Mossos d'Esquadra

CME

Els Mossos d'Esquadra desarticulen un grup criminal assentat al Vallès Oriental per defraudar a companyies asseguradores per un valor superior a 250.000 euros

query_builder   6 maig 2024 07:31

event_note Nota de premsa

Els Mossos d'Esquadra desarticulen un grup criminal assentat al Vallès Oriental per defraudar a companyies asseguradores per un valor superior a 250.000 euros

. L’estafa massiva hauria afectat un total de 19 companyies asseguradores a les que es van contractar un total de 39 pòlisses d'assegurança

. El líder de la trama era pèrit d’assegurances la qual cosa li va permetré dur a terme el frau amb èxit. La resta d’investigats tenien vincles familiars o professionals entre ells

Agents de la Policia de La Generalitat- Mossos d’Esquadra de la DIC de la Regió Policial Metropolitana Nord han desarticulat un grup criminal assentat al Vallès Oriental amb ramificacions al Barcelonès, per la seva presumpte participació amb un frau a diferents companyies asseguradores comès entre el setembre de 2019 i el març de 2022 que arriba a més de 250.000 euros. L’estafa massiva hauria afectat un total de 19 companyies asseguradores a les que es van contractar un total de 39 pòlisses d'assegurança.

El passat dia 29 d’abril d’enguany i després d’un any d’investigació i de l’anàlisi de la documentació aportada per les companyies asseguradores i detectius privats, els agents van detenir set persones i en van denunciar dues més com a presumptes integrants del grup criminal que va dur a terme el frau. Els investigadors consideren acreditat que el grup criminal investigat estava format per persones amb vincles familiars o professionals i estava liderat per un dels detinguts que arribar a cobrar indemnitzacions fraudulentes per valor de més de 250.000 euros. Aquest home, que es considera l’artífex del frau, estava vinculat professionalment amb l’àmbit de les assegurances ja que desenvolupava feines de pèrit d’assegurances. El coneixement que tenia en l’àmbit dels sinistres d’assegurances per a dur a terme amb èxit el frau.

Un total de 19 companyies asseguradores han estat víctimes d’aquesta estafa a través delcontracte de 39 pòlisses d'assegurança de la llar en què el risc assegurat s'ubicava en quatre adreces diferents corresponents a domicilis i locals situats a Canovelles, Lliçà d’Amunt, Parets del Vallès i Santa Eulàlia de Ronçana.

Falsos sinistres per cobrar les assegurances

Els investigats inicialment contractaven les pòlisses d’assegurança de manera simultània a diferents companyies asseguradores, és a dir una mateixa llar tenia al voltant de cinc pòlisses d’assegurança que cobrien el mateix risc. A continuació causaven els danys originals que permetien comunicar el mateix sinistre a les diferents companyies asseguradores, de manera que per cada sinistre es cobraven diferents indemnitzacions. Els diners sempre s’ingressav en en comptes bancaris a nom de líder del grup criminal.


Seguint aquest mecanisme, el líder del grup va llogar un local a Lliçà d’Amunti al cap de dos mesos el local es va assegurar amb nou companyies diferents, totes les pòlisses tenien la mateixa vigència i constaven a nom de la mateixa persona, també vinculada a la trama. Al cap de vuit mesos de la contractació, es va causar un sinistre a propòsit que causava la inundació del local i conseqüentment danys al parquet que hi havia instal·lat. Aquest únic sinistre, causat a propòsit, serviria per comunicar els danys causats a totes les companyies. En rebre les visites dels pèrits contractats per les diferents asseguradores, qui els atenia, normalment era el líder del grup investigat, manifestava que preferia reparar els danys amb professionals de la seva confiança i per tant sol·licitava que els danys causats fossin indemnitzats i no reparats, i per això el grup aportava els mateixos pressupostos i factures, emesos per professionals també vinculats a la trama.

Finalment, les companyies entenien que els danys havien estat reparats i ingressaen les quanties corresponents a les indemnitzacions atorgades, als comptes corrents que figuraven en l’expedient de cadascuna de les companyies. Així, per aquests nou sinistres declarats fraudulentament a Lliçà de Vall, el grup criminal va ingressar en indemnitzacions, prop de 35.000 euros.

Aquesta dinàmica es va anar repetint en altres locals llogats a Canovelles, Parets del Vallès i un habitatge també llogat a Santa Eulàlia de Ronçana, arribant així a ingressar el total de prop de 250.000 euros.


Àrea de Comunicació

Sabadell, 6 de maig de 2024

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia