- Enguany s’ha iniciat la cinquena ronda del Programa de cribratge de càncer de còlon i recte, que durarà dos anys
- Es convidarà a participar-hi unes 63.000 persones d’entre 50 i 69 anys de les quatre comarques
- Prendre-hi part és clau per reduir el risc de patir la malaltia
El Programa de detecció precoç de càncer de còlon i recte que el Departament de Salut impulsa a les comarques del Bages, el Moianès, el Berguedà i el Solsonès ha detectat, en els últims dos anys, 769 persones amb pòlips de risc que podrien haver progressat cap a malignes i ha diagnosticat 35 càncers colorectals, molts dels quals en estadis inicials i, per tant, amb més possibilitats de curació. Aquestes són algunes de les dades més destacades de la quarta ronda del programa, que s’ha portat a terme entre el 2022 i el 2023, i que evidencien la importància de participar en aquest programa que es dirigeix a tota la població d’entre 50 i 69 anys.
Aquest 2024 s’ha iniciat la cinquena ronda del programa que, com les anteriors, tindrà una durada de dos anys. El desplegament ha començat a la ciutat de Manresa i s’estendrà de manera progressiva fins arribar a una població diana que inclou unes 63.000 persones de totes les àrees bàsiques de salut (ABS) de les comarques del Bages, Moianès, Berguedà i Solsonès. La participació és voluntària i gratuïta.
A Manresa, estan citats a fer-se la prova de detecció precoç del càncer de còlon i recte més de 21.000 persones. L’enviament de cartes als veïns i veïnes de la capital del Bages, que ja ha començat, s’allargarà fins al pròxim mes de setembre.
Participar-hi és una mesura clau per reduir el risc de patir càncer colorectal o, en cas que s’hagi començat a desenvolupar, per detectar-lo en etapes molt precoces, segons explica Nàdia Ascón Murcia, infermera gestora de casos de cribratge de càncer de còlon i recte de la Fundació Althaia. “La majoria de tumors de càncer de còlon i recte que es detecten amb el cribratge estan en una fase inicial, per tant no solen presentar símptomes”, afirma Ascón. En aquest sentit, la gerent de la RSCC, Alba Oms, insisteix en la necessitat de participar en els programes de detecció perquè “està comprovat que la detecció precoç millora el pronòstic del tumor i el tractament és molt menys agressiu”.
El procediment per participar-hi és molt senzill. Les persones que hagin rebut la carta podran adreçar-se a una de les farmàcies adherides i endur-se la prova per recollir una petita mostra de femta a casa, així com les instruccions de com conservar-la fins a portar-la de nou a la farmàcia.
El mètode de cribratge consisteix en detectar si les deposicions contenen petites quantitats de sang que no es veuen a simple vista. Si els resultats de la prova són negatius, o sigui, que no es detecta sang a la femta, els participants rebran una carta on se’ls informarà del resultat i se’ls emplaçarà a prendre part del programa dos anys després. Si en la prova es trobessin indicis de sang se’ls proposarà fer una colonoscòpia, que és una exploració de l’interior del budell, amb sedació i risc baix de complicacions, per tal d’obtenir un diagnòstic.
El Programa de detecció precoç de càncer de còlon i recte és una iniciativa del Departament de Salut que a les comarques del Bages, Berguedà, Solsonès i Moianès és una realitat gràcies a la coordinació del Col·legi de Farmacèutics de Barcelona, la Fundació Althaia, Salut Catalunya Central - Hospital de Berga i l’Institut Català de la Salut (ICS) amb el suport de la Regió Sanitària Catalunya Central del CatSalut.
Dades dels vuit anys del Programa
Des que es va posar en marxa, el gener del 2016, el Programa ha detectat a les comarques del Bages, Moianès, Berguedà i Solsonès un total de 3.813 persones amb pòlips de risc que podrien haver progressat cap a malignes i ha diagnosticat 275 càncers colorectals.
Si ens fixem en les dades corresponents a la darrera ronda del programa, de les prop de 63.000 persones convidades, 34.417 van acceptar participar-hi (54,3%). En un 4,7% dels casos, la prova de detecció de sang oculta en femta va resultar positiva i es va proposar a aquestes persones la realització d’una colonoscòpia per tal d’obtenir el diagnòstic final.
A partir d’aquí, es van detectar 769 persones amb pòlips amb risc que, en el futur, podrien haver progressat cap a malignes. Aquesta potencial progressió s’evita, en la gran majoria dels casos, amb una extirpació mitjançant la mateixa colonoscòpia. També es van detectar 35 càncers colorectals, molts dels quals en estadis inicials. Cal tenir en compte que les dades de la quarta ronda no són definitives perquè hi ha casos encara oberts.
Les dades de participació en la primera, segona, tercera i quarta ronda han estat del 53,3%, 54,9%, 55,9% i 54,3% respectivament. Les guies europees defineixen com a acceptable una taxa de participació del 45%. En 17 de les 18 ABS del territori la taxa de participació en la darrera ronda del programa ha superat el 45% i, en 3 ABS, ha estat superior al 60%. La participació està per sobre de la mitjana de Catalunya, que se situa en el 46%. L’objectiu és intentar assolir una taxa de participació superior al 65%.
El càncer més freqüent
El càncer colorectal és el tumor més freqüent a Catalunya, sobretot a partir dels 50 anys. Cada any es diagnostiquen més de 6.000 casos nous i moren unes 2.500 persones. En els estadis inicials, la supervivència a 5 anys és del 90% en els casos de malaltia localitzada i del 70% en els casos de malaltia amb afectació regional.
La majoria de vegades aquest tipus de càncer es desenvolupa a partir de petites lesions de l’interior del budell (pòlips), que poden acabar transformant-se en un càncer. Si es detecta a temps, és més fàcil de tractar i té més probabilitats de curació. La majoria de vegades el càncer no produeix cap molèstia fins que la malaltia està avançada. Si es detecta sang en les deposicions, canvis en els hàbits intestinals durant més de sis setmanes, pèrdua de pes o cansament inexplicables o malestar abdominal persistent, cal consulta el professional mèdic.
El risc de patir càncer es redueix seguint un conjunt de recomanacions, recollides al Codi europeu contra el càncer. Entre elles, no fumar ni beure alcohol, mantenir-se en un pes saludable, fer activitat física en el dia a dia i alimentar-se de forma saludable. En aquest darrer sentit, es recomana menjar cereals integrals, llegums, fruita i verdura, limitar el consum d’aliments amb un alt contingut calòric (sucres o greixos), evitar les begudes ensucrades i la carn processada.