presentació proposta senyalització inclusiva

El Govern proposa una senyalització de seguretat i salut laboral més inclusiva

query_builder   22 abril 2024 15:34

event_note Nota de premsa

El Govern proposa una senyalització de seguretat i salut laboral més inclusiva

  1. S’han redissenyat 21 pictogrames per actualitzar-los i que siguin més representatius de la diversitat del conjunt de treballadors i treballadores
  2. Els Departaments d’Empresa i Treball i d’Igualtat i Feminismes posen els nous dissenys a disposició de les empreses per a la seva utilització, i presentaran la nova proposta al Ministeri de Treball i Economia Social
presentació proposta senyalització inclusiva{"name":"2024/04/22/13/57/b6ecd293-5fa6-4bb8-b28e-661e927bf42c.jpg","author":"Lisi Andrés","type":"0","location":"0","weight":87507}

El Govern de la Generalitat, a través del Departament d’Empresa i Treball i del Departament d’Igualtat i Feminismes, ha elaborat una nova proposta de senyalització de seguretat i salut en el treball per fer-la més inclusiva. Concretament, s’han revisat i redissenyat 21 pictogrames per evitar qualsevol forma de discriminació, especialment per motius de sexe o gènere, orientació o identitat sexual, i aspecte físic.

En el marc del Dia Internacional de la Seguretat i Salut Laboral, que se celebra el pròxim 28 d’abril, la consellera d’Igualtat i Feminismes, Tània Verge i Mestre, i el secretari de Treball, Enric Vinaixa i Bonet, han explicat aquest matí la nova proposta de senyalització inclusiva a la seu de la Fundació Laboral de la Construcció a Badalona, on s’han reunit amb el president, Esteve Freixes i Vilardell, i altres membres del consell territorial de l’entitat. També han participat en la trobada Núria Vergés i Bosch, directora general de Cures, Organització del Temps i Equitat en els Treballs i Elena Juanola Pagès, directora de l’Institut Català de Seguretat i Salut Laboral.

La consellera d’Igualtat i Feminismes, Tània Verge Mestre, ha recordat que “malgrat que la competència en aquest àmbit és de l’Estat, no podíem esperar més, calia avançar i per això fem aquesta proposta des de Catalunya.” Una proposta, ha dit, que a més “presentarem al Ministeri de Treball i Economia Social perquè faci els deures i revisi la senyalització actual, per actualitzar-la des d’una perspectiva de gènere i inclusiva, tal com li pertoca." El secretari de Treball, Enric Vinaixa i Bonet, ha afegit que, a més de posar aquesta proposta a disposició de l'estat perquè se’n faci ressò i actualitzi els pictogrames, "cal actualitzar la llei de prevenció de riscos laborals de l’any 1995. El teixit productiu s’ha transformat en els darrers gairebé 30 anys i la normativa també s’ha d’adaptar a factors com la digitalització, les noves formes d’organització del treball, la transversalitat de gènere o la visió holística de la salut."

Durant la seva intervenció, la consellera Verge també ha posat en valor que “la senyalització inclusiva facilita que totes les persones, en la nostra diversitat, ens sentim interpel·lades davant de possibles riscos” i ha recordat que “els biaixos de gènere també afecten la prevenció de riscos i la salut laboral perquè el gènere ho travessa tot. Quan entrem en un centre de treball no deixem el gènere penjat a la porta.”

Verge ha fet referència al sector de la construcció amb qui avui s’han compartit els nous pictogrames i ha recordat que “tot i que ha estat un sector tradicionalment molt masculinitzat, cada vegada hi ha més dones treballant-hi, i cada vegada n'hi haurà més, com a arquitectes, aparelladores, caps d'obra, paletes, lampistes o conductores,” i per aquest motiu, ha afegit, s'han de poder veure reflectides en la senyalització que informa sobre els riscos laborals. “Veure'ns reflectides en les representacions del món és fonamental. I no és normal que les treballadores es trobin, en el seu dia a dia, envoltades de senyals on no hi son representades,” ha dit. “Si volem que la normalitat feminista sigui una realitat, Catalunya ha de tenir un mercat de treball lliure de desigualtats i discriminacions,” ha conclòs.

