Delegació del Govern davant la Unió Europea

Govern

El Govern i l'ONU posen en valor a Brussel·les la implicació de la societat i de les institucions a tots els nivells per a assolir els ODS

query_builder   11 octubre 2023 17:04

event_note Nota de premsa

El Govern i l'ONU posen en valor a Brussel·les la implicació de la societat i de les institucions a tots els nivells per a assolir els ODS

  1. L'esdeveniment, organitzat per la Delegació del Govern davant la UE, ha comptat amb la participació de representants d'institucions locals, europees i internacionals.
  2. Arnau Queralt i Bassa ha presentat el procés d'elaboració de l’Informe voluntari de seguiment de la implementació de l’Agenda 2030 de Catalunya
Govern{"name":"2023/10/11/17/10/2c48d20b-e6ed-4a16-b485-ae975367d856.jpeg","author":"Govern","type":"0","location":"0","weight":564517}

La Delegació del Govern davant la UE ha acollit aquest 11 d’octubre un acte per debatre els reptes i oportunitats de la implementació dels Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS). L'acte, ‘Mobilitzant els actors multinivell per assolir els ODS: Lliçons apreses de la Cimera pels ODS del 2023’, ha comptat amb la participació d’Arnau Queralt i Bassa, director del Consell Assessor pel Desenvolupament Sostenible de Catalunya, i diferents representants d’institucions internacionals, europees i regionals.

Un dels actors clau en la implementació dels ODS seran els governs locals i regionals i, per tant, la coordinació entre totes les institucions és essencial per una correcta i eficaç execució. En aquest sentit, l’acte organitzat pel Govern ha sigut un espai de debat de gran importància per tal d’aportar visions i experiències dels actors multinivell sobre la implementació dels objectius, en un any clau en què s’ha celebrat la 2a cimera dels ODS a Nova York. Aquest fòrum ha sigut inaugurat per Ignasi Centelles, delegat del Govern davant la UE, que ha refermat el compromís de Catalunya i de la seva societat pel desenvolupament d’estratègies multinivell cap a la implementació dels ODS. Un compromís que es fa palès amb les diferents iniciatives que s’estan duent a terme amb la implicació del Govern i amb col·laboració amb les Nacions Unides, com el centre Giga a Barcelona per connectar totes les escoles del món o el programa pilot de l’ONU a les Terres de l’Ebre per avaluar la seva resiliència front els reptes globals.

Arnau Queralt i Bassa, per la seva banda, ha presentat el procés d’elaboració de l’Informe voluntari de seguiment de la implementació de l’Agenda 2030 de Catalunya (VSR, en anglès), una eina que, en completar aquest procés, servirà per fer un seguiment del progrés dels Objectius de Desenvolupament Sostenible al territori. En aquest sentit, Queralt i Bassa ha posat en valor el fet que tota la societat participi d’aquest procés, així com ha remarcat la necessitat de crear aliances més fortes entre els governs i les autoritats locals per tal d’impulsar una acció coordinada multinivell. “Necessitem mobilitzar la població. Necessitem recursos i fer que passi. Al nostre VSR hem preguntat a tots els actors implicats en els ODS i la societat civil, sobre com Catalunya està abastant els objectius”, ha remarcat el director del Consell Assessor pel Desenvolupament Sostenible de Catalunya.

Donar veu a totes les institucions, un factor clau

Sobre la implicació de les institucions més properes a la ciutadania en la implementació dels ODS també s’han pronunciat els representats de les institucions locals, europees i internacionals presents al debat. Camilla Brückner, directora de l’oficina de les Nacions Unides a Brussel·les i de Nacions Unides pel Desenvolupament a la UE, ha subratllat el paper clau dels governs locals i regionals per tal d’avançar en la consecució dels objectius fixats per l’ONU. Concretament, Brückner ha assegurat que aquests actors son “un lligam essencial en la cadena en la cadena de propietat i confiança entre les institucions multilaterals i les persones a qui servim”. A més, la representant de les Nacions Unides a Brussel·les ha destacat la cimera dels ODS a Nova York com una punt d'inflexió cap a la implementació dels ODS.

En el mateix sentit s’han referit altres ponents. En el cas d’Eeva Furman, membre del Consell Assessor de la European Sustainable Development Network i experta destacada a l’oficina del primer ministre de Finlàndia, ha apuntat el fet que els ODS no poden ser assolits “sense que tothom estigui involucrat”. També així s’ha pronunciat Fabrizio Rossi, secretari general del Consell de les Municipalitats i Regions Europees, qui ha assenyalat el fet que el 65% dels ODS dependran dels nivells locals i regionals per la seva implementació. En aquest sentit, Rossi ha recordat la necessitat d’un “major diàleg polític”, ja que “els territoris necessiten els ODS, però aquests no existirien sense les regions i els pobles i ciutats”.

Tornar a posar el desenvolupament sostenible al centre

Les crisi que han colpejat el panorama internacional durant els últims anys també han marcat algunes de les intervencions. Laia Pinós, cap adjunta de la Unitat del Green Deal Europeu de la Comissió Europea, ha assegurat que “només s’està avançant en el 12% dels objectius dels ODS”, una situació que, assegura, s’ha de revertir continuant progressant en la seva implementació després de les crisi d’Ucraïna o de la Covid-19, que al seu parer han frenat el camí cap a l’horitzó del 2030. D’altra banda, ha destacat la importància de la Voluntary Review de la UE, presentada a la cimera celebrada a Nova York. També donant veu als governs locals, Ricardo Rio, Alcalde de Braga i relator pels ODS del Comitè de les Regions, ha remarcat la “necessitat d’accelerar el treball per assolir els Objectius de Desenvolupament Sostenible”. També ha remarcat el fet clau de donar eines a les ciutats i dotar-les de més recursos “per millorar tot el que ja estan fent per assolir els ODS”.

Davide Strangis, secretari general adjunt de la Conferència de Regions Marítimes Perifèriques, xarxa de la qual Catalunya és membre, ha sigut l’encarregat de moderar l’acte. A més, Strangis ha demanat els governs estatals que tinguin “una perspectiva a llarg termini més enllà de les respostes al canvi climàtic". Al mateix temps, ha recordat la importància d’apoderar les regions en la implementació dels ODS.

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia