President

El president, el conseller i la delegada, durant el lliurament de distincions (fotografia: Arnau Carbonell)

El president Aragonès destaca "la vocació de servei absoluta, el compromís amb la ciutadania i la capacitat de treball estratègic" del cos de bombers

query_builder   22 març 2024 14:40

event_note Nota de premsa

El president Aragonès destaca "la vocació de servei absoluta, el compromís amb la ciutadania i la capacitat de treball estratègic" del cos de bombers

  1. El cap de l’Executiu ha destacat que avui el cos compta amb “més efectius i més i millors recursos materials”, alhora que “s’estan posant al dia tots els parcs de bombers”
  2. Aragonès, acompanyat del conseller d’Interior, ha presidit aquest matí a Girona l’acte institucional de lliurament de les Medalles d’Honor i les Distincions per serveis excepcionals de 2023 dels Bombers de la Generalitat
  3. Joan Ignasi Elena ha apostat per “continuar amb la feminització dels Bombers, perquè no és normal que tingui un 2% de dones”


El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha fet aquest matí des de Girona un “agraïment de país” al cos de bombers de Catalunya, “per la vocació de servei absoluta, el compromís quotidià amb la ciutadania i lacapacitat de treball estratègic extraordinari”. Unes qualitats, ha dit, que permeten “afrontar els grans reptes d’un incendi forestal amb una anticipació que ens deixa meravellats” i que són fruit de “l’experiència, l’aprenentatge constant i la voluntat de millora”.

El president, durant la seva intervenció en l'acte (fotografia: Arnau Carbonell)
El president, durant la seva intervenció en l'acte (fotografia: Arnau Carbonell)
{"name":"2024/03/22/14/41/c4a8ef3f-ef3e-4113-ab43-8bd866f5bfb9.jpeg","author":"Arnau Carbonell","type":"0","location":"0","weight":81474}

El cap de l’Executiu ha dit aquestes paraules durant l’acte de lliurament de les Medalles d’Honor i les Distincions per serveis excepcionals de 2023 dels Bombers de la Generalitat, on ha volgut destacar la preparació continua del cos, que “avui compta amb més efectius humans i amb més i millors recursos materials”, alhora que s’estan “posant al dia tots els parcs, tal i com pertoca”. En aquest sentit, ha destacat que s’estan “millorant les dotacions, les infraestructures i els equipaments”, així comincorporant nous professionals, en un “compromís conjunt” del Govern, el cos de bombers i la resta d’institucions del país.

“Vindran uns mesos d’estiu que probablement seran de gran complexitat, pel context de canvi climàtic, agreujat en el nostre país per la sequera. Però tenim el millor cos de bombers per fer-hi front i els millors cossos d’emergència i seguretat per acompanyar en aquesta tasca”, ha conclòs.

En relació a la feminització del cos, Aragonès ha destacat que avui “tenim més bomberes que mai”, però que aquest segueix sent un dels grans reptes del futur, perquè la xifra “encara és molt minsa”. Malgrat això, la presència de dones en el cos de bombers s’ha incrementat notablement en els últims anys, com ho demostra el fet que, enguany, 696 dones s’han presentat a les proves per obtenir una plaça de bombera, “una xifra que multiplica per tres les que s’han presentat en els darrers cinc anys”.

El president, el conseller i la delegada, durant el lliurament de distincions (fotografia: Arnau Carbonell)
El president, el conseller i la delegada, durant el lliurament de distincions (fotografia: Arnau Carbonell)
{"name":"2024/03/22/14/22/a51a8665-98a6-4433-bb96-f676340ae428.jpeg","author":"Arnau Carbonell","type":"0","location":"0","weight":126830}

Per la seva banda, el conseller d’Interior, Joan Ignasi Elena, ha expressat el seu agraïment als Bombers de la Generalitat i ha manifestat que, “en un moment de certa debilitat, el cos va decidir tirar endavant el projecte Bombers 2025, fent-ho possible també gràcies al compromís del Govern de la Generalitat”.

“Hem de seguir en aquesta direcció. No ha estat fàcil, perquè quan lideres has de decidir, però el resultat, si ho fas així, és més gran i més efectiu”, ha insistit Elena.

El titular d’Interior ha destacat que “s’ha cregut en el cos incorporant més mitjans, més promocions amb l’horitzó de 3.600 professionals i mil voluntaris en els pròxims anys, la renovació de vehicles, mitjans tècnics o la incorporació de tecnologia”.

Segons el conseller, “s’ha de mantenir el repte de continuar amb la feminització dels Bombers perquè no és normal que un cos de bombers tingui un 2% de dones”. “Per servir millor a la ciutadania ens hem d’assemblar a la societat”, ha clos.

L’acte d’avui també ha comptat amb la presència del director general de Prevenció, Extinció d’Incendis i Salvaments, Joan Delort, l’inspector en cap del cos de Bombers, David Borrell, acompanyat dels màxims comandaments del cos, així com l’alcalde de Girona, Lluc Salellas.

Per la seva banda, l’inspector en cap dels Bombers de la Generalitat, David Borrell, ha assenyalat que, “tot i fer la millora evident del cos de Bombers en els darrers anys, els nostres reptes immediats passen per resoldre la situació històrica d’equips, materials i vestuari, l’oportunitat que significa la feminització del cos i la necessitat de fer un bon relleu generacional.

Abans de començar l’acte, i amb les explicacions de l’inspector Jordi Martín, cap de la Regió d’Emergències de Girona, el cap de l’Executiu ha fet una visita a l’exposició ubicada a l’exterior de l’Auditori de material i equipament del cos de Bombers. Així, han pogut conèixer els nous models de vehicles urbans dels Bombers de la Generalitat, la bomba urbana pesant (BUP), la bomba urbana lleugera (BUL), la bomba nodrissa (BNP), el furgó de salvaments (FSV) i l’autoescala (AEA).

Distincions per la trajectòria professional

Durant l’acte, s’han lliurat 334 Medalles d’Honor que reconeixen la trajectòria professional de les persones guardonades del cos de Bombers de la Generalitat de Catalunya. N’hi ha de tres tipus; les d’or, que es concedeixen al personal que ha complert 30 anys de servei en el moment de jubilar-se, o 35 en actiu. Les d’argent, als 25 anys de servei, i les de bronze, als 20. Enguany se n’han concedit 115 d’or, 39 d’argent i 180 de bronze. Igualment, s’ha fet un reconeixement a la trajectòria professional de 26 treballadors i treballadores de la DGPEIS per tots els anys destinats al servei.

En la cerimònia d’avui també s’han entregat 118 felicitacions en reconeixement a la participació en serveis especials durant l’any 2023, realitzats pel personal de totes les regions d’emergència i les unitats del cos dels Bombers de la Generalitat de Catalunya. Entre ells hi havia els bombers que van treballar en el greu incendi a la central nuclear de Vandellòs el 19 d’octubre de 1989, ara farà 35 anys.

També hi ha hagut dues mencions honorífiques. Una, al Service Départemental d'Incendie et de Secours des Pyrénées-Orientales de França, per la col·laboració permanent amb els cos de Bombers de la Generalitat de Catalunya. L’altra ha estat, a títol pòstum, per a Francesc Siscu Carola, bomber voluntari i excap de Parc de Camprodon; tota una institució al cos, traspassat el passat mes de gener.


El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia