L’objectiu és reduir la capacitat de propagació, minimitzar els efectes davant els grans incendis forestals i generar oportunitats als serveis d’extinció d’apagar el focs
Aquest projecte s’emmarca en el Pla de prevenció d’incendis 2022-2025, que suposa una inversió total de més de 72 milions d’euros
El Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural està portant a terme actuacions de prevenció d’incendis al Parc Natural de la Serra de Collserola per protegir la seva biodiversitat i garantir la seguretat de les persones que hi viuen. Aquests treballs de prevenció d’incendi , inclosos en la planificació del Perímetre de Protecció Prioritària (PPP), abasten una superfície de 255 hectàrees de 4 municipis. El conseller David Mascort ha afirmat que “ens trobem davant l’operació més gran que s’ha fet mai al massís de Collserola”.
Els treballs van començar el passat 9 d’abril i estan condicionats al període de nidificació d’espècies protegides que hi habiten i a les condicions de risc d’incendi. Entre el 15 de juny i 15 de setembre es realitzarà una aturada temporal i, en total, tindran una durada efectiva de 12 mesos. El pressupost que el Departament d’Acció Climàtica destina a aquests treballs és de 730.542 euros.
El conseller Mascort ha explicat que “l’objectiu és treballar en Punts Estratègics de Gestió (PEG) per minimitzar els efectes davant els incendis forestals, limitant la seva intensitat d’efecte multiplicador”. És a dir, que els tractaments que s’hi fan ara redueixen la càrrega del combustible i el que fan és permetre modificar el comportament d’un incendi, limitar la seva propagació i/o ser una oportunitat pels equips d’extinció.
Els treballs consisteixen bàsicament en actuacions silvícoles, és a dir, selecció i tala d’arbres, reducció de l’estrat arbustiu, poda, i trituració de les restes generades per tal d’aportar una discontinuïtat horitzontal i vertical del combustible forestal. “S’actua en aquelles àrees estratègiques que són les que permeten reduir el risc dels grans incendis forestals dels boscos del massís”, ha dit Mascort.
S’han distribuït en dos zones. Una primera fase de 111 ha a Vallvidrera (Barcelona), Molins de Rei, El Papiol i Sant Cugat del Vallès i una segona de 144 ha mésa La Floresta (Sant Cugat del Vallès) i la zona del Tibidabo (Barcelona). Els treballs s’han coordinat s’han coordinat amb el Consorci del Parc Natural de la Serra de Collserola.
La importància de planificar i actuar estratègicament
Els perímetres de protecció prioritària (PPP) són zones amb un gran risc d’incendi forestal i amb una continuïtat de la massa forestal en la qual es poden produir Grans Incendis Forestals (GIF). Per això, és imprescindible planificar la prevenció i dotar-los d’una infraestructura bàsica de prevenció d’incendis (àrees de baixa càrrega de combustible, pistes forestals estratègiques i punts de reserva d’aigua), amb suport al territori i amb coherència supramunicipal per facilitar l’actuació dels mitjans d’extinció en cas d’incendi forestal. “En un context com l’actual, amb 42 mesos de sequera continuada, és més necessari que mai executar i dur a terme una acurada planificació de tots els sistemes de prevenció d’incendis”, ha destacat el conseller.
Precisament el Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural va aprovar ara fa dos anys El PPP de Collserola que defineix les zones amb gran risc d’incendi i amb continuïtat de la massa forestal en les quals es poden produir grans incendis forestals (GIF). L’objectiu principal és disposar del dibuix de les infraestructures que permetin reduir la capacitat de propagació d’aquests incendis i facilitar-ne l’extinció.
Uns treballs emmarcats en el Pla de prevenció d’incendis forestals 2022-2025
El Departament inverteix 72 milions d’euros en el Pla de prevenció d’incendis 2022-2025 per preparar als boscos de Catalunya per fer front a l’emergència climàtica i els incendis de sisena generació. El Pla multiplica per sis el pressupost anual que es detinava a aquesta matèria.
Aquests treballs a Collserola s’emmarquen en una situació d’emergència climàtica que fa que els boscos de Catalunya després de tres anys de sequera acumulada siguin més vulnerables que mai als incendis forestals. Amb les diferents línies d’actuació que s’estan portant a terme, es pretén protegir i conservar els ecosistemes forestals de Catalunya amb un paisatge que també ajudi i faciliti que els incendis es puguin apagar.
Collserola, un territori vital per a la ciutadania metropolitana que cal preservar
La serra de Collserola està situada al centre de l’Àrea metropolitana de Barcelona. Ocupa una superfície de prop de 11.000 hectàrees ( 8.300 dins delParc Natural) distribuïdes en nou municipis. Els valors ambientals de la serra i la seva posició estratègica configuren un espai natural protegit d’alta importància sotmès a moltes pressions.