Exteriors

La consellera Serret presenta des de Mèxic el nou portal de la Catalunya Exterior que agrupa serveis per a la diàspora catalana

query_builder   20 abril 2024 23:28

event_note Nota de premsa

La consellera Serret presenta des de Mèxic el nou portal de la Catalunya Exterior que agrupa serveis per a la diàspora catalana

  1. Serret ha presentat el portal durant la celebració de la diada de Sant Jordi a Ciutat de Mèxic
  2. Aquest matí la consellera ha presidit una ofrena floral a l’estàtua del president Lázaro Cárdenas, acompanyada del fill i el net del president
La consellera Serret i el delegat Lleïr Daban amb el fill del president Cárdenas.{"name":"2024/04/20/22/47/2bf1f3f0-49ad-4ebd-9dd2-03ad1f56bf43.jpg","author":"Exteriors","type":"0","location":"0","weight":224901}


La consellera d’Acció Exterior i Unió Europea, Meritxell Serret i Aleu, acompanyada del delegat del Govern a Mèxic i a l’Amèrica Central, Lleir Daban i Hurtós, ha participat avui en la celebració de la diada de Sant Jordi a la Ciutat de Mèxic. Des de la llibreria Porrua de Chapultepec, Serret ha presentat el nou web de la Catalunya a l’Exterior, un espai virtual que agrupa els serveis i tràmits que la Generalitat ofereix als catalans i les catalanes residents a l’estranger.

El portal de la ‘Catalunya a l’exterior’ és una iniciativa que forma part de l’Estratègia Catalunya exterior 2023-2026, la primera dissenyada específicament pel Govern per al mig milió de catalans que viuen fora de Catalunya, i que ja va anunciar el president Pere Aragonès el desembre de l’any passat.

El portal s’organitza seguint diferents fases del procés migratori: marxar a l’estranger, viure a l’estranger i tornar a Catalunya. Cadascun d’aquests apartats inclou els tràmits i serveis relacionats amb cada moment. El web també conté un espai específic sobre l’aprenentatge de llengua catalana a fora del país, l’agenda d’activitats de la Catalunya Exterior i l’actualitat.

Es preveu que en els pròxims mesos s’incorporin en aquest portal més tràmits i serveis per als catalans residents a l’exterior.

Els certificats idCAT també arriben a la Delegació del Govern a Mèxic i a l’Amèrica Central

Serret ha presentat els últims serveis del Govern per a la Catalunya Exterior entre els quals hi ha l’expedició dels certificats idCAT des de les delegacions del Govern a l’exterior. Aquests certificats permeten que la ciutadania que viu a l’estranger pugui fer tràmits i accedir a serveis tal com ho fan els residents a Catalunya. La Delegació del Govern al Con Sud va activar aquest servei com a prova pilot a finals de l’any passat i, des de llavors, una cinquantena de persones han tramitat l’idCAT des de Buenos Aires.

El passat 14 d’abril, la Delegació a Alemanya ja va presentar el servei i ara la Delegació a Mèxic i l’Amèrica Central també s’hi afegeix; totes dues podran començar a oferir-lo a partir del 2 de maig. Al mes de juny, es preveu que també l’implementi la Delegació als Estats Units i al Canadà.

La iniciativa s’ha impulsat amb el Consorci d’Administració Oberta de Catalunya, l'organisme encarregat de la transformació digital de les administracions catalanes.

L’agenda de la consellera a Mèxic aquest dissabte, centrada en l’exili

A banda de la celebració de la diada de Sant Jordi amb la comunitat catalana de la Ciutat de Mèxic, la segona jornada de treball de la consellera Serret a Mèxic està centrada principalment en el reconeixement de l’exili català.

Aquest matí la consellera ha fet una ofrena floral a l’estàtua del president Lázaro Cárdenas, el qual va obrir les portes a exiliats catalans que fugien de la dictadura franquista. Es calcula que entre 1939 i 1945 uns 10.000 catalans van exiliar-se a Mèxic. Lázaro Cárdenas no va reconèixer el règim franquista i va donar suport a la II República.

A l’ofrena, Serret ha estat acompanyada de dos nets i del fill del president homenatjat, Cuauhtémoc Lázaro Cárdenas Solórzano, i s’ha mostrat agraïda per la tasca de l’expresident: “Gràcies a l’acolliment a Mèxic dels més de 10.000 catalans i catalanes, republicans i republicanes que fugien de la repressió i de la dictadura, hem pogut mantenir viva aquí tota una producció cultural i una memòria intel·lectual que ha permès que les noves generacions puguin continuar amb el fil del republicanisme, la cultura catalana i l’agermanament entre Mèxic i Catalunya”.

Per la seva banda, Cuauhtémoc Lázaro Cárdenas ha assegurat que cal recordar el seu pare com a un cap de govern que va complir amb els compromisos internacionals de Mèxic: “Mèxic sempre va estar defensant la legalitat de la República i va ser un país d’acollida per als exiliats”. En aquest sentit, ha afegit: “Mèxic és un país que s’ha beneficiat molt amb l’exili català”.

Enguany es commemora el 85è aniversari de l’arribada del primer vaixell d’exiliats catalans i espanyols a Mèxic, el Sinaia, el qual va atracar al port de Veracruz el 13 de juny de 1939 provinent de Sète, a França. Aquesta tarda (hora mexicana), la consellera farà un homenatge amb motiu d’aquesta commemoració a la Delegació del Govern a Mèxic i a l’Amèrica Central.

En aquest enllaç de descàrrega trobareu declaracions de l’atenció a mitjans de la consellera Serret a l’homenatge i ofrena floral al monument del president Lázaro i en aquest enllaç hi trobareu vídeos recurs de l'homenatge i de la celebració de Sant Jordi a la llibreria Porrúa.

4  

Imatges

Homenatge a l'estàtua del president Cárdenas.

Homenatge a l'estàtua del president Cárdenas. 221455

La consellera Serret amb el fill del president Cárdenas.

La consellera Serret amb el fill del president Cárdenas. 83267

La consellera Serret conversa amb els assistents a la llibreria Porrúa.

La consellera Serret conversa amb els assistents a la llibreria Porrúa. 169156

Imatge de les activitats de Sant Jordi.

Imatge de les activitats de Sant Jordi. 86228

undefined
undefined
undefined
undefined
undefined