1. Els consellers de Salut i de Recerca i Universitats presideixen la primera sessió del nou ens format per set experts
  2. Aposta per garantir l’accés dels pacients a aquestes teràpies i incrementar la capacitat dels hospitals per dur a terme assaigs clínics i posicionar el país com a referent i líder europeu
Els consellers Balcells i Nadal han presidit la sessió constitutiva.{"name":"2024/07/29/13/20/1914caa0-8b3a-465a-9aea-12c13f0c4e22.jpg","author":"Andreu Puig","type":"0","location":"0","weight":145005}

El conseller de Salut, Manel Balcells i Díaz, i el conseller de Recerca i Universitats, Joaquim Nadal i Farreras, han presidit avui la sessió de constitució del Comitè Directiu del Programa de teràpies avançades i emergents de salut de Catalunya, que ha comptat amb l’assistència de representants de les dues conselleries, organismes sanitaris, hospitals i instituts de recerca.

El Govern aposta per garantir l’accés dels pacients a aquestes teràpies i incrementar la capacitat dels hospitals per dur a terme assaigs clínics i posicionar Catalunya com a referent i líder europeu en la recerca i aplicació de les teràpies avançades. Per això, amb l’acord de Govern del 7 de maig de 2024, es va crear el Programa de teràpies avançades i emergents de salut de Catalunya, integrat en el Banc de Sang i Teixits, sota la coordinació dels departaments de Salut i de Recerca i Universitats.

El Comitè Directiu està format per set professionals experts en representació dels departaments de Salut i de Recerca i Universitats i de l'àmbit de les teràpies avançades i emergents. Són els doctors i les doctores Manel Juan Otero, Javier Briones Meijide, Francesc Posas Garriga, Alena Gros Vidal, Itziar de Lecuona Ramírez, Anna Veiga Lluch i Mireia del Toro Riera. El Comitè Directiu li ha encarregat avui al Comitè Executiu que elabori una proposta dels requisits necessaris per a escollir la direcció del Programa, adaptar el full de ruta i desenvolupar el pressupost, entre d’altres tasques.

Catalunya, capdavantera

Catalunya té un nivell científic en teràpies avançades i bioenginyeria molt elevat, comparable al de països europeus més avançats quant a producció científica, així com també un teixit clínic i hospitalari de primer nivell, amb un gran potencial investigador d’execució d’assaigs clínics innovadors. Alhora, acull un ecosistema d’empreses emergents i inversors en biotecnologia en creixement exponencial i altament competitiu. De fet, Catalunya és el territori capdavanter a escala estatal, i concentra el 60% de la recerca en aquest àmbit i la meitat dels hospitals de referència a escala internacional.

La tendència mundial és l’aposta per la inversió en el desenvolupament de teràpies avançades, personalitzades i basades en processos de bioenginyeria. Per assolir aquest objectiu a Catalunya, el Govern treballa en diferents iniciatives, entre les quals destaca la creació del Centre de Teràpies Avançades de Catalunya (CTAC). El nou centre esdevindrà la infraestructura clau per garantir la connexió entre la generació d’aquestes tecnologies en el marc dels sistemes públics de salut i de recerca i innovació, i el teixit industrial, incrementant l’impacte social i econòmic d’un sector en alça i d’alt valor afegit.

El CTAC es fonamenta en tres pilars: la recerca (teràpies gèniques, cel·lulars i tissulars, i biotecnologies: tecnologies associades amb la fabricació de productes de teràpia avançada), les infraestructures i la fabricació, i el sector empresarial. L’objectiu és intensificar la política d’enfortiment de la recerca amb la incorporació d’incentius per a la retenció i atracció de talent i la utilització més intensiva del talent ja existent.

1  

Imatges

Els consellers Balcells i Nadal han presidit la sessió constitutiva.

Els consellers Balcells i Nadal han presidit la sessió constitutiva. 145005