Drets Socials

El conseller Campuzano durant la visita.

El conseller Campuzano visita la Barnahus de Manresa

query_builder   26 abril 2024 15:50

event_note Nota de premsa

El conseller Campuzano visita la Barnahus de Manresa

  1. Els titular de Drets Socials ha visitat aquest matí la nova Barnahus que atén infants i adolescents víctimes de violència sexual a la Catalunya Central
  2. Es tracta d’un centre per a infants i adolescents víctimes de violència sexual que el Govern està activant per exportar arreu del país el model d’èxit que es va iniciar de forma pilot a Tarragona el 2020
El conseller Campuzano durant la visita.{"name":"2024/04/26/15/41/d7fb23cd-9c79-4c54-a760-fbf6075513de.jpg","author":"DSO","type":"0","location":"0","weight":519855}

El conseller de Drets Socials, Carles Campuzano i Canadés, ha visitat aquest matí la Barnahus, la casa de les xiquetes i els xiquets, que hi ha a la ciutat de Manresa. Aquest recurs ha atès, des que es va iniciar el servei el passat 15 de febrer, 40 casos d’infants i adolescents de la ciutat que han patit violència sexual, i també les seves famílies. La Barnahus de Manresa forma part del conjunt de serveis que hi ha arreu del país, que ja estan en funcionament i que es troben a Terrassa, Granollers, la Seu d’Urgell, Lleida, Girona, Tortosa, Vilanova i la Geltrú, Prat de Llobregat, Barcelona, Badalona, Mataró i Manresa, seguint el model de la de Tarragona, que va obrir les seves portes l’any 2020 en una prova pilot.

Es tracta d’un model d'atenció integral a les víctimes on tots els departaments que intervenen en un cas es coordinen i treballen sota el mateix sostre, en unes dependències, lluny de comissaries i hospitals, que permeten crear un entorn amigable per als nens. Disposa, a més, d’un circuit tancat de televisió per gravar el testimoni de l’infant o l’adolescent que permet crear una prova preconstituïda. Així, s’evita que la víctima hagi de declarar una mitjana de quatre vegades en diversos llocs i davant diferents persones.

L’objectiu principal del servei és doncs la valoració, l’atenció, el tractament i el seguiment de qualsevol infant i adolescent de la Manresa que hagi patit violències sexuals, per bé que els professionals del centre col·laboraran també en la prevenció i detecció d’aquesta xacra.

A la visita també hi ha estat la directora general de la DGAIA, Ester Cabanes.{"name":"2024/04/26/15/43/f132734a-ce26-48ad-bbd9-52e3006dee5a.jpg","author":"DSO","type":"0","location":"0","weight":539245}

En el decurs de la visita, el conseller ha fet un recorregut per les instal·lacions i n’ha conegut l’equip professional format per una coordinadora, dues treballadores socials, dues psicòlogues i personal administratiu. També hi treballen l’equip tècnic penal, un metge forense, professionals d’atenció a la víctima del Departament de Justícia, així com pediatres, psicòloga i psiquiatra del Departament de Salut, entre d’altres.

Les instal·lacions del servei Barnahus estan situades a la carretera de Vic de Manresa i la gestiona la Fundació Cots, Residència Assistencial Manresa. Cada unitat Barnahus compta amb sales d'espera separades equipades amb mobles, joguines, revistes, llibres, etc., adients a l'edat i a les necessitats dels infants i adolescents. També té espais de treball per als professionals; dues sales d’atenció a famílies, dues sales d’atenció per als adolescents, dues sales d’atenció per a nens i nenes, dues sales amb l’equipament tècnic necessari per a fer l’entrevista forense i la prova preconstituïda, una sala d’exploració mèdica; o una petita cuina, entre d’altres.

Què és la Barnahus?

Barnahus, la casa de les xiquetes i els xiquets és un projecte del Govern de la Generalitat que implica diverses conselleries. El principal impulsor n’és el Departament de Drets Socials —mitjançant la Direcció General de l’Atenció a la Infància i l’Adolescència—, en coordinació amb Salut, Educació, Interior, Justícia i Igualtat i Feminismes, a més de la Fiscalia i la Judicatura.

El centre té l’aspecte d’una llar, perquè els infants i les seves famílies el reconeguin com un espai amigable que proporciona seguretat i confiança. Hi treballa a temps complet un equip psicosocial i, a més, hi ha altres professionals que s’hi desplacen quan cal o que s’hi connecten per videoconferència per evitar que la víctima i la seva família siguin els que hagin de recórrer a les diferents instàncies que intervenen en aquests processos: comissaria, jutjat, servei d’infància, centre mèdic...

Els objectius principals són dos. D’una banda, procurar que els infants i adolescents es vinculin a un binomi professional —habitualment format per un psicòleg o psicòloga i un treballador o treballadora social—, que s’encarreguen del desenvolupament i la recuperació de les víctimes i d’acompanyar a les seves famílies en aquest procés. De l’altra, minimitzar la contaminació del testimoni i garantir les millors condicions per si l’equip d’assessorament tècnic penal rep l’encàrrec de portar a terme una entrevista forense per a la prova preconstituïda o declaració judicial.

Visita a la Barnahus.{"name":"2024/04/26/15/44/fd316932-7560-4bb1-92e0-67a0295b1114.jpg","author":"DSO","type":"0","location":"0","weight":510717}

Desplegament territorial

Drets Socials va iniciar la prova pilot amb la Barnahus de Tarragona l’any 2020. Fins el 31 de desembre de 2023, aquest recurs ha atès 803 infants i adolescents víctimes de violència sexual i ha aconseguit multiplicar per 4 la detecció de casos respecte d’altres territoris. El bon funcionament de l’experiència tarragonina ha empès el Govern a estendre’n el model amb la projecció d’unitats arreu del país i amb l’aprovació de l’Estratègia Barnahus per a l’abordatge integral dels abusos sexuals contra la infància i l’adolescència a Catalunya. Així, ja s’han activat o estaran en funcionament properament Barnahus a Terrassa, Granollers, la Seu d’Urgell, Lleida, Girona, Tortosa, Vilanova i la Geltrú, Prat de Llobregat, Barcelona, Badalona, Mataró i Manresa.

Per a la gestió i coordinació d’aquests recursos s’han constituït comissions territorials amb representació de Drets Socials, Justícia, Mossos d’Esquadra, Salut, Educació i Igualtat i Feminismes. Les comissions són l’eina principal de consulta, informació i debat, i poden proposar activitats i analitzar les necessitats socials de cada territori. Tenen la funció d’actualitzar i establir els protocols de comunicació i intervenció entre els departaments de la Generalitat, així com elaborar i perfeccionar els circuits necessaris per garantir una atenció especialitzada d’acompanyament a les víctimes en el procés de cura, recuperació i reparació.

5  

Imatges

El conseller Campuzano durant la visita.

El conseller Campuzano durant la visita. 519855

A la visita també hi ha estat la directora general de la DGAIA, Ester Cabanes.

A la visita també hi ha estat la directora general de la DGAIA, Ester Cabanes. 539245

Un instant de la visita a les instal·lacions.

Un instant de la visita a les instal·lacions. 510717

Entrada de la Barnahus a Manresa.

Entrada de la Barnahus a Manresa. 511708

Instal·lacions de la Barnahus de Manresa.

Instal·lacions de la Barnahus de Manresa. 562342

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia