Igualtat i Feminismes

Una dona rep l'assessorament de la farmacèutica sobre els productes menstruals reutilitzables

Les farmàcies de l'Alt Pirineu i Aran distribueixen de manera gratuïta més de 1.700 productes menstruals reutilitzables

query_builder   20 març 2024 15:58

event_note Nota de premsa

Les farmàcies de l'Alt Pirineu i Aran distribueixen de manera gratuïta més de 1.700 productes menstruals reutilitzables

  1. En el marc de l’acció “La Meva Regla, Les Meves Regles”, que inclou també informació personalitzada i assessorament a les usuàries.
  2. Per obtenir el producte de la seva preferència, la persona interessada només ha de presentar el codi QR, individual i intransferible, que s’obté mitjançant l’apartat “Novetats: La meva regla, les meves regles”, de l’espai de salut digital La Meva Salut.

Aquest dimecres, la directora dels Serveis Territorials d’Igualtat i Feminismes a l’Alt Pirineu i Aran, Mireia Guivernau Huguet, ha visitat una farmàcia de Tremp per conèixer de primera mà com s’està desenvolupant el repartiment. Les farmàcies són l’espai on es distribueixen gratuïtament els productes menstruals reutilitzables. A l’Alt Pirineu i Aran, s’han adherit a aquesta iniciativa un total de 39 farmàcies. Es poden identificar fàcilment gràcies a un distintiu. La distribució simultània a tot el territori garanteix que totes les dones de Catalunya, visquin on visquin, puguin decidir sobre el propi cos i disposar d’educació menstrual i informació al llarg del cicle vital, un fet imprescindible per poder prendre decisions lliures i fonamentades.

De les 39 farmàcies adherides a la iniciativa a l’Alt Pirineu i Aran, 7 estan ubicades a la comarca del Pallars Jussà. D’aquestes, 3 són a Tremp.

Una entrega acompanyada d’assessorament

Per obtenir el producte de la seva preferència, la persona interessada només ha de presentar el codi QR, individual i intransferible, que s’obté mitjançant l’apartat “Novetats: La meva regla, les meves regles”, de l’espai de salut digital La Meva Salut (tant a través de la pàgina web com de l’aplicació mòbil). És important tenir en compte que, en cas d’utilitzar l’aplicació per a telèfon mòbil, cal que aquesta estigui actualitzada. Si tot i així no apareix el codi QR, es pot sol·licitar a través d’un formulari habilitat a la mateixa aplicació.

L’entrega del producte és immediata, sempre que la farmàcia disposi d'unitats del producte escollit. Si no és el cas, es pot demanar, com es fa habitualment amb altres productes i medicaments. Tanmateix, és important tenir en compte que si una persona ja ha fet la reserva d’un producte a la farmàcia, el seu codi QR quedarà temporalment bloquejat, fins que vagi a recollir-lo a la mateixa farmàcia on l’ha demanat. El codi QR estarà actiu a l’espai de La Meva Salut mentre no s’hagi demanat el producte a la farmàcia, i un cop lliurat el producte es desactivarà.

En el moment de l’entrega, els i les professionals farmacèutiques expliquen quins són els productes menstruals que es reparteixen i aconsellen sobre quin és el producte que es pot ajustar millor a les necessitats de cada persona. Per fer-ho, més d’11.600 farmacèutics i farmacèutiques de tot el territori català han rebut en els darrers mesos una formació sobre drets sexuals i reproductius i, més concretament, sobre equitat menstrual i ús de productes menstruals reutilitzables, organitzada pel Departament d’Igualtat i Feminismes i el Consell de Col·legis Farmacèutics de Catalunya (CCFC). A més, per tal de poder donar resposta als dubtes que qualsevol persona pugui tenir en relació amb els productes menstruals reutilitzables, s’han habilitat dues línies de comunicació addicionals: el telèfon 061 Salut Respon, i el subtema “Equitat menstrual” del gestor de consultes, queixes i suggeriments de la Generalitat de Catalunya.

La distribució gratuïta i universal de productes menstruals reutilitzables és una actuació inclosa en el Pla integral d’equitat menstrual i climateri 2023-2025 i s’emmarca en l’Estratègia Nacional de Drets Sexuals i Reproductius.

La meva regla, les meves regles a l'Alt Pirineu i Aran

Les farmàcies de l’Alt Pirineu i Aran han dispensat de manera gratuïta fins al moment 1.711 productes menstruals reutilitzables en el marc de l’acció 'La Meva Regla, Les Meves Regles', impulsada pel Departament d’Igualtat i Feminismes en col·laboració amb el Consell de Col·legis Farmacèutics de Catalunya (CCFC). Des del 4 de març, totes les nenes, dones i persones menstruants de Catalunya poden dirigir-se a la seva farmàcia més propera per demanar unes calces menstruals, una copa o un pack de dues compreses de tela, i rebre informació i assessorament especialitzat.

A l’Alt Pirineu i Aran, s’han desplaçat a les farmàcies a recollir o reservar el seu producte menstrual reutilitzable un total de 1.913 persones. Dels 1.711 productes dispensats, la majoria s’han distribuït a l’Alt Urgell (515) i a la Cerdanya (458). Al Pallars Jussà se n’han distribuït 271; al Pallars Sobirà, 204; a l’Aran, 201; i a l’Alta Ribagorça, 62. A més, s’han realitzat 202 reserves de productes: 69 a la Cerdanya, 40 a l’Alt Urgell, 36 al Pallars Jussà, 25 a l’Alta Ribagorça, 19 a l’Aran i 13 al Pallars Sobirà. Més de la meitat dels productes recollits, un 60,3%, han estat calces menstruals (1.031). Un 27,4% han estat les copes menstruals (468), i el percentatge restant, un 12,4%, packs de dues compreses (212).

3  

Imatges

Imatge 1 a la farmàcia

Imatge 1 a la farmàcia 394253

Imatge 2 a la farmàcia

Imatge 2 a la farmàcia 393904

Imatge 3 a la farmàcia

Imatge 3 a la farmàcia 387545

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia