El conseller de Recerca i Universitats visita la Fundació de Recerca Clínic Barcelona - Institut d’Investigacions Biomèdiques August Pi i Sunyer (Clínic-IDIBAPS)

El centre CERCA és referent en recerca en l'àmbit de les ciències biomèdiques, amb més de 1.500 investigadors i una producció científica de més de 1.600 articles cada any

Clínic-Idibaps{"name":"2024/04/22/17/59/64cfdd48-a9aa-4d9f-9a08-09dc910cf1f1.jpeg","author":"DREU","type":"0","location":"0","weight":180984}

El conseller de Recerca i Universitats, Joaquim Nadal i Farreras, ha visitat avui la seu de la Fundació de Recerca Clínic Barcelona-Institut d’Investigacions Biomèdiques August Pi i Sunyer (Clínic-IDIBAPS), centre de recerca CERCA especialitzat en recerca biomèdica. El conseller Nadal ha mantingut una reunió de treball amb el comitè de direcció del centre i el de l’Hospital Clínic de Barcelona, en què hi han pres part, entre d’altres, el director del Clínic-IDIBAPS, Elías Campo; el gerent del centre, David Badia; la directora d’Estratègia, Michela Bertero; el director general de l’Hospital Clínic de Barcelona, Josep M. Campistol, i la directora de CERCA, Laia Pellejà.

En finalitzar la reunió, s’ha fet una presentació de la Plataforma d’imatge de ressonància magnètica, a càrrec de la cap de la Plataforma, Emma Muñoz. A continuació, el titular de recerca i Universitats ha pogut conèixer de primera mà l’activitat d’alguns grups de recerca del Centre Esther Koplowitz i ha visitat el laboratori del grup d’Immunoteràpies cel·lulars pel càncer.

En finalitzar la visita, el conseller Nadal ha destacat la tasca científica del “centenar de grups de recerca multidisciplinaris del Clínic-IDIBAPS, que ha esdevingut per mèrits propis un puntal del sistema català de recerca, un referent internacional i el centre de recerca biomèdica més gran de l’Estat”. El conseller ha ressaltat, a més, “la recerca translacional del centre i el seu compromís amb l'excel·lència científica, la recerca en salut i la innovació, aconseguint que els avanços que es fan al laboratori es traslladin als pacients, mitjançant també el suport de serveis científics d’avantguarda”.

Per la seva part, el director del Clínic-IDIBAPS, Elías Campo, ha donat valor al fet que “els nostres investigadors i investigadores siguin reconeguts internacionalment per unes contribucions pioneres que permeten avançar en la frontera del coneixement científic”, que es tradueixen en impacte per la salut i la societat, “com es demostra amb les guies publicades cada any, més de 1.500 assaigs clínics actius i les 12 Spin-offs actives, tots resultats que sorgeixen de la investigació pionera de l’IDIBAPS i del Campus Clínic”.


Un centre líder en recerca biomèdica

La Fundació de Recerca Clínic Barcelona-Institut d’Investigacions Biomèdiques August Pi i Sunyer és el resultat de la integració, l’any 2023, de la Fundació Clínic per a la Recerca Biomèdica (FCRB), creada el 1989, i el Consorci Institut d'Investigacions Biomèdiques August Pi i Sunyer (IDIBAPS), creat el 1996. El seu objectiu principal és el desenvolupament, la promoció, la gestió i la difusió de la recerca i la innovació en l'àmbit de les ciències biomèdiques, especialment orientada a l'activitat de recerca bàsica, translacional i clínica del Consorci Hospital Clínic de Barcelona i en tots els àmbits on l'Hospital desplega la seva activitat, també en tot allò que fa referència a la Universitat de Barcelona.

L'activitat del Clínic-IDIBAPS, amb més de 2.000 persones entre personal investigador (1.563) i personal d’administració i de suport a la recerca (517), es desenvolupa principalment en dos espais: el Centre Esther Koplowitz (CEK) i el Centre de Recerca Biomèdica CELLEX. El primer, inaugurat el 2010, compta amb prop de 5.000 m2 per a laboratoris i, al soterrani, un espai de 2.500 m2 on, entre d'altres, hi ha algunes plataformes científiques com el Banc de Tumors i Col·lecció d’Anatomia Patològica, el Banc de Fluids Biològics i les plataformes de genòmica i citometria. L'edifici CELLEX es va inaugurar el 2013 i compta amb més de 2.000 m2 destinats a laboratoris de recerca.

En l’àmbit europeu, la fundació ha participat en 186 projectes col·laboratius dels Programes Marc de Recerca de la Comissió Europea. En el Programa Horizon 2020 (2014-2020) va participar en 90 projectes de recerca, amb uns ingressos totals de 36,8 M€. En el que portem del Programa Horizon Europe (2021-2027), ha signat 36 projectes amb un import total de 24,5 M€.