Justícia, Drets i Memòria

*

El MUME presenta les memòries de Remei Oliva, amb l'assistència de la seva autora

query_builder   9 juny 2022 10:22

event_note Nota de premsa

El MUME presenta les memòries de Remei Oliva, amb l'assistència de la seva autora

A La noia de la capsa de fils, editat pel Memorial Democràtic, l’autora explica en primera persona l’exili, el pas pels camps de refugiats i la difícil integració a França

Remei Oliva és l'última mare viva de totes les qui van infantar a la Maternitat d'Elna. Actualment té 103 anys i viu a Granès (Occitània).

El Museu Memorial de l’Exili (MUME) de la Jonquera (Alt Empordà) presenta aquest proper divendres, 10 de juny, a les 19.30 h, el llibre La noia de la capsa de fils, amb la presència de la seva autora, Remei Oliva.

Remei Oliva va néixer a Badalona l’any 1919 i va exiliar-se a França l’any 1939. Va sobreviure als camps de concentració d’Argelers i de Sant Cebrià i va tenir el seu primer fill a la Maternitat d’Elna, dirigida per l’Elisabeth Eidenbenz. La creació d’aquest centre, que oferia assistència a les dones embarassades dels camps de concentració, va permetre salvar gairebé 600 nadons.

Remei Oliva ha recollit la seva experiència a La noia de la capsa de fils, editat pel Memorial Democràtic. L’autora, que actualment té 103 anys, participarà en la presentació del llibre amb el professor emèrit de la Universitat de Girona, Salomó Marquès, i el cònsol general de Suïssa a Barcelona, Beat Kaser. El director del MUME, Enric Pujol, presentarà l’acte.

Durant tot el mes de juny es podrà visitar al MUME un espai dedicat a la Remei Oliva amb objectes originals, cartes i documents personals cedits per la Remei Oliva.

ACTE

Presentació del llibre La noia de la capsa de fils a càrrec de la seva autora, Remei Oliva.

 

DIA

 

Divendres, 10 de juny de 2022


HORA I LLOC 

 

 
19:30 h

Museu Memorial de l’Exili (MUME)

Carrer Major, 43-47, la Jonquera, Alt Empordà



La noia de la capsa de fils

El llibre, editat pel Memorial Democràtic, forma part de la col·lecció “Memòries”. Remei Oliva va escriure les seves memòries originals en francès l’any 1988, gràcies a la insistència dels seus fills que la van animar a posar per escrit tots els seus records.

Hi explica com, als 20 anys, va haver de deixar casa seva, a Badalona. Va tancar les portes a la seva vida de modista i a tots els seus somnis per fugir cap a França l’hivern de 1939. El seu relat abraça els 15 mesos que va passar als camps d’Argelers i Sant Cebrià, el naixement del seu fill Rubèn a la Maternitat d’Elna i la difícil integració posterior en una França immersa en la Segona Guerra Mundial. Els records de totes aquelles experiències han quedat plasmats en aquest llibre on, de manera senzilla i honesta, relata les seves vivències, amb una memòria prodigiosa que recorda fins al més petit detall.

El document permet copsar una època significativa del nostre passat recent i empeny a no oblidar els milers de dones que, com la Remei, van patir les conseqüències de la Guerra Civil. Les memòries són un testimoni excepcional de la valentia i la dignitat de les dones republicanes exiliades, una part ineludible de la nostra història col·lectiva i una reflexió necessària per a les generacions futures.

 

La Maternitat d’Elna

Per encàrrec de l’entitat suïssa Servei Civil Internacional, la voluntària i mestra Elisabeth Eidenbenz va habilitar una maternitat per atendre les dones embarassades dels camps de refugiats al Castell d’en Bardou d’Elna. Hi van néixer prop de 600 nens. Va funcionar des del desembre de 1939 fins a l’abril de 1944, quan va haver de tancar per la pressió dels nazis.

L’ajuntament d’Elna va comprar el castell d’en Bardou l’any 2005. Actualment, al castell hi ha el centre d'interpretació de la Maternitat Suïssa d’Elna, amb espais per a exposicions i activitats relacionades amb la retirada de 1939 i l'atenció a les refugiades.

Al març de l’any 2021, el Memorial Democràtic i la batllia d’Elna van signar un conveni de col·laboració pel qual aquest municipi de la Catalunya Nord es va adherir a la Xarxa d’Espais de Memòria Democràtica. D’aquesta manera, el castell d’en Bardou ha quedat integrat a la Xarxa d’Espais de Memòria Democràtica, coordinada pel Memorial Democràtic.

 

Una jornada contra l’exclusió dels refugiats, dissabte al MUME

Aquest proper dissabte, 11 de juny, el MUME organitza l’Open Day, una jornada de portes obertes del projecte europeu So-Close (From So Far to So-Close). Es tracta d'un projecte internacional per combatre l'exclusió dels refugiats per mitjà de l’intercanvi del patrimoni cultural de les migracions forçades.

A la Unió Europea hi viuen al voltant d'un milió de refugiats reconeguts. La majoria procedeixen de Síria, l’Iraq, l’Afganistan, Nigèria, el Pakistan, Eritrea i Albània. Fugen de conflictes armats, la violència, l’opressió o la vulneració dels drets humans. Sovint, són grups en risc d’exclusió social com a conseqüència del trauma i la pèrdua d’identitat que pateixen.

Per ajudar a fer front a aquesta exclusió, el projecte So-Close pretén contribuir a la cohesió social i la integració mitjançant la comprensió mútua entre els refugiats i les societats europees que els acullen. El projecte utilitza metodologies de disseny i eines digitals i artístiques innovadores per posar en comú les experiències vitals de refugiats amb els records de supervivents de conflictes europeus, com ara la guerra de Bòsnia, la Guerra Civil espanyola o l’Holocaust, conservats als centres de memòria històrica.

La jornada està oberta al públic general i hi participaran diversos refugiats. El programa inclou un taller de creació artística a partir de poemes i una xerrada de presentació del projecte So-Close amb diferents enfocaments temàtics, com “L’art com a refugi”, “Elements que intervenen en la migració” i “La lluita contra estereotips i prejudicis”. Els actes finalitzaran amb un dinar de cloenda obert a tots els participants de la jornada.

El projecte So-Close està coordinat per la Universitat Autònoma de Barcelona i hi participen el Parc de Recerca UAB, el Consorci del Museu Memorial de l'Exili i la Universitat de Girona, la Universitat sueca de Lund, l’Associació Villa Decisus, la Fundació Escola de Pau Monte Sole, el centre grec de recerca i tecnologies CERTH, el Fòrum Grec de Refugiats i les empreses de noves tecnologies Tempesta Media i Engineering.

Més informació sobre aquest projecte:

https://so-close.eu/

https://www.uab.cat/web/coneix-el-parc/projectes-internacionals/projecte-so-close-1345810270818.html

https://cordis.europa.eu/project/id/870939

https://youtu.be/4-WRFMMTikA

Programa d'activitats detallats de l’Open Day del MUME (11 de juny 2022)

 

2  

Imatges

Imatge recent de la Remei Oliva

Imatge recent de la Remei Oliva 138

Imatge del llibre

Imatge del llibre 2362

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia