Cultura

mNACTEC

El Museu Nacional de la Ciència i la Tècnica de Catalunya celebra 40 anys difonent el coneixement i el patrimoni científic, tècnic i industrial de Catalunya

query_builder   26 març 2024 13:24

event_note Nota de premsa

El Museu Nacional de la Ciència i la Tècnica de Catalunya celebra 40 anys difonent el coneixement i el patrimoni científic, tècnic i industrial de Catalunya

  1. El MNACTEC presenta diverses exposicions temàtiques dedicades a l’energia, el transport, el tèxtil, la informàtica o la química
  2. Els propers 13 i 14 d’abril se celebraran les quatre dècades del museu amb una programació especial amb un escape room, un espectacle de drons i un concert de Lildami, entre d’altres activitats
mNACTEC{"name":"2024/03/26/13/21/d6f6df06-6c8b-410e-ab29-2e3db662a43c.jpg","author":"© MNACTEC, Arnau Rovira","type":"0","location":"0","weight":167666}


El Museu Nacional de la Ciència i la Tècnica de Catalunya (MNACTEC) celebra enguany el seu 40è aniversari. Inaugurat el 12 d’abril de 1984, el MNACTEC és un dels tres museus nacionals de Catalunya i té per missió estudiar, interpretar, conservar, difondre i mostrar, de forma innovadora i participativa, la implantació i evolució dels avenços científics i tècnics, la seva aplicació industrial, i, molt especialment la seva implicació i incidència social.

El MNACTEC, ubicat a Terrassa en un dels edificis més destacats del modernisme industrial català, el Vapor Aymerich, Amat i Jover, presenta diverses exposicions temàtiques que donen a conèixer el patrimoni científic, tècnic i industrial de Catalunya en àmbits com l’energia, el transport, el tèxtil, la informàtica o la química.

La col·lecció del MNACTEC està formada per més de 20.000 objectes que inclouen els testimonis materials més importants de l’enginy tècnic de la humanitat, així els objectes més rellevants inventats o fabricats a Catalunya en àmbits com les tecnologies audiovisuals, la computació, les telecomunicacions, la medicina, l’energia o els sectors productius.

Durant el 2023, el MNACTEC va rebre més de 113.000 visitants.


El patrimoni industrial, un tresor del patrimoni cultural

El patrimoni industrial, científic i tècnic té una directa implicació amb la nostra societat contemporània i forma part del patrimoni cultural de Catalunya. Per això és imprescindible posar en valor el material que conserva i exposa el Museu i que ens recorda d’on venim, què és el que som i cap on volem anar.

Entre les exposicions permanents del MNACTEC destaquen "La fàbrica tèxtil", que mostra tot el procés de fabricació dels teixits de llana en el context original d'una fàbrica de principis del segle XX, o “El transport”, que presenta la col·lecció d'automòbils, camions, motors, avions, motos i bicicletes, així com exposicions dedicades a la història dels ordinadors, les fonts d’energia i l’aplicació de la química. El Museu compta també amb l’espai Explora 0-6, un espai innovador de descoberta i experimentació per a infants de 0 a 6 anys.

Les exposicions temporals més recents són: “Joan Oró. A la cerca de l’origen de la vida”, sobre la vida i la trajectòria professional del bioquímic lleidatà; “Il·luminats”, un viatge per l’evolució tecnològica de la il·luminació, i “Tresors MNACTEC: Cafès, cafeters i cafeteres”, que repassa l’evolució tècnica i social que ha significat la producció i el consum del cafè.


La museologia del segle XXI

El MNACTEC és un museu modern i dinàmic que aposta per impulsar projectes participatius i innovadors per difondre a la societat el seu àmbit de coneixement.

Entre les seves iniciatives destaquen el Canal MNACTEC, una plataforma de vídeos i pòdcast sobre ciència, tecnologia i patrimoni industrial; el MNACTEC Bus, un espai itinerant i interactiu per descobrir el passat, present i futur de la nostra societat de forma innovadora, que visita zones rurals de Catalunya; o Museu al carrer, un projecte de participació ciutadana per inventariar elements de la societat industrial que es troben als carrers i paisatges de Catalunya, entre d’altres.


Celebració del 40è aniversari del Museu

Per celebrar les quatre dècades d’història del Museu Nacional de la Ciència i la Tècnica de Catalunya, el MNACTEC ha preparat una programació especial els propers 13 i 14 d’abril que, a banda de ser un cap de setmana de portes obertes pel museu, també s’hi duran a terme diverses activitats exclusives gratuïtes.

Entre les activitats destacades s’hi troben les passejades per les voltes de la teulada, un escape room, un espectacle de drons dins el museu i un concert del carismàtic cantant de trap terrassenc Lildami.

Celebrem 40 anys difonent el coneixement i el patrimoni científic, tècnic i industrial de Catalunya!



El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia