Delegació del Govern davant la Unió Europea

Govern

Catalunya i una desena de regions europees demanen a la UE tenir més pes en la presa de decisions

query_builder   18 abril 2024 17:39

event_note Nota de premsa

Catalunya i una desena de regions europees demanen a la UE tenir més pes en la presa de decisions

  1. En la Leaders Meeting de la iniciativa Fit for Future, les principals regions europees han reclamat a la Unió que es compti amb elles quan es prenguin decisions que vagin en la línia d’afrontar els grans reptes de futur
Govern
Els representants dels governs membres de 'Fit for the Future', durant la trobada a Antwerpen (Flandes)
{"name":"2024/04/18/17/37/1a386aa0-5774-4993-9816-cdfc80d333dd.jpg","author":"Govern","type":"0","location":"0","weight":3548426}

El secretari d’Acció Exterior, Miquel Royo i Vidal, acompanyat del delegat del Govern davant la UE, Ignasi Centelles, ha participat avui a Antwerpen a la Leaders Meeting de la iniciativa ‘Fit for the Future’, liderada pel govern de Flandes i composada per deu territoris capdavanters a la Unió Europea: Catalunya, Auvergne-Rhône-Alpes, Baden-Württemberg, País Basc, Hauts-de-France, Llombardia, Baixa Saxònia, Alta Àustria, Saxònia i Flandes.

Aquesta iniciativa va néixer el 2023 amb l’objectiu de reforçar una col·laboració interregional a través de l’intercanvi d’iniciatives de prospectiva i de l’exploració de solucions territorials per als reptes globals. La reunió d’avui, organitzada en el marc de la Presidència Belga del Consell de la UE, ha donat el tret de sortida a l’establiment de la iniciativa, i els representants han signat una declaració conjunta demanant una major implicació de les regions en la presa de decisions de la UE.

En la seva intervenció, Royo ha destacat la importància d’aquesta declaració, ja que “no podem ser una veu només critica, sinó una veu proactiva. Aquesta iniciativa es una senyal més en aquest camí que agraïm”.

D’altra banda, el secretari ha fet referència a la capacitat de resiliència d’Europa en temps canviants, i ha assenyalat dos grans problemes d’aquest moment: “el replegament nacional envers del projecte europeu i la re-centralització de processos a alguns estats membres”. En aquest sentit, Royo ha fet referència a les conseqüències d’aquesta problemàtica a l’estat espanyol on, diu que, “malauradament, n’hem experimentat els resultats, com es el cas els fons Next Generation”.

Així, el secretari ha reivindicat que els governs més propers a la ciutadania “han de participar activament de la presa de decisions a la Unió Europea”. És per això que ha agraït iniciatives com la de Flandes, en la línia d'altres liderades pel Govern com la de Regions for EU Recovery, i ha traslladat la voluntat que “el conjunt de la UE aprofiti tot el que els nostres territoris poden aportar” al projecte europeu.

A la reunió, liderada pel ministre-president de Flandes, Jan Jambon, han participat representants dels diferents governs membres. Concretament, hi han intervingut Mª Ángeles Elorza Zubiria, secretària-general d’Afers Exteriors i Unió Europea del Govern del País Basc; Laurent Wauquiez, president Consell Regional d’Auvergne-Rhône-Alpes; Christine Haberlander, vice ministra-presidenta d’Alta Àustria; Winfried Kretschmann, ministre-president de Baden Württemberg; Daniel Leca, vicepresident quart del Consell Regional d’Hauts-de-France; Mathias Weilandt, secretari d’Estat de Saxònia; Raffaele Cattaneo, sotssecretari de la Regió de Llombardia; i Matthias Wunderling-Weilbier, secretari d’estat de Baixa Saxònia.

A més, durant la trobada, s’ha projectat un missatge de la comissària de Cohesió i Reformes, Elisa Ferreira, qui ha donat suport a la iniciativa i s’ha compromès a fer-ne seguiment de les conclusions de la declaració.


Fit for the Future: comptar amb les regions com a principals aliats

La Leaders Meeting d’avui ha sigut el tret de sortida de l’establiment de la iniciativa 'Fit for the Future', on els representants dels diferents territoris membres han signat una declaració institucional conjunta. Aquest document, resultat del treball de gairebé dos anys, recull les conclusions d’aquest període d’exercici de prospectiva.

En la declaració conjunta, les regions insten les institucions europees i tots els actors involucrats a considerar les regions com a socis principals, a enriquir l'elaboració de polítiques europees amb una autèntica perspectiva regional i a reforçar el sistema de governança multinivell de la UE. La declaració també destaca les prioritats de les regions participants per a l'Agenda Estratègica de la UE 2024-2029.

Destacant el paper fonamental de les regions en l'èxit de la UE, els líders han subratllat el seu compromís amb el projecte europeu per a la pau i la prosperitat, defensant un enfocament de baix cap amunt que prioritza el benestar dels ciutadans i les empreses. Reconeixent la seva significació econòmica col·lectiva, que representa una quarta part del PIB europeu i un quart del comerç de bens, els governs s’han compromès a reforçar la competitivitat global de la UE i abordar reptes clau com la transició digital i verda, així com la seguretat econòmica.

A més, els líders han fet una crida a una associació més estreta entre les institucions europees i les regions, instaurant la incorporació de perspectives regionals en els processos de formulació de polítiques. Han proposat mesures específiques per aconseguir-ho, incloent una millor utilització de l'expertesa regional, avaluacions d'impacte territorial per a les polítiques de la UE, i un augment del diàleg entre la UE i les autoritats regionals.

D’altra banda, han destacat la importància de l'anàlisi de la previsió estratègica per promoure la resiliència i han proposat iniciatives per reforçar la capacitat conjunta en aquest àmbit. Aquests esforços tenen com a objectiu reforçar les associacions, identificar sinèrgies amb iniciatives regionals existents i establir prioritats clau per a l'agenda estratègica de la UE, centrades en aprofundir en el mercat únic, fomentar regulacions favorables a la innovació i avançar en la digitalització i les polítiques de comerç sostenible.

El document resultant es compartirà amb les institucions europees, i el ministre-president de Flandes, Jan Jambon, es reunirà de forma bilateral amb membres de la Comissió Europea per presentar-los les conclusions.

2  

Imatges

Membres de les delegacions dels governs integrants de Fit for the Future.

Membres de les delegacions dels governs integrants de Fit for the Future. 15810092

Signatura de la declaració conjunta.

Signatura de la declaració conjunta. 17149550

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia