d92.jpeg","author":"Delegació Govern Tarragona","type":"0","location":"0","weight":453400}


Marc Vilahur, director general de Polítiques Ambientals del Departament d'Acció Climàtica, ha explicat que al llarg del proper trimestre s'elaborarà un esborrany de declaració que serà sotmès a informació pública i es preveu que el document definitiu pugui estar llest l'any 2025. Per Marc Vilahur, "la participació transversal d'entitats, institucions i ciutadania en la definició del Pla de protecció del medi natural i del paisatge del Parc Nacional de les Muntanyes de Prades és indispensable per conèixer les seves expectatives i tenir en compte les seves aportacions". Per la seva banda, el delegat del Govern de la Generalitat a Tarragona, Àngel Xifré, ha destacat que "la declaració del les Muntanyes de Prades com a Parc Natural és una reivindicació històrica i una aposta d'aquest Govern, i amb aquest procés participatiu fem un pas endavant més perquè sigui una realitat".

Retorn procés participatiu Parc Natural Muntanyes de Prades{"name":"2024/05/06/15/54/6f9d24aa-0b4e-4655-8f32-30b7e3572514.jpeg","author":"Delegació Govern Tarragona","type":"0","location":"0","weight":313658}

El procés participatiu per la declaració del Parc Natural de les Muntanyes de Prades es va iniciar el passat mes de novembre i ha comptat amb cinc sessions participatives presencials per recollir les aportacions de la ciutadania i els agents locals. En paral·lel, s’han recollit aportacions en línia a través del portal Participa.

En el procés han participat més de 100 persones i 20 entitats i s’han recollit prop de 700 propostes que serviran per redactar el Pla de protecció del medi natural i del paisatge. Les sessions han posat el focus en quatre grans àmbits sectorials: les activitats agroramaderes i forestals, l'ús públic i social del medi, els equipaments i les infraestructures del parc i la governança.

Dins d’aquests grans àmbits s’han tractat temàtiques com la gestió forestal i l’ús agroramader, els esports al medi natural, la pernoctació, la creació d’equipaments dins el Parc Natural o la creació de l’òrgan rector i de govern del Parc, entre altres.


Principals conclusions del procés participatiu

Les principals conclusions extretes de les aportacions dels participants en el procés es resumeixen de la següent manera:

  1. És necessària una gestió forestal i manteniment dels boscos per prevenir els incendis i l’elaboració de plans forestals; valoritzar el preu de la fusta i plantejar-se la possibilitat d’introduir ramats per la gestió forestal.
  2. El Parc Natural ha de facilitar la burocràcia i incrementar ajudes econòmiques i tècniques. Cal protegir a la gent del territori i evitar el despoblament i en conseqüència millorar les infraestructures de comunicació.
  3. Pel que fa a les edificacions associades a l’ús ramader s’ha exposat que cal mantenir l’arquitectura, com per exemple la pedra seca, preservar-les i fomentar-ne l’ús pels ramaders.
  4. Cal crear una marca del Parc natural de qualitat, promocionar les feines tradicionals i crear un obrador.
  5. Es demana la promoció de l’agricultura tradicional i ecològica i ajudes per als joves agricultors
  6. És remarca la importància de valoritzar tots els productes que ja es fan al territori del Parc Natural (oli, vins...)
  7. Pel que fa a l’ús públic i social del Parc, cal incrementar el control i els aforaments i prendre mesures per evitar la massificació i una bona convivència entre els visitants i els residents millorant la informació i el control.
  8. Es mostra un interès per promocionar activitats de lleure de baix impacte i l’observació de la natura.
  9. Pel que fa a la ubicació d’equipaments, es proposa de manera unànime la ubicació de la seu d’administració i gestió a Prades. Pel que fa a la subseu, majoritàriament s’ha suggerit com a ubicació al PENIN de Poblet.
  10. Quan a la governança hi haurien d’estar implicades l’administració pública i els diferents agents i sectors del territori com el sector primari o el turisme, a més també es proposa la participació activa de la ciutadania en la presa de decisions.
  11. La comunicació entre el Parc i la ciutadania ha de ser accessible per a tothom i efectiva.


El Parc Natural de les Muntanyes de Prades

El Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural impulsa la declaració del nou Parc Natural de les Muntanyes de Prades i l’aprovació del seu Pla de protecció del medi natural i del paisatge, de forma participada amb les administracions locals, la ciutadania i els agents socials i econòmics d’aquest territori.

L’àmbit geogràfic de les Muntanyes de Prades comprèn vint-i-quatre municipis i cinc comarques a les províncies de Tarragona i Lleida. La proposta és una oportunitat per garantir de forma definitiva la conservació dels valors naturals i culturals d’aquest espai natural mitjançant la declaració de la figura de parc natural, d’acord amb la Llei 12/1985, de 13 de juny, d’espais naturals, i establir-hi un model territorial de sostenibilitat forta.

La declaració com a Parc Natural comportarà definir els objectius de conservació, socioeconòmics i de governació de l’espai i el seu sistema de governança; ordenar i zonificar l’espai; regular els usos i establir normes de protecció; i planificar la gestió i les inversions més estratègiques en l’espai.

1  

Imatges

Retorn procés participatiu Parc Natural Muntanyes de Prades

Retorn procés participatiu Parc Natural Muntanyes de Prades 488934

1  

Fitxers adjunts

Informe resultats Procés Participatiu Parc Natural Muntanyes de Prades

Informe resultats Procés Participatiu Parc Natural Muntanyes de Prades
PDF | 10260737

undefined
undefined
undefined
undefined
undefined