foro rdp
  • La consellera Tània Verge Mestre diu que el procediment obert busca determinar la possible “discriminació per aparença física” en què pot incórrer l’empresa
  • A petició del Departament d’Igualtat i Feminismes, l’Agència Catalana de Consum també examinarà com s’està aplicant en la pràctica la regulació europea de talles a les botigues de roba.
  • El Govern habilitarà 2.000 places residencials per a refugiats ucraïnesos al marge dels macrocentres d’acollida d’emergència anunciats pel govern de l’estat
  • La portaveu del Govern assegura que la millor manera de canalitzar l’ajut a Ucraïna és amb “aportacions directes a les organitzacions professionals que treballen sobre el terreny”
  • El Govern celebrarà el 26 de març, al Palau de Pedralbes, la segona jornada de treball i coordinació del president, el vicepresident i les conselleres i consellers fora de l’àmbit habitual de treball

El Departament d’Igualtat i Feminismes inicia una investigació contra una cadena multinacional de moda que opera a Catalunya i que només compta amb les talles més petites (XS/S). Així ho ha anunciat la consellera d’Igualtat i Feminismes, Tània Verge Mestre, que avui ha comparegut junt a la Portaveu del Govern, Patrícia Plaja Pérez, en la roda de premsa posterior a la reunió del Govern coincidint amb el Dia Internacional de les Dones. La mesura s’ha pres en el marc del Pla d'acció per combatre la pressió estètica que ha aprovat avui el Consell Executiu i que també posa en marxa una Comissió Interdepartamental per a la seva elaboració i seguiment.

El Pla té com a objectiu combatre la pressió estètica, per tal de donar una resposta política a la violència dels cànons estètics que produeixen i perpetuen els estereotips i les discriminacions de gènere, racials i capacitistes. Una pressió estètica que, com ha puntualitzat la consellera d’Igualtat i Feminismes, “és una forma de violència contra les dones que té per objectiu disciplinar-nos: què i quant hem de menjar, com hem de vestir, com podem evitar que el nostre rostre o el nostre cos expressin l’edat que tenim.” 

A més, les accions d’aquest Pla s'encaminaran a erradicar aquesta violència i a incrementar la consciència social sobre l’impacte de la pressió estètica en el benestar físic i emocional al llarg de tot el cicle vital de les persones, especialment el de les dones. “És imperatiu avançar cap a una nova normalitat feminista on ens trobem a gust amb el nostre cos”, ha reivindicat Verge en la roda de premsa de presentació del Pla. “No podem seguir acceptant com a normals els ideals de bellesa que ens imposa el patriarcat”.

Les mesures del Pla d’acció per combatre la pressió estètica s’estructuren al voltant de quatre eixos estratègics, que són Publicitat, consum i alimentació; Xarxes socials; Cultura i mitjans de comunicació, i Àmbit social que inclou, entre d’altres, el món laboral i el de l’esport.

Algunes de les accions que es desenvoluparan en el marc del Pla són:

  • La inclusió de continguts educatius sobre la pressió estètica i els seus efectes a les escoles i als instituts, en el marc del programa Coeduca’t. S'oferiran eines a infants i adolescents per estimar i acceptar el seu cos i per no jutjar a les persones en funció de la seva aparença física.
  • El disseny d’una campanya de sensibilització a les xarxes socials, dirigida especialment a la gent jove, respecte de l’ús dels filtres i retocs fotogràfics a les xarxes socials i en la publicitat.
  • L’adopció d’acords sectorials amb el món de la publicitat i de la moda, perquè la representació dels cossos sigui més diversa i s’ajusti molt millor a la realitat.

 

En paral·lel a l'elaboració d’aquest Pla, el qual comptarà amb la participació d’entitats, de persones expertes i dels mateixos sectors implicats, la consellera ha avançat que el Govern  ja ha iniciat una sèrie d’actuacions de control en relació a les talles. Així, l’Agència Catalana de Consum examinarà com s’està aplicant en la pràctica la regulació europea de talles a les botigues de roba. Sempre que la roba estigui etiquetada amb el distintiu EUR, s’ha de complir una classificació de talles basada en les dimensions del cos en centímetres, de manera que una talla M o una talla L etiquetades amb el distintiu EUR han de tenir sempre la mateixa mida, sigui quina sigui la marca.

 

8 de març: cap a una nova normalitat feminista

La consellera Verge ha subratllat que per primera vegada el Govern de la Generalitat assoleix la paritat real, amb un 53% de dones al Consell Executiu; té la transformació feminista com a eix d’actuació; i inclou una conselleria per liderar aquesta transformació, per impulsar i “garantir que les polítiques feministes impregnin l’actuació de tots els departaments, perquè cada dia sigui 8 de març”. Un Govern, ha emfasitzat, que ha posat al centre de l’agenda política qüestions cabdals que fins ara havien estat considerades temes sectorials com el dret a les cures; l’eradicació de les violències masclistes com a qüestió política de primer ordre; els drets sexuals i reproductius; acabar amb el racisme, l’LGBTIfòbia o el capacitisme i l’impuls un canvi cultural per deixar enrere el patriarcat i la seva ideologia masclista

“Fa uns dies vam llençar la campanya institucional del 8 de març centrada en la necessitat d’avançar cap a una normalitat feminista”, ha recordat, una campanya que vol trencar el miratge de la igualtat i conscienciar el conjunt de la societat sobre aquelles situacions des desigualtat i de discriminació que vivim quotidianament les dones i que no haurien de ser normals, ha conclòs.

El  Govern participarà aquesta tarda a la manifestació del 8M. “Per primera vegada, i amb la presència del president de la Generalitat, hi haurà un bloc de Govern on hi participaran les conselleres i bona part dels consellers” ha confirmat la portaveu del Govern.

Solidaritat amb Ucraïna

En el Govern d’aquest matí també s’ha tractat la situació dels refugiats ucraïnesos que fugint de la guerra han arribat o està previst que ho facin els propers dies a Catalunya. Per donar resposta a l’acollida de refugiats, i “molt abans que l'Estat espanyol donés cap mena d’instrucció, recurs i d'orientació” el Govern ja va activar tot un pla de contingència coordinat pel Comitè de l'Acollida de Persones Refugiades presidit pel Departament d’Igualtat i Feminismes i on hi participen diferents departaments així com el molt local i les entitats especialitzades en refugiats.

En aquest sentit ha assegurat el Govern, més enllà dels “macrocentres” anunciats pel Govern de l’estat espanyol, “concebuts per a la emergència i de manera molt centralitzada” treballa amb aquestes taules de contingència a nivell de tot Catalunya i per vegueries, per poder tenir disponibles unes 2000 places. Aquestes places d'acollida són “places residencials”, ha aclarit la consellera, i per tant impliquen l'escolarització dels infant,  la targeta sanitària o altres tipus de prestacions ha aclarit la consellera.

En relació a la resposta “solidària” i “exemplar” que el poble català, està donant des del primer moment la portaveu del Govern ha volgut traslladar a la ciutadania el missatge del Comitè Català d’Ajut Humanitari d’Emergència, reunit ahir, que “la crisi humanitària s’allargarà en el temps, i es per això que cal evitar solapaments i fragmentació en la resposta humanitària”.  

En aquest sentit, des del Govern  “fem una crida a la ciutadania perquè  tingui present que a partir d’avui  la millor manera de canalitzar l’ajut a les persones afectades és fent aportacions directes a les organitzacions professionals que treballen sobre el terreny”. Les recollides de material a títol individual o col·lectiu “ja no són la millor opció”. Les organitzacions que estan sobre el terreny tenen capacitat d’identificar i detectar les necessitats, aconseguir el material localment i assegurar que l’ajuda arribi a qui més ho necessita.  Al web de la cooperació catalana hi trobaran tot el llistat d’ONGs catalanes i organismes multilaterals que ja estan actuant sobre el terreny.

Segona jornada de treball del Govern

El Govern ha fixat pel proper dissabte 26 de març la segona jornada de treball i coordinació del president, el vicepresident i les conselleres i consellers fora de l’àmbit habitual de treball.. Si la primera d’aquestes trobades es va fer a la Vall d’en Bas, aquesta serà al Palau de Pedralbes, l’edifici de nova adquisició, en un format “dinàmic i de proximitat” que banda de tractar els temes immediats marcats per l’actualitat en un format  “menys protocolari i encorsetat” així com un espai que ha de permetre revisar la feina feta fins el moment en el marc del pla de Govern i el pla normatiu

 

Altres Acords

Avui també s’ha aprovat la memòria preliminar de l’avantprojecte de llei  d’organització de l’Administració de la Generalitat i del seu sector públic institucional.  La nova llei adaptarà l’organització de l’Administració departamental de la Generalitat vigent a la realitat i als mitjans actuals. Permetrà disposar d’un marc jurídic clar i coherent que faciliti l’actualització àgil de l’organització de l’Administració de la Generalitat i del seu sector públic. 

Finalment, el Consell Executiu El govern també ha creat una comissió interdepartamental per millorar els criteris per a l'ús de  la mediació. La comissió, presidida per la consellera de Justícia Lourdes Ciurò, elaborarà un mapa dels diferents serveis que es presten per part dels diferents departaments de la Generalitat que ofereixen la mediació com a eina per resoldre els conflictes com ho pot ser en l’àmbit de la seguretat, el consum, l’habitatge, educació, treball o els conflictes comunitaris o familiars

2  

Imatges

Foto de la reunió del Govern

Foto de la reunió del Govern 176

Foto de la roda de premsa

Foto de la roda de premsa 90

1  

Fitxers adjunts

Acords del Govern

Acords del Govern
PDF | 640