Territori

El Premi Medi Ambient reconeix la trajectòria de Jordi Camins en l'àmbit de l'observació del canvi climàtic al Pirineu i l'experta en compostatge Montserrat Soliva

query_builder   5 juny 2012 19:06

event_note Nota de premsa

El Premi Medi Ambient reconeix la trajectòria de Jordi Camins en l'àmbit de l'observació del canvi climàtic al Pirineu i l'experta en compostatge Montserrat Soliva

 
 
Aquest any els guardons s’emmarquen en l'Any Internacional de l'Energia Sostenible, establert per les Nacions Unides
 
En la categoria de Projectes de Recerca i Innovació s’ha reconegut Jaume Puigagut, pel seu estudi sobre la producció elèctrica de piles microbianes, i Jordi Santacana, per utilitzar avions no tripulats pels treballs de seguiment, avaluació i control territorial
 
En la modalitat d’Iniciatives s’ha premiat l’empresa Damm, pel seu compromís des de l’any 1997 amb l’estalvi i l’eficiència energètica, i la cooperativa de producció i consum Som Energia
 
L’institut la Garrotxa d’Olot, l’escola Mestre Agustí Barberà d’Amposta, l’institut Badalona VII i l’institut Can Jofresa de Terrassa han rebut el Premi Escoles Verdes
 
 
 
El conseller de Territori i Sostenibilitat, Lluís Recoder, ha lliurat avui el Premi Medi Ambient de la Generalitat a Jordi Camins i Montserrat Soliva. Al primer per la seva contribució a l’estudi dels efectes del canvi climàtic als Pirineus i a la segona per la seva tasca de més de 36 anys dedicada a l’estudi del compostatge per incrementar la productivitat agrària i preservar el sòl i el medi ambient.
 
Aquesta sisena edició del Premi Medi Ambient s’emmarca en la celebració de l’Any Internacional de l’Energia Sostenible per a Tothom, proclamat per les Nacions Unides, amb l’objectiu de reconèixer la importància de l’accés sostenible a l’energia, l’eficiència energètica i l’energia renovable en l’àmbit local, nacional, regional i internacional.
 
 
Premis a la trajectòria
 
En la modalitat de trajectòries de protecció i millora del medi ambient, el jurat ha destacat Jordi Camins per la seva contribució a disposar d’un registre documentat de l’efecte del canvi climàtic al país, concretament amb la catalogació, observació i seguiment de l’evolució de les glaceres dels Pirineus en els darrers trenta anys. Camins ha fet més d’un miler d’observacions als seixanta cinc aparells glacials pirinencs, el marcatge dels límits del gel, la documentació fotogràfica i la catalogació de 50.000 imatges d’arxiu, així com una important tasca de sensibilització, mitjançant la publicació de llibres i l’organització de conferències divulgatives, sobre l’efecte del canvi climàtic, totes elles de manera voluntària i amb els seus propis mitjans personals.
 
Mentre que a la doctora Montserrat Soliva, catedràtica jubilada de l’Escola Superior d’Agricultura de Barcelona, se li ha reconegut la seva trajectòria professional i personal de més de 36 anys al servei de l’agricultura i la protecció i millora del medi ambient, des de la seva intensa activitat universitària de docència, formació especialitzada, recerca i transferència tecnològica. L’excel·lent tasca realitzada s’ha centrat primordialment en el compostatge, amb la missió de preservar i millorar el medi ambient, protegir el sòl i incrementar la productivitat agrària.
 
 
Premis a la iniciativa de protecció del medi ambient
 
Les candidatures al Premi Medi Ambient en la modalitat d’iniciativa de protecció del medi ambient se centren enguany en projectes de l’àmbit de l’energia sostenible i, més concretament, en aquells projectes o iniciatives relacionats amb fonts energètiques distribuïdes, l’estalvi i eficiència energètica.
 
En aquesta categoria, el jurat ha premiat dues candidatures i ha fet una menció honorífica. Un dels premis és per a l’empresa de cerveses Damm, pel seus 15 anys de compromís amb l’estalvi i l’eficiència energètica. D’una banda, per la construcció de plantes de cogeneració en els seus centres productius, que li han permès autoproveir-se de l’energia necessària, i, de l’altra, per la reducció del consum energètic els últims 5 anys gràcies a inversions per millorar els diferents processos.
 
