• La portaveu Budó ha anunciat que el Departament de la Presidència es dotarà de 2.5 milions d’euros “per finançar les despeses associades al rebrot i al funcionament dels equipaments locals per atendre els casos positius” al Segrià
  • El Govern ha aprovat la creació d’un Comitè d’experts que treballarà per reformar el sistema sanitari i garantir el seu caràcter universal, equitatiu, la seva sostenibilitat i la seva capacitat de resposta
  • L’Executiu Català ha decidit abonar aquest mes de juliol als treballadors de la Generalitat l’import pendent de la paga extra del 2013
Roda de premsa Govern (14.07.20)

La consellera de la Presidència i portaveu del Govern, Meritxell Budó, ha explicat que el Consell Executiu ha decidit dotar amb noves línies d’ajuts directe als municipis i comerços del Segrià afectats per la pandèmia, valorats en 6,5 milions d’euros.

Segons l’acord, els departaments de la Vicepresidència i d’Economia i Hisenda, Presidència i Empresa i Coneixement “iniciarem amb urgència les actuacions que ens han de permetre implementar aquestes línies d’ajuts directes i subvencions destinades als municipis i comerços de la comarca del Segrià”. L’objectiu d’aquesta iniciativa és doble: d’una banda, donar suport als ens locals per fer front a les despeses associades al rebrot que estan patint aquests dies; i, de l’altra, mantenir viu el teixit empresarial i comercial d’aquesta comarca.

En aquest sentit, es preveu dotar el Departament de la Presidència amb 2,5 milions d’euros per donar suport als ens locals, municipis i el Consell Comarcal del Segrià, a través de subvencions directes, “amb l’objectiu de finançar totes aquelles despeses associades al rebrot i al funcionament operatiu dels equipaments locals actuals i que es puguin posar en funcionament a la comarca del Segrià per atendre els casos positius i l’aïllament dels contactes”, ha especificat Budó.

Així mateix, es dota amb 4 milions d’euros el Departament d’Empresa i Coneixement, per destinar-los a la reactivació del comerç dels 8 municipis del Baix Segre afectats econòmicament pel rebrot de la Covid-19. Aquests recursos provenen del Fons de contingència.

 

El Govern aprova ampliar en 1.230 milions d’euros els pressupostos de la Generalitat per al 2020

 

La portaveu Meritxell Budó ha explicat que “aquesta modificació dels comptes públics es fa a càrrec del primer tram del fons Covid-19 estatal, que es va crear per finançar l’impacte extraordinari de la pandèmia en els pressupostos dels diferents territoris”.

 

Aquesta generació de crèdit ha de permetre reposar els recursos d’aquells departaments que en els darrers mesos han hagut d’avançar una part important del seu pressupost anual per cobrir totes les despeses d’emergència derivades de l’emergència sanitària. I atendre les noves necessitats urgents i inajornables que es vagin produint, així com també cobrir la pèrdua d'ingressos de la Generalitat.

 

El Govern ha aprovat la subvenció directa de 1,5 milions d’euros a la Mancomunitat Intermunicipal de la Conca d’Òdena per reactivar el sector comerç

 

Aquestes subvencions formen part del paquet de mesures específiques anunciades pel president de la Generalitat, Quim Torra, per reactivar l’economia d’aquesta zona, especialment castigada per la pandèmia. La consellera Budó ha recordat que “el Govern vol donar suport a les empreses, entitats i ajuntaments dels 7 municipis de la Conca d’Òdena per la disminució dràstica de la seva activitat”.

 

El Govern aprova transferir cinc milions d’euros del Fons de Contingència per atendre les necessitats d’habitatge de les famílies

 

El Govern vol donar suport a tots els sectors per fer front a la pandèmia, per aquest motiu es destinaran cinc milions d’euros del Fons de Contingència per atendre les necessitat de l’Agència d’habitatge de Catalunya, que “treballa per minimitzar l'impacte econòmic i social de la Covid-19 en els lloguers d'habitatge habitual”.

En aquest sentit, la portaveu Budó ha explicat que “de la línia específica d’ajuts de pagament del lloguer de l’Estat per la pandèmia, de 100 milions d’euros, Catalunya n’hem rebut 14,5 milions. Tot i que som el 16,5% de la població de l’Estat”. Amb els 5 milions aportats des del Fons de Contingència, el Govern compleix amb la proporció 70/30 del Plan Estatal de la Vivienda.

El Govern aprova la creació d’un Comitè d’experts que treballarà per reformar el sistema sanitari

D’aquesta manera, es vol endegar un procés de reformes per tal de reforçar el sistema nacional de salut i garantir el caràcter universal, equitatiu, la sostenibilitat i la capacitat de resposta davant emergències de la Covid-19.

El Comitè d’experts per a la transformació del sistema públic de salut, adscrit al Departament de la Presidència, estarà format per persones de reconegut prestigi en l’àmbit del sistema sanitari, de l’economia de la salut i de l’administració pública.

Per una banda, les funcions principals d’aquest comitè d’experts seran l’elaboració d’un document sobre les actuacions de reforma del sistema sanitari que puguin ser incorporades a les polítiques sanitàries. Aquest document l’hauran de presentar en un termini màxim de dos mesos des de la data de publicació d’aquest Acord en el Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya. I, per altra banda, aquest òrgan assessorarà o informarà sobre les qüestions que li plantegi la Comissió Interdepartamental per a l’elaboració de l’Agenda de transformació del sistema públic de salut.

El Govern aprova el Decret de concert social

Amb aquest nou decret, s’impulsa definitivament una nova forma de relació amb els proveïdors de la xarxa de serveis socials allunyada de les dinàmiques de contractació pública. “Regulem el règim jurídic de l’acreditació de persones físiques o jurídiques per a ser proveïdores de la Xarxa de serveis socials d’atenció pública i, també, regular el règim jurídic de la concertació social i la gestió delegada com a sistema de provisió dels serveis socials de la Xarxa”, ha explicat Budó.

D’aquesta manera, es garanteix que els proveïdors reuneixin els estàndards de qualitat exigibles.

El procediment d’acreditació es manté permanentment obert per tal de facilitar que les proveïdores puguin acreditar-se en tot moment. A més, l’aplicació del concert social i de la gestió delegada com a sistemes de provisió dels serveis de la Xarxa de serveis socials d’atenció pública, s’obre a qualsevol administració pública de Catalunya competent en matèria de prestació de serveis socials a la població. Per tant, també inclou l’administració local. 

El Govern aprova abonar aquest juliol als treballadors de la Generalitat l’import pendent de la paga extra del 2013

 

D’aquesta manera es completa la devolució del 100% de la paga extraordinària que els treballadors de la Generalitat van deixar de percebre l’any 2013 com a conseqüència de les restriccions pressupostàries.

Restarà pendent la devolució de la paga extra del 2014, que s’abonarà al llarg dels exercicis 2021 i 2022, en compliment dels acords amb la representació sindical dels treballadors que es va signar el mes de desembre del 2018.

 

Pla anual de cooperació al desenvolupament per al 2020

El Govern de Catalunya gestiona l’aportació de Catalunya al desenvolupament global per mitjà de diferents instruments i estratègies, i participa com a sòcia d’altres governs i entitats en projectes europeus i projectes internacionals.

El Pla preveu una convocatòria per a projectes de cooperació al desenvolupament i una altra per a educació per al desenvolupament, així com una convocatòria del Comitè Català d’Acció Humanitària per l’emergència sanitària de la COVID-19. La consellera Budó ha explicat que “l’objectiu és donar suport al sector i a la societat civil organitzada, principalment ONG’s i entitats catalanes per al desenvolupament de projectes de cooperació, cultura de pau, enfortiment dels valors democràtics i formació d’una ciutadania global conscient dels reptes mundials”.

En aquest sentit, la Llei de pressupostos preveu destinar 28,3 milions d’euros a les actuacions contingudes en el Pla anual de Cooperació al Desenvolupament 2020.

 

Pla director de mobilitat del Sistema Integrat de Mobilitat Metropolitana de Barcelona 2020-2025

Aquest Pla estableix les línies directrius d’actuació en matèria de gestió de la mobilitat per tal d’assolir els objectius traçats per la Llei de Mobilitat, que comprèn les 12 comarques de la demarcació de Barcelona.

El Pla inclou tota una sèrie d’actuacions consensuades i les trasllada a les institucions responsables per a la seva incorporació en els seus instruments de planificació, programació i gestió amb un cost estimat del total d’aquestes actuacions durant al període 2020-2025 per al conjunt de les institucions implicades que es situa en els 99,93 milions d’euros.

 

Pla nacional del llibre i la lectura de Catalunya

La Institució de les Lletres Catalanes actuarà com organisme coordinador en la seva elaboració i s’estructurarà en cinc eixos principals: el prestigi i la visibilitat d’escriptors i escriptores i de la literatura en llengua catalana; el foment de la lectura en l’àmbit escolar; el foment de la lectura entre infants i joves fora de l’àmbit escolar; el suport a la indústria editorial en llengua catalana, i la centralitat de la xarxa de biblioteques públiques de Catalunya.

El Pla s’haurà de realitzar mitjançant un procés participatiu obert als professionals, les institucions i les associacions de l’àmbit del llibre i la lectura, tant del sector públic com del privat. Comptarà amb l’assessorament d’experts disposarà d’estudis comparatius amb altres models de foment de la lectura.

 

Convocatòries de subvencions a les comunitats catalanes a l’exterior i per a la internacionalització d’entitats catalanes

El Govern ha decidit destinar 950 mil euros per subvencions a les comunitats catalanes a l’exterior, i 600 mil euros per a subvencions a la internacionalització d’entitats catalanes.

La portaveu Budó ha recordat que “les comunitats catalanes a l’exterior són una eina clau per promoure i difondre la cultura, la llengua i la realitat catalana a l’exterior”. A l’actualitat hi ha 140 entitats reconegudes pel Govern, de les quals un centenar estan actives arreu del món. En aquests moments, la presència catalana al món es xifra en 331.189 persones residents fora de Catalunya i fora de l’Estat espanyol.

1  

Fitxers adjunts

Acords de Govern

Acords de Govern
PDF | 718