- Segons Budó, “aquesta norma constitueix una oportunitat per construir un veritable espai de concertació social específic en l’àmbit del treball autònom”
- La portaveu de l’executiu ha valorat positivament la tornada a l’escola i assegura que “s’ha pogut iniciar amb total normalitat perquè s’havien adoptat mesures per fer dels centres educatius un lloc segur”
- Meritxell Budó ha explicat que la resposta a la pandèmia i l’obra de govern seran els principals eixos de la intervenció del president al Debat de Política General
- La portaveu ha assegurat que “com a Govern, el què hem de parlar i posar en el focus de la notícia és en una nova repressió de l’Estat espanyol, que pretén inhabilitar la primera institució d’aquest país, el president, per defensar la llibertat d’expressió”
- El Govern ha aprovat obrir consulta pública a l’elaboració del decret sobre l’assistència personal per a persones amb discapacitat física
El Govern ha aprovat iniciar la consulta pública prèvia a l’elaboració del Projecte de decret de desenvolupament de la Llei de l’Estatut del treball autònom a Catalunya. L’objectiu és poder rebre totes les aportacions dels diferents sectors que hi poden o tenen coses a dir. Així ho ha explicat la consellera de la Presidència i portaveu del Govern, Meritxell Budó, en la roda de premsa posterior per explicar els Acords presos durant la reunió del Govern d’aquest matí. Segons Budó, “la tramitació d’aquest nou decret constitueix una oportunitat per construir un veritable espai de concertació social específic en l’àmbit del treball autònom com a mecanisme per afrontar millor els reptes de futur que presenta el món del treball”.
El decret actual és del 2010. Per això, es fa necessària una modificació per adequar millor aquests reptes i les necessitats de futur del món del treball autònom, les fronteres amb el treball per compte d’altri i promoure el diàleg i la concertació per la negociació i els consensos dels agents socials en relació amb aquest col·lectiu, un col·lectiu que ocupa unes 500.000 persones a Catalunya.
El projecte de decret, que prepara el Departament de Treball, Afers Socials i Famílies, revisarà, a més, la regulació del Consell Català del Treball Autònom com espai de concertació i el diàleg socials del treball autònom a Catalunya, així com la seva composició. Recordem que es tracta d’un consell consultiu en matèria socioeconòmica i professional del treball autònom. Així mateix, regularà el Registre d’associacions professionals del treball autònom a Catalunya i la adaptació a la llei de procediment administratiu comú, aprovada el 2015, així com la seva adaptació a l’administració electrònica.
En el futur decret s’establiran també les condicions i el procediment per a la determinació de la representativitat de les associacions professionals del treball autònom; i es regularà la conciliació prèvia a la tramitació d’accions judicials en relació amb el règim professional de les persones treballadores autònomes econòmicament dependents.
Decret sobre l’assistència personal per a persones amb discapacitat física
El Govern també ha aprovat sotmetre a consulta pública un altre decret, en aquest cas sobre l’assistència personal per a les persones amb diversitat funcional a Catalunya. El decret regularà la prestació econòmica de l’assistència personal a Catalunya, recollint les necessitats que s’han detectat a partir del Projecte Pilot d’Assistència Personal que ha realitzat el Departament de Treball, Afers Socials i Famílies, amb la Federació ECOM per persones amb discapacitat física. S’han tingut en compte també altres aspectes valorats en el grup de treball d’altres comunitats autònomes o a través d’altres entitats del sector.
El projecte experimental ha permès constatar que aquesta figura ajuda a mantenir o aconseguir la independència en la majoria dels casos, i per això el decret vol prioritzar la prestació econòmica d’assistència per sobre de l’atenció residencial a les persones amb discapacitat física o sord-ceguesa que ho vulguin.
L'assistència personal dóna suport a la persona amb dependència o diversitat funcional per realitzar les activitats que faria en absència de limitacions funcionals, li permet gaudir del màxim nivell d'autonomia en el desenvolupament del seu projecte de vida i li facilita l'exercici de l'autodeterminació. La persona és qui decideix quan, com i en quines activitats de la seva vida farà ús d'aquest suport, en qualsevol àmbit.
Segons el marc normatiu espanyol vigent de la Llei d’Autonomia Personal i Atenció a la Dependència (LAPAD), una persona amb dependència pot percebre fins a 715 euros mensuals per contractar un assistent personal. El model català ampliarà aquesta quantitat fins als 2.520 euros al mes, per unes 140 hores d'assistència com a màxim, un increment que serà a càrrec de la Generalitat i per a totes aquelles persones amb discapacitat.
Més representació del sector educatiu en el Consell Nacional de la Lectura
La portaveu del Govern també ha explicat que en el Govern d’aquest matí s’ha aprovat reforçar la representació del sector educatiu en el Consell Nacional de la Lectura. En concret, s’augmentaran el nombre de vocalies al Consell, que té com a missió principal participar en l’elaboració i desplegament del Pla nacional del llibre i la lectura, abans del mes de setembre de 2021. L’objectiu de la incorporació de representants de l’àmbit educatiu és que el Consell gaudeixi de la màxima representativitat, tant de l’àmbit cultural com de l’educatiu.
Concretament, l’Executiu ha aprovat incorporar-hi la persona titular de la Direcció General de Currículum i Personalització del Departament d’Educació; de la Direcció General d’Atenció a la Família i Comunitat Educativa del Departament d’Educació; un representant de l’Associació de Mestres Rosa Sensat i un representant de la Federació de Moviments de Renovació Pedagògica de Catalunya (FMRPC).
Budó: “S’ha pogut iniciar el curs amb normalitat a la gairebé totalitat de centres”
Durant la roda de premsa per explicar els Acords de Govern, la consellera Budó ha fet balanç del primer dia del curs escolar. Les primeres dades indiquen que hi ha 70 professionals i 45 alumnes en covid positiu. Ara mateix, “els professionals confinats són 275 i els alumnes són 338, incloent els positius”, segons Budó. Això suposa que hi hagi un total de 17 grups confinats en diferents centres de tot el país. Ahir es va anunciar ja des del Departament d’Ensenyament que dues escoles no van poder obrir tot i que ho faran entre demà i dijous. A aquestes dues escoles, cal sumar-hi una llar d’infants privada de Barcelona que per un cas positiu ha hagut de tancar.
La portaveu del Govern ha valorat positivament la tornada a l’escola i assegura que “s’ha pogut iniciar amb total normalitat perquè s’havien adoptat mesures per fer dels centres educatius un lloc segur”. “El més significatiu fins ara és que s’ha pogut iniciar el curs amb normalitat a la gairebé totalitat de centres” ha dit la consellera que considera que les mesures adoptades ahir es posaven a prova i “continuaran a prova els propers dies i setmanes”. “El que sí es va fer evident ahir és l’esforç comú de la comunitat educativa, de les famílies, dels alumnes i de les institucions per fer efectiu en temps de pandèmia un dret tant fonamental com el dret a l’educació” ha assegurat Budó.
La consellera ha considerat “pertinent i oportú” posar en valor la tasca de mestres i professors, dels equips directius dels centres i de tota la comunitat educativa així com el paper de les famílies i dels alumnes. “És a l’escola on es fa realitat la cohesió del país i es forja el nostre futur com a país”, segons Budó que ha afegit que “enfrontar-se a la pandèmia vol dir també això: anar guanyant espais de relació, anar guanyat espais de socialització, en definitiva, vol dir anar recuperant poc a poc la normalitat”.
La resposta a la pandèmia i l’obra de govern, principals eixos del Debat de Política General
En el torn de preguntes dels periodistes durant la roda de premsa dels Acords de Govern, la consellera Budó ha explicat que els principals eixos de la intervenció del president Torra al Debat de Política General seran la gestió passada i futura de la pandèmia i l’obra de Govern. Segons Budó, “aquest contingut de l’exposició del president s’ha treballat amb tots els departaments de la Generalitat”. Com a Govern “hem de donar resposta” a una crisi econòmica i social “importantíssima”. Per la consellera de la Presidència, el Debat de Política General també ha de permetre “enfortir una posició unitària i estratègica” per abordar la situació sobre el conflicte polític entre Catalunya i l’Estat Espanyol.
Preguntada per una suposada inhabilitació del president Torra, la portaveu del Govern ha considerat que “seria un error gravíssim que s’acabés inhabilitant el president per defensar la llibertat d’expressió”. “Com a govern, el què hem de parlar i posar en el focus de la notícia és en una nova repressió de l’Estat espanyol, que pretén inhabilitar la primera institució d’aquest país, el president, per defensar la llibertat d’expressió. Estem en aquest fet tan greu, no podem ni volem normalitzar la repressió, la repressió l’hem de combatre amb obra de govern” ha dit Budó. Davant d’aquest possible escenari, la portaveu espera una “solidaritat antirepressiva per part del Parlament de Catalunya”. Tot i això, recorda que el president Torra considera que “no ens hem de situar a l’escenari de després” perquè ara la resposta és “no normalitzar aquesta repressió”. Budó també ha explicat que a la reunió d’avui de l’executiu tots els membres del Govern han verbalitzat el fet d’estar al costat del president Torra i que dijous l’acompanyaran al Tribunal Suprem el vicepresident Aragonès i ella mateixa.
1