- Els Departaments d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural; Salut; i Drets Socials fan balanç de la campanya “Gràcies des de...” duta a terme al llarg de 2021
- 47.387 kg de fruita i verdura de temporada i de proximitat distribuïda entre 94.301 persones residents i treballadores de residències de gent gran és el balanç d’aquesta campanya


47 tones de fruita i verdura fresca i de temporada a les residències de gent gran
Des de la posada en marxa del “Gràcies des de” s’han repartit un total de 47.387 quilos de fruita i verdura de proximitat en les diverses edicions monogràfiques. Aquests productes han arribat a 1.062 residències de tot Catalunya en 9 distribucions diferents en espai i temps, arribant a beneficiar fins a 94.301 persones de les residències, entre personal treballador i residents. El balanç d’avui, 10 de novembre, coincideix amb la última distribució de poma de Girona IGP a les comarques de Girona.
Així s’han distribuït mandarines de les terres de l’Ebre a totes les residències de gent gran del Camp de Tarragona i les Terres de l’Ebre; taronges, a les de Barcelona; calçots de Valls a residències de Lleida i Tarragona; carxofes del Baix Llobregat al Baix Llobregat, l’Alt Penedès, el Garraf, l’Hospitalet de Llobregat i Cunit; cireres del Baix Segre a l’Alt Pirineu i Aran, el Solsonès i el Berguedà; tomacons del Maresme, al Maresme i Blanes, que es van distribuir acompanyats de 500 litres d’oli d’oliva verge extra Denominació d’Origen Protegida (DOP) Siurana, i paraguaians del Segrià al Bages, Osona, el Moianès, l’Anoia, i el Vallès Oriental i Occidental.
La campanya “Gràcies des” és una de les activitats organitzades amb motiu de la celebració de l’Any Internacional de la Fruita i la Verdura que impulsa l’Organització de les Nacions Unides per a l’Alimentació i l’Agricultura (FAO). Aquesta commemoració té per promoure el consum de fruita i verdura de qualitat, de temporada i de proximitat.
En el marc de la commemoració s’han dut a terme webinars dedicats a productes com els calçots, les carxofes, els tomàquets els préssecs i els paraguaians tot centrant-se en les diferents etapes que experimenta el producte des del camp fins que arriba a la taula. Les propietats de cada producte s’han abordat des del punt de vista nutricional i gastronòmic. L’últim dels webinars tindrà lloc el 18 de novembre i es dedicarà a les fruites de tardor: figa, poma, magrana i clementina.
La commemoració es tancarà el dia 16 de desembre amb una jornada presencial que tindrà la participació d’experts de l’Organització Mundial de la Salut, el CETT, escoles d’hostaleria, i cuiners de renom, a la seu de la Fundació Catalana de l’Esplai.
Annex
Taula1. Taula resum de les actuacions realitzades fins a dia 08/11/2021.
Actuacions realitzades des de l’inici de la campanya i fins el dia 8 de novembre, on s’haurà arribat a totes les residències de gent gran de Catalunya.
|
Act. |
Data |
Aliment |
Proveïdors |
Residències |
Zona geogràfica beneficiada |
Kg/u |
Persones beneficiades |
|
1 |
28/12/2020 |
Mandarines |
Terres de l'Ebre |
78 |
Terres de l'Ebre i Tarragona |
4.500 Kg |
8.521 |
|
2 |
16/02/2021 |
Taronges |
Terres de l'Ebre |
260 |
Barcelona |
10.000 Kg |
19.430 |
|
3 |
15/03/2021 |
Calçots IGP |
Valls |
135 |
Camp de Tarragona i Lleida |
15.000 Kg |
14.799 |
|
4 |
02/04/2021 |
Carxofes |
Baix Llobregat |
134 |
Baix Llobregat i Hospitalet de Llobregat |
5.700 Kg |
11.000 |
|
5 |
03/05/2021 |
Carxofes |
Baix Llobregat |
28 |
Alt Penedès, el Garraf i Cunit |
1.587 Kg |
2.973 |
|
6 |
20/05/2021 |
Cireres |
Baix Segre |
25 |
Alt Pirineu i Aran, el Berguedà i el Solsonès |
550 Kg |
2.507 |
|
7 |
07/07/2021 |
Tomacons i oli |
Maresme |
83 |
Maresme i Blanes |
1.250 Kg |
8.156 |
|
8 |
27/07/2021 |
Paraguaians. PI |
Segrià |
241 |
Catalunya Central |
4.800 Kg |
19.254 |
|
9 |
08/11/2021 |
Pomes IGP |
Girona |
78 |
Comarques del Gironès |
4.000Kg |
7.661 |
|
TOTAL PERSONES BENEFICIADES |
94.301 |
||||||