L’altre premi a la iniciativa ambiental és per a la cooperativa de producció i consum d’energies renovables Som Energia. Creada el desembre de l’any 2010, actualment compta amb 2.361 socis de Catalunya i de la resta de l'Estat, 700 dels quals ja consumeixen energia renovable i 1.200 més ho han sol·licitat. Disposa ja d'una instal·lació d'energia fotovoltaica i està engegant diversos projectes d’instal·lacions d’energia renovable, tasques que porta a terme amb el suport del treball de voluntariat i amb la contribució de petits inversors.
 
Així mateix, el jurat ha acordat fer una menció honorífica al Consorci per al Desenvolupament de la Catalunya Central, per Masies + Sostenibles, un projecte innovador que aproxima i transfereix informació sobre la sostenibilitat i les noves tecnologies als hàbitats dispersos de Catalunya, fomentant la construcció i la rehabilitació sostenible de les masies, alhora que es milloren les condicions de vida dels vilatans.
 
 
Premis als projectes de recerca, innovació i desenvolupament
 
En la modalitat de recerca, innovació i  desenvolupament, el jurat ha valorat especialment aquells projectes amb una component de recerca rellevant. En aquest sentit, el premiat ha estat  el professor de la UPC Jaume Puigagut, per l’estudi que realitza sobre la producció elèctrica de piles microbianes. El projecte de recerca permetrà quantificar l’energia produïda durant el tractament d’aigües residuals mitjançant sistemes naturals de tractament.
 
En aquesta mateixa categoria el jurat ha acordat fer una menció honorífica a la candidatura de l’empresa CATUAV, que utilitza avions no tripulats pels treballs de seguiment, avaluació i control territorial i evitar així l'ús de satèl·lits, helicòpters o avions convencionals, aconseguint un estalvi tant en l’energia necessària per realitzar aquestes accions com en les emissions de CO2.
 
 
Premi Escoles Verdes
 
En el mateix acte, s’ha lliurat el Premi Escoles Verdes 2012, que enguany arriba a la tercera edició. Aquest guardó vol impulsar el reconeixement públic a iniciatives exemplars d’educació per a la sostenibilitat. A Catalunya hi ha actualment 517 centres amb el distintiu Escoles Verdes, és a dir, escoles que fan diferents iniciatives per avançar, des de l’educació, cap als nous reptes i valors de la sostenibilitat. El premi consta de dues categories: una que reconeix la trajectòria en el procés d’ambientalització integral del centre i una altra d’actuació singular directament vinculada a l’energia sostenible.
 
Pel que fa a la primera, aquest any el jurat ha decidit premiar una escola i un institut. Concretament, els guardonats han estat:
 
  • L’institut La Garrotxa d’Olot, perquè al llarg dels 10 anys com a Escola Verda ha aconseguit que l’educació ambiental sigui un autèntic eix transversal en tots els estudis que s’imparteixen en el centre, per ser coherents i integrar els criteris de sostenibilitat en la gestió de l’edifici i per difondre’ls i traspassar-los a les famílies, al municipi i a la societat en general, tot col·laborant amb altres centres, entitats i administracions locals.

 

  • L’escola Mestre Agustí Barberà d’Amposta, pels seus 10 anys de treball de millora continuada en tots els àmbits del Programa Escoles Verdes, pel nivell de maduresa i consolidació del projecte educatiu de centre en educació per a la sostenibilitat, per la seva participació permanent en projectes de formació i recerca amb l’objectiu de millorar la tasca docent, per fomentar la participació activa de tota la comunitat educativa i la seva vinculació a l’entorn i, perquè tota la comunitat escolar viu el fet de ser Escola Verda com una  manera de fer que dóna un valor afegit i de qualitat a l’escola.
 
A més, el jurat ha fet una menció honorífica a la Xarxa d’escoles verdes de Sant Feliu de Llobregat, en valorar el treball en xarxa dels centres educatius d’aquest municipi i la col·laboració realitzada amb l’administració local així com la qualitat de les actuacions realitzades.
 
Pel que fa a l’actuació singular, el premi ha estat per a dues candidatures:
 
  • L’institut Badalona VII per la iniciativa Jornades d’energies renovables i medi ambient. Una actuació que es duu a terme des de fa sis cursos i que fomenta el coneixement de les energies alternatives, la defensa del medi ambient, la millora de les competències comunicatives i que promou la participació de l’alumnat i el treball en xarxa amb les escoles de primària del municipi.

 

  • L’institut Can Jofresa de Terrassa per la iniciativa Projecte d’estalvi i millora de l’eficiència energètica del centre. El projecte té com a objectiu reduir la despesa energètica i augmentar-ne l’eficiència. Es treballa des del currículum amb la participació i cooperació de tota la comunitat educativa.

1  

Fitxers adjunts

Nota de premsa

Nota de premsa
PDF | 54

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia