Institut Català de les Dones

violències sexuals (Homes)

L'Institut Català de les Dones inicia una campanya de prevenció i detecció de les violències sexuals

Un dels materials implica i busca la complicitat dels homes en la lluita contra les violències sexuals

query_builder   29 gener 2018 13:19

event_note Nota de premsa

L'Institut Català de les Dones inicia una campanya de prevenció i detecció de les violències sexuals

Un dels materials implica i busca la complicitat dels homes en la lluita contra les violències sexuals

Violències sexuals
L’Institut Català de les Dones (ICD) inicia una campanya de sensibilització que posa a disposició de les dones i dels homes materials d’informació i sensibilització per avançar en la detecció i prevenció de les violències sexuals i la seva erradicació. Consisteix en l’edició electrònica de dues publicacions, una adreçada a dones i una altra a homes, amb  missatges per prendre consciència i ajudar a identificar la violència sexual, des de la seva forma simbòlica fins a l’agressió sexual, i eines per a actuar-hi. En el cas de la publicació adreçada a dones, els materials també ofereixen recursos per a l’atenció i eines per al procés de recuperació.
 
La publicació electrònica que s’adreça a les dones es titula “Les dones tenim dret a viure de forma lliure i sense por”, i l’adreçada als homes: “Alt i clar: Els homes rebutgem les violències sexuals”. La seva divulgació es farà a través de la xarxa de recursos d’atenció, educatius, culturals, entitats i agents socials. També es donaran a conèixer a través d’una campanya per les xarxes socials. Es tracta d’una iniciativa pensada per tenir continuïtat i que preveu desenvolupar eines de formació i altres suports de comunicació.
 
Les violències sexuals són un tipus de violències masclistes i la seva característica principal és que utilitzen el sexe com a forma de control i dominació vers les dones. Les violències sexuals (l’assetjament sexual, els abusos i les agressions sexuals) es poden exercir en diversos àmbits (a la parella, a la feina, a les xarxes socials, a la família, al carrer, als espais d’oci) i a qualsevol edat. La causa principal és el masclisme, que vulnera els drets de les dones a viure la seva sexualitat, els seus espais i la seva vida amb llibertat i autonomia.
 
“Alt i clar: els homes rebutgem les violències sexuals”
 
La publicació adreçada als homes desenvolupa, per exemple, les següents qüestions:
 
·         Facilita la reflexió per tal que els homes es posicionin en contra de les violències masclistes i rebutgin clarament les violències sexuals. Alguns dels punts de reflexió giren al voltant del fet que als homes no els agrada que els identifiquin amb la idea que “tots els homes son iguals” i amb el sentiment de vergonya i fàstic pel fet que altres homes siguin capaços d’agredir sexualment les dones.
 
·         Planteja un pas endavant als homes conscienciats contra la violència masclista i les violències sexuals per tal que demostrin el seu posicionament i actuïn de forma diferent.  Es proposa un trencament amb allò après i legitimat socialment, i endegar noves maneres de relacionar-se afectivament i sexualment, que construeixin relacions realment igualitàries i respectuoses.
 
·         Exposa que cal una renúncia dels homes als privilegis i als rols que els sistema social patriarcal els ha atorgat simplement perquè son injustos. Si els homes renuncien al masclisme quotidià o les violències sexuals, aquestes desapareixeran de la vida de les dones.
 
·         Explica que la impulsivitat sexual masculina no és la causa de les violacions, sinó el fet que els homes es creuen amb el dret de poder agredir, abusar, controlar, els cossos, la sexualitat i la vida de les dones.
 
·         Exposa que tocar el cul a una dona de manera intencionada en un concert o aprofitar les aglomeracions en discoteques per sobrepassar els límits físics també son formes d’agressions sexuals cap a les dones.
 
·         Proposa la renúncia activa als acudits sexistes, a compartir fotos de caràcter sexual als xats, a dir floretes, a seure amb les cames eixarrancades al metro, a importunar totes les dones a les festes, a veure pornografia que denigra les dones o a dir a un altre home marica com a forma de desprestigiar-lo.
 
·         També analitza que si un home diu “Jo no sóc masclista, però...”, en realitat està reconeixent que no està disposat a renunciar a privilegis sobre les dones.
“Les dones tenim dret a viure de forma lliure i sense por”
 
Els missatges que s’adrecen específicament a les dones destaquen:
 
·         “Tu no t’ho has buscat, no has provocat res”. I deixen clar que l’únic responsable de la situació abusiva és l’agressor o assetjador.
 
·         Facilita exemples de situacions de violències sexuals com les que es poden viure en un transport i l’espai públic, el ciberespai, les relacions d’amistat i de parella, el lloc de treball o el lloc d’estudi.
 
·         S’hi explica que la vergonya i la culpa son sentiments associats a l’assetjament i les agressions sexuals  perquè les dones estan sotmeses  a una mirada que les jutja constantment.
 
Els missatges que divulguen aquests materials s’han realitzat amb la col·laboració de l’entitat experta Creación Positiva. L’ICD va iniciar la seva divulgació el passat dia 25 de novembre amb motiu de la commemoració del Dia internacional de la violència contra les dones, en el marc de la campanya Per una Catalunya lliure de violències sexuals. #JoTambé
 
La iniciativa té com a punt de partida el reconeixement de la magnitud de les violències sexuals i de la resposta que des de les administracions posem a l’abast de les dones a través dels recursos de la Xarxa d'atenció i recuperació integral a les dones que pateixen violència masclista, i la planificació i coordinació per al seu abordatge, desplegada a partir de l’aprovació de la Llei 5/2008, del 24 d’abril, del dret de les dones a eradicar la violència masclista.
 

2  

Fitxers adjunts

Alt i clar:els homes rebutgem les violències sexuals

Alt i clar:els homes rebutgem les violències sexuals
PDF | 2143

"Les dones tenim dret a viure de forma lliure i sense por"

"Les dones tenim dret a viure de forma lliure i sense por"
PDF | 2902

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia