Interior

MINIATURA

El conseller Elena presenta la nova embarcació del Grup de Suport Marí dels Agents Rurals

query_builder   16 febrer 2024 14:03

event_note Nota de premsa

El conseller Elena presenta la nova embarcació del Grup de Suport Marí dels Agents Rurals

La nova embarcació reforça la tasca del Grup de Suport Marí a les Terres de l’Ebre

De 10,8 metres d’eslora i equipada amb tecnologia de darrera generació, donarà major operativitat, autonomia i capacitat de resposta als agents

El Grup de Suport Marí del Cos d’Agents Rurals compta a Catalunya amb 23 agents, 4 embarcacions i 2 robots subaquàtics per a la protecció dels espais naturals protegits

El conseller d’Interior, Joan Ignasi Elena, ha presentat aquest matí la nova embarcació del Grup de Suport Marí del Cos d’Agents Rurals a les dependències del Club Nàutic de l’Ampolla (Baix Ebre), acompanyat de la directora general d’Agents Rurals, Elisenda Pérez Esteve, i de l’inspector en cap del Cos d’Agents Rurals, Josep Antoni Mur.

El conseller ha destacat la importància de la tasca del cos d’Agents Ruralsen la defensa i la cura del territori “per preservar-lo i lluitar contra el furtivisme i qualsevol tipus de delicte en aquest àmbit”.

Elena ha explicat que “amb la incorporació d’aquesta nova embarcació en tenim ja 4 al mar i 6 en aigües dolces i la voluntat del Govern de la Generalitat és continuar dotant els Agents Rurals de més mitjans”.

El titular del Departament d’Interior també ha posat en valor que ”hem renovat la flota terrestre, hem canviat la uniformitat del cos i hem incorporat nous agents: actualment centenars s’estan examinant per a 110 places i en tenim 125 a l’Institut de Seguretat Pública de Catalunya a punt de graduar-se i estar operatius”.

El conseller ha clos la seva intervenció posant de manifest que “el país necessita un cos d’Agents Rurals amb més efectius i mitjans, més competències, una bona estructura i una escala de comandaments, també administrativa, per poder complir amb aquest objectiu fantàstic que és el de preservar el nostre estimat país”.

Per la seva part, l’inspector en cap del cos d’Agents Rurals, Josep Antoni Mur, ha destacat “la tasca de protecció dels espais naturals marins que duu a terme el Cos, a través del Grup de Suport Marí, especialment en els espais protegits, en aquest cas el Parc Natural del Delta de l'Ebre".

L’acte també ha comptat amb la presència de l’alcalde de l’Ampolla, Francesc Arasa, del director general de la Policia, Pere Ferrer, del director territorial d’Interior a Terres de l’Ebre, Joan Juan, de la directora general de Ports de la Generalitat del Departament de Territori, Annabel Moreno, del Club Nàutic Ampolla i de l’empresa Quer Professional Boats, SL, empresa constructora de l’embarcació, que fet una entrega simbòlica de claus al Departament d’Interior.

La nova embarcació “Solraig”

La nova embarcació, que rep el nom de “Solraig” (en referència a un tipus de tauró), reforça la tasca de vigilància i control dels espais protegits marítims, en aquest cas a les Terres de l’Ebre, tasca que ja es feia fins a dia d’avui amb l’embarcació lleugera “Xiqueta”

La nova embarcació ha estat desenvolupada per la drassana Quer Professional Boats de Port de la Selva, a l’Alt Empordà. És una embarcació de 10,8 metres d’eslora i compta amb dos motors Volvo Penta D4 230hp amb cues DPI amb hèlix DuoProp. L’embarcació està dotada d’un equipament tecnològic d’última generació, que incorpora un sonar 3D, radar, càmera tèrmica i ROV (vehicle submarí operat remotament), que incrementarà de manera substancial l’eficàcia i la seguretat de les actuacions. També incorpora més espai de treball per a la tripulació.

El Grup de Suport Marí d’Agents Rurals

El Grup de Suport Marí del cos d’Agents Rurals compta actualment amb 23 operatius amb formació nàutica professional, que treballen amb 4 embarcacions (dues cabinades i dues de lleugeres) per la protecció dels espais naturals marítims protegits de Catalunya. Compta amb dues bases operatives, una a Roses (Alt Empordà) i l’altra a l’Ampolla (Baix Ebre). A més, compta amb una unitat subaquàtica i dos robots submarins operats remotament.

Les principals missions del grup són la lluita contra el furtivisme, la protecció de fauna i flora protegides i el control de la pesca recreativa i professional. També vetlla pel compliment de la normativa dels espaisnaturals protegits.

El grup també dona suport a totes aquelles actuacions del Cos d'Agents Rurals que requereixin l'ús de tècniques i de material per al treball en el medi aquàtic i subaquàtic. Es caracteritza pel coneixement del litoral, dels hàbitats marins, de la biodiversitat, de les espècies de fauna i flora marina protegida i dels diferents actors que operen a la mar.

La unitat subaquàtica treballa també amb en la repoblació de corall i la recuperació de material fondejat per furtius. També, amb en el control i seguiment del patrimoni arqueològic marí i inspeccions de busseig.

Creixement del cos operatiu

Actualment, la Direcció General d’Agents Rurals està formada per 500 Agents Rurals, 41 persones operadores de control i 40 persones que desenvolupen tasques administratives i tècniques de suport.

És un objectiu del departament d’Interior l’impuls d’aquest Cos que vetlla per la conservació de la natura i la protecció del medi ambient, defensa el patrimoni natural i el futur del nostre entorn per tal que tothom en pugui gaudir.

Mostra d’aquesta aposta són: l’increment de places d’Agents Rurals i la publicació de convocatòries per a proveir-les; la inversió en la flota de vehicles i en tecnificació; el decret de gener de 2023 de reestructuració del departament d'Interior que desplega el Cos, o el Pla de Bases.

El mes de novembre es van incorporar 55 nous agents de la primera promoció després d’un període d’11 anys sense convocatòries. I actualment hi ha en marxa diverses convocatòries amb l’objectiu és arribar en un breu període de temps als 800 efectius que estableix el Pla Estratègic del Cos d’Agents Rurals.

També el passat mes de novembre, el conseller d’Interior, Joan Ignasi Elena, va encapçalar l’acte de lliurement de 66 nous vehicles del Cos d’Agents Rurals. Recentment s’han adquirit en règim d’arrendament un total de 131 vehicles Toyota Hilux que representen una inversió de 6,4 milions d’euros.



3  

Imatges

FOTO 1

FOTO 1 1459624

FOTO 2

FOTO 2 1793522

FOTO 3

FOTO 3 1153374

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia