Empresa i Treball

La Generalitat guardona 28 artesans catalans amb el Diploma de Mestre Artesà

query_builder   9 gener 2003 12:52

event_note Nota de premsa

La Generalitat guardona 28 artesans catalans amb el Diploma de Mestre Artesà

El President de la Generalitat, Jordi Pujol, i el Conseller de Treball, Indústria, Comerç i Turisme, Antoni Fernàndez Teixidó, lliuraran, aquesta tarda, els Diplomes de Mestre Artesà, que tenen com a objectiu reconèixer la trajectòria professional dels artesans i el seu mestratge.

Aquest guardó, promogut pel Centre Català d’Artesania de la Generalitat de Catalunya, reconeix el treball de 28 artesans catalans: Carme Bosch i Cebrián, florista de Cassà de la Selva (Gironès); Jaume Caldés i González, joier de Pineda de Mar (Maresme); Francisco Calvo i Regueiro, constructor d’instruments de vent de Santa Coloma de Gramenet (Barcelonès); Josep Cayellas i Junque, joier de Sabadell (Vallès Occidental); Francisco Conesa i Jové, mecànic-matricer de Barcelona (Barcelonès); Manel Cruz i Galindo, pintor d’interiors i exteriors de Terrassa (Vallès Occidental); Oriol M. Diví i Coll, xilògraf de Monistrol de Montserrat (Bages); Miquel Garrofé i Asturgo, pelleter de Barcelona (Barcelonès); José Gutiérrez i Serrano, impressor (linotipista) de Barcelona (Barcelonès); Marta Malleu i Solà, esmaltadora de Barcelona (Barcelonès); Ramon Martí i Català “Simonet”, forjador de Valls (Alt Camp); Josep Mas i Maimó, cerer de Barcelona (Barcelonès); Rosa Mascaró i Melendres, esmaltadora de Barcelona (Barcelonès); Teresa Mayol i Viñallonga, teixidora de Barcelona (Barcelonès); Xavier Mercadé i Pascual, rellotger d’El Vendrell (Baix Penedès); Miquel Milà i Sagnier, dissenyador de Barcelona (Barcelonès); Josep Maria Ollé i Ferrer, daurador de Barcelona (Barcelonès); Raffel Pagès, perruquer de Barcelona (Barcelonès); Javier Pérez i Caballero, pelleter de Barcelona (Barcelonès); Jaume Pey i Noguera, forjador de Borrassà (Alt Empordà); Núria Pié i Barrufet, ceramista de Barcelona (Barcelonès); M. Dolors Pujadas i Bàrbara, restauradora-conservadora d’El Masnou (Maresme); Montserrat Ribes i Daviu, escultora de Castellar del Vallès (Vallès Occidental); Àngel Rodríguez i Cabrera, picapedrer de Santa Coloma de Gramenet (Barcelonès); Jaume Roser i Laromaine, forjador de Cassà de la Selva (Gironès); Jaume Soldevila i Blanch, fuster d’Aiguafreda (Vallès Oriental); Montserrat Soler i Padró, cistellera de Barcelona (Barcelonès); i Jaume Tresserra i Clapés, dissenyador de Barcelona (Barcelonès).

L’Artesà que rep aquest guardó ha acreditat mèrits de caràcter extraordinari en l’exercici del seu ofici. Es valora el mestratge fruit de la qualitat de la seva feina i la formació impartida, així com la seva trajectòria professional, que ha de ser superior als quinze anys d’experiència. Pel que fa al procés de selecció dels guardonats, són escollits entre les propostes fetes per Associacions, Gremis, Consells Comarcals, Ajuntaments, i el mateix Centre Català d’Artesania (CCA). Aquestes propostes són valorades i estudiades per la Comissió d’Artesania de Catalunya, qui escull el nombre definitiu de persones que seran distingides amb el Diploma de Mestre Artesà.

162 oficis artesans a Catalunya

Actualment, a Catalunya existeixen 162 oficis artesans, que s’engloben dins les modalitats artística, de béns de consum no alimentari i de serveis. El ventall de possibilitats cobreix dels oficis més populars —ceramistes, cistellers, joiers, vidriers, etc—, fins als menys coneguts —campaners, dissecadors de peces de caça, etc —, sense oblidar els de serveis —perruquers, esteticistes, etc. Dins d’aquest marc, els objectius del CCA consisteixen a fomentar el reconeixement dels oficis artesans, promoure la comercialització dels seus productes i acreditar l’activitat artesanal (a través dels Diplomes de Mestre Artesà i els carnets d’artesà).

Un altre repte important del CCA és promoure la col·laboració entre empreses artesanes i estudis de disseny per a l’elaboració de nous productes. Es pretén aconseguir un treball conjunt entre les empreses que coneixen el procés de producció i els dissenyadors que estudien les necessitats del mercat. D’aquesta manera es garanteix l’elaboració de productes amb una sortida comercial i que s’adeqüin a les necessitats del mercat.

D’entre les moltes activitats que realitza anualment el CCA, a més del l’atorgament dels Diplomes de Mestre Artesà, cal destacar el lliurament del carnet d’artesà —enguany se n’han lliurat 240— i la certificació de línies de producte a través del distintiu PAQ (Producte Artesà Qualificat). També s’encarrega del reconeixement de les zones d’interès artesanal; actualment a Catalunya hi ha 11 zones d’interès artesanal. Una altra funció és la promoció comercial, dins i fora de Catalunya, a través de tres mostres de productes artesanals anuals, la Mostra itinerant per diferents indrets de Catalunya i la participació a fires internacionals.

Els Diplomes de Mestre Artesà seran lliurats, aquest vespre a les 19.00 hores, pel President de la Generalitat, Jordi Pujol i el  Conseller de Treball, Indústria, Comerç i Turisme, Antoni Fernàndez Teixidó, acompanyats de la Directora del Centre Català d’Artesania de la Generalitat de Catalunya, Montse Galí, al Saló Sant Jordi del Palau de la Generalitat.

Barcelona, 9 de gener de 2003

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia