Govern

El Govern modifica el decret d'energies renovables per accelerar la transició energètica a Catalunya

query_builder   26 octubre 2021 14:56

thumb_up Acords del Govern

El Govern modifica el decret d'energies renovables per accelerar la transició energètica a Catalunya

  • El canvi arriba acompanyat de 19 projectes de l’entorn de 5MW que han sortit molt recentment o que aviat se signarà la resolució perquè surtin a informació pública

 

  • El Consell Executiu també ha aprovat el nou Pla de Seguretat Viària 2021-2023, que planteja reduir un 15% les víctimes mortals en aquest trienni

 

  • A més, ha donat llum verda a un codi ètic que defineix els valors que han de guiar l’actuació dels treballadors públics
Govern

El Consell Executiu ha aprovat avui modificar el Decret Llei 16/2019, de 26 de novembre, de mesures urgents per a l'emergència climàtica i l'impuls a les energies renovables, amb l’objectiu d’introduir-hi millores per accelerar la implantació d’energia eòlica i fotovoltaica a Catalunya posant les bases d’un “model energètic propi de país, democràtic i participat i amb cohesió territorial”. Així ho ha explicat la consellera d'Acció climàtica, Alimentació i Agenda rural, Teresa Jordà, en la compareixença posterior a la reunió del Consell Executiu celebrada al matí, on ha destacat que la intenció és que aquest model sigui “transformador de la societat i amb un fort component d’empoderament social”.

 

El nou text, que el Parlament haurà de convalidar en el termini d’un mes, incorpora mesures per ordenar i equilibrar la implantació d’energies renovables, per minimitzar-ne l’impacte social i territorial i també per facilitar la pràctica de l’autoconsum, tant en l’àmbit industrial com en l’àmbit dels edificis residencials plurifamiliars. Aquest decret és la base “per a la creació d’una energia pública” i “la primera peça per accelerar la transició energètica a Catalunya” a partir d’un nou model energètic més net, sostenible, just i democràtic, que ha de facilitar el compliment de la Llei del Canvi Climàtic segons la qual el 2030 les energies renovables han de suposar un 50% de l’energia elèctrica consumida.

 

El canvi del Decret llei arriba acompanyat de 19 projectes de l’entorn de 5MW que han sortit molt recentment o que aviat se signarà la resolució perquè surtin a informació pública. Estan situats a comarques com l’Alt Penedès, l’Anoia, el Bages, el Baix Camp, la Conca de Barberà, la Garrotxa, la Selva, les Garrigues, Osona, el Pallars Jussà, el Pla d’Urgell, el Segrià, el Solsonès o el Tarragonès, que representen el model que es vol impulsar amb aquesta modificació del decret: instal·lacions que connectin a mitja tensió o siguin inferiors a 5MW, coherents amb un nou model energètic distribuït i democràtic.

 

En els propers mesos, el Govern desplegarà altres iniciatives que conformen el full de ruta presentat la setmana passada pel president Aragonès i la consellera Jordà, com la Xarxa d’Oficines Comarcals de Transició Energètica, el Pla Territorial Sectorial per a la Implantació de les energies renovables, la Llei de transició energètica o la creació de l’energètica pública.

 

La modificació del Decret llei inclou la incorporació de mesures i instruments per donar prioritat a instal·lacions d’energies renovables de dimensió petita i mitjana, i perquè tots els projectes d’energia eòlica i fotovoltaica es desenvolupin amb l’acord del territori, de manera que se’n minimitzi l’impacte territorial i social. Així, el nou Decret llei prioritza el tràmit per a les instal·lacions que connectin a mitja tensió o siguin inferiors a 5 MW de potència, i també s’exigirà als gestors de la xarxa de distribució que justifiquin la denegació de connexió a la xarxa de fins a 25 kV per a aquests projectes.

 

El nou text també vol impulsar l’autoconsum a partir d’energies renovables. Per això, les instal·lacions d’autoconsum sense excedents no necessitaran autorització administrativa, i es podran instal·lar presentant només una declaració responsable. Igualment, es redueix a la càrrega documental que requereixen les distribuïdores i comercialitzadores elèctriques per garantir la compensació dels excedents d’instal·lacions d’autoconsum.

 

Altres acords del Govern

 

A la reunió d’aquest matí, el Consell Executiu també ha aprovat el nou Pla de Seguretat Viària 2021-2023, que, segons ha explicat la portaveu del Govern, Patrícia Plaja, es fixa “com a objectiu principal baixar un 15% la xifra de persones mortes a la carretera, en els propers 3 anys i un 12 % el nombre de persones ferides”. El document, que és una de les concrecions del Pacte Nacional per a la Mobilitat Segura i Sostenible 2021-2030, ordena el conjunt de mesures, recursos i accions necessàries per disminuir la sinistralitat en línia amb els objectius marcats per Unió Europea. S’estructura en els sis eixos estratègics del Pacte Nacional per a la mobilitat segura i sostenible, que preveuen la necessitat de repensar l’espai públic; adaptar les polítiques de seguretat viària; i crear espais de cooperació entre els diferents sectors implicats en la mobilitzat intel·ligent, entre altres. Els eixos es despleguen en 223 accions i, per a aquest any, hi ha programades gairebé 700 activitats per promoure la mobilitat segura i sostenible així com per reduir els sinistres viaris amb víctimes.

 

A la reunió setmanal, a més, el Govern, ha aprovat el Codi ètic del servei públic a Catalunya, que “defineix els valors i els principis que han de guiar i orientar l’actuació dels servidors públics en l’exercici de les seves funcions”, ha explicat Plaja. D’aquesta manera, el codi, que vol ser un marc ètic comú general i transversal, vol millorar la qualitat democràtica i la recuperació de la confiança de la ciutadania en les institucions.

4  

Imatges

Foto de la reunió del Govern

Foto de la reunió del Govern 153

Foto de la reunió del Govern

Foto de la reunió del Govern 153

Foto de la roda de premsa

Foto de la roda de premsa 3668

Foto de la roda de premsa

Foto de la roda de premsa 2077

1  

Fitxers adjunts

Acords

Acords
PDF | 605

undefined
undefined
undefined
undefined
undefined