Vinaixa, a més, ha destacat: "L’any 2021 vam signar l’Estratègia Catalana de Seguretat i Salut Laboral, que inclou la perspectiva de gènere com un objectiu transversal. En aquest marc presentem la proposta de senyalització inclusiva, que és un element simbòlic però també transformador perquè permet visibilitzar i normalitzar el paper de la dona en el món del treball i de la prevenció de riscos laborals, especialment a sectors encara molt masculinitzats, com és la construcció."

Per la seva banda, el president de la Fundació Laboral de la Construcció a Badalona, Esteve Freixes i Vilardell, s’ha mostrat convençut que el sector de la construcció necessita ser cada cop més paritari i que la incorporació de les dones és clau per al seu futur. Tot i que la xifra de dones a peu d’obra encara és ínfim i representa només l’1%, el president de la fundació s’ha mostrat esperançat ja que les dones ja suposen el 10% de l’alumnat que formen actualment.

roda de premsa presentació senyalització inclusiva{"name":"2024/04/22/13/59/aedebbbe-58d9-4dda-ac01-63e1ab2edf0a.jpg","author":"Lisi Andrés","type":"0","location":"0","weight":80767}


Aquest tipus de senyals està regulada pel Reial decret 485/1997, de 14 d’abril, sobre disposicions mínimes en matèria de senyalització de seguretat i salut en el treball. La seva aplicació és d’àmbit estatal i, per tant, la Generalitat de Catalunya no té competències per, entre d’altres, modificar els pictogrames.

Tanmateix, el text del reial decret diu: Els pictogrames seran el més senzills possible, evitant detalls inútils per a la seva comprensió. Podran variar lleugerament o ser més detallats que els indicats en l'apartat 3, sempre que el seu significat sigui equivalent i no existeixin diferències o adaptacions que impedeixin percebre clarament el seu significat.

Per això, des de la Generalitat s’entén que és possible fer una proposta més actualitzada i representativa de la diversitat del conjunt de treballadors i treballadores, i posar-la a disposició de les empreses per a la seva utilització.

Com es pot veure al dossier adjunt, pel que fa als senyals que inclouen personificacions, la nova proposta combina volums amb línies rectes i diagonals, de manera que les figures humanes ja no són tan rígides i representen una diversitat de cossos més àmplia. En aquest sentit, també s’afegeixen uns cabells en moviment.

També s’han revisat senyals com els de protecció obligatòria del cap, protecció obligatòria de la vista, protecció obligatòria de la cara, protecció obligatòria de l’oïda o protecció obligatòria de les vies respiratòries, dels quals s’elimina el dibuix o forma de la cara i es destaquen els elements de protecció.

Per últim, també s’han simplificat senyals com el d’atrapament per màquina o entrada prohibida a persones no autoritzades, on s’ha optat per representar només la forma de la mà i no tot el cos de la persona.

Els nous dissenys estan disponibles a la web de l’Institut Català de Seguretat i Salut Laboral (icssl.gencat.cat) i se’n farà difusió entre empreses, agents socials, entitats, mútues i empreses de prevenció, entre d’altres, per promoure la seva aplicació.

La Generalitat també presentarà la proposta al Ministeri de Treball i Economia Social i demanarà la revisió de la senyalització actual per actualitzar-la des d’una perspectiva de gènere i inclusiva.

L’any 2021 el Govern va aprovar l’Estratègia Catalana de Seguretat i Salut Laboral 2021-2026, que es va elaborar i pactar amb els agents socials més representatius del país. L’Estratègia inclou un objectiu transversal de gènere amb la finalitat d’incloure la perspectiva de gènere en totes les accions implantades en l’àmbit de la seguretat i salut en el treball, així com realitzar actuacions específiques que afavoreixin la integració de la dimensió de gènere en la prevenció de riscos laborals.

1  

Fitxers adjunts

Dossier "Senyalització inclusiva de seguretat i salut laboral"

Dossier "Senyalització inclusiva de seguretat i salut laboral"
PDF | 1003978

undefined
undefined
undefined
undefined
undefined