Cultura

El Departament de Cultura signa convenis de col·laboració amb Amical Viquipèdia i Lectura Fàcil per promoure la llengua catalana

query_builder   30 juliol 2012 17:06

event_note Nota de premsa

El Departament de Cultura signa convenis de col·laboració amb Amical Viquipèdia i Lectura Fàcil per promoure la llengua catalana

  • Mitjançant l’acord amb l’Associació Amical Viquipèdia es vol fomentar la producció d’informació en català en aquesta enciclopèdia virtual
 
  • El conveni amb l’Associació Lectura Fàcil vol promoure la lectura en llengua catalana, especialment entre persones que tenen dificultats lectores
Fotografia de signatura de l'acte
El conseller de Cultura, Ferran Mascarell, ha signat avui acords de col·laboració amb les associacions Amical Viquipèdia i Lectura Fàcil per tal de promoure i difondre la llengua catalana.
 
Acord amb Viquipèdia
 
L'objectiu de l’acord signat amb l’Associació Amical Viquipèdia és la difusió dels continguts i la utilització de la Viquipèdia, atesa la importància que té comptar amb una edició catalana d’aquesta enciclopèdia lliure per al foment i la difusió del català a Internet. L’acord, que ha signat el president de l'Associació Amical Viquipèdia, Joan Ramon Gomà, té com a objectiu la creació d'un canal de comunicació estable entre ambdues parts.
 
En virtut d'aquest acord, Amical Viquipèdia assessorarà la Direcció General de Política Lingüística en la potencialitat d’ús de la plataforma i dels projectes associats per a projectes formatius relacionats amb l’aprenentatge de la llengua catalana. També facilitarà a la Direcció General de Política Lingüística dades relatives al nombre d’usuaris i al volum d’articles en llengua catalana, i qualsevol altre indicador de la presència i del consum del català a Internet de què disposi.
 
El Departament de Cultura cedeix el dret de difusió dels articles, assajos, estudis i altres materials de producció pròpia que hagin estat editats i publicats per la Direcció General de Política Lingüística i sobre els quals aquest òrgan en tingui els drets, per tal que puguin ser penjats a la Viquipèdia. També oferirà suport tècnic en toponímia i en terminologia catalana, farà difusió de la Viquipèdia, i impulsarà accions de sensibilització de l’ús del català a Internet. Amical Viquipèdia difondrà entre els viquipedistes tot aquest material i aquestes informacions per tal que els puguin emprar lliurement per millorar la qualitat i la quantitat dels continguts de la Viquipèdia.
 
L'Associació Amical Viquipèdia va ser premi Pompeu Fabra 2012 en la categoria de comunicació i noves tecnologies.
 
Acord amb Lectura Fàcil
 
D’altra banda, el Departament de Cultura ha signat un acord de col·laboració amb l’Associació Lectura Fàcil, que  té com a objectiu principal fomentar la lectura en llengua catalana, especialment entre persones que tenen dificultats lectores. A través de la Direcció General de Política Lingüística, el Departament de Cultura es compromet a difondre les actuacions de l’associació i a impulsar la formació de professionals experts en lectura fàcil. Lectura Fàcil, per la seva banda, assessorarà la Direcció General de Política Lingüística per tal que els materials didàctics per a l’aprenentatge de la llengua catalana responguin també a les necessitats de persones que, per raons diverses, puguin tenir dificultats per llegir. El conveni signat entre també permetrà col·laborar en la creació de clubs de lectura i grups de conversa en català.
 
L’acord, que ha signat l’acord la codirectora de l’Associació Lectura Fàcil, Carme Mayol, s’emmarca en el Pla Nacional de la Lectura que lidera el Departament de Cultura.
 
En el marc del conveni es preveu, també, ampliar les activitats de Voluntariat per la llengua amb l’organització de grups de lectura fàcil entre els participants d’aquest programa.
 
El programa de Voluntariat per la llengua ha creat el darrer any 10.128 parelles i compta amb la col·laboració de 2.700 entitats i establiments comercials que han permès, al seu temps, organitzar 783 activitats culturals i de lleure per als participants. Des de l’any 2003, data de la seva creació com a programa de Govern, s’han creat més de 66.000 parelles lingüístiques, gràcies a la col·laboració social i a la coordinació amb el Consorci per a la Normalització Lingüística.

2  

Fitxers adjunts

Foto: El Departament de Cultura signa un acord amb l'Associació Amical Viquipèdia

Foto: El Departament de Cultura signa un acord amb l'Associació Amical Viquipèdia
JPG | 1347

Foto: El Departament de Cultura signa un acord amb l'Associació Lectura Fàcil

Foto: El Departament de Cultura signa un acord amb l'Associació Lectura Fàcil
JPG | 1254

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia