- La portaveu valora “positivament” l’aval del Consell de Garanties estatutàries a la llei del català
- L’Executiu inclou les comarques de l’Alt Urgell, el Baix Penedès, el Berguedà, el Pallars Sobirà i el Priorat al Programa de suport als territoris amb més necessitats de reequilibri territorial i econòmic
El Consell Executiu ha aprovat avui el Pla de seguretat Alimentària amb un objectiu clar: “promoure des de l’Administració models agroalimentaris més sostenibles d’acord amb els objectius de desenvolupament sostenible de l’Agenda 2030”, ha argumentat la Portaveu del Govern, Patrícia Plaja, durant la roda de premsa posterior a la reunió del Govern. El Pla s’orienta a minimitzar riscos sanitaris per a la ciutadania i també a mantenir “el prestigi de Catalunya en l’àmbit de la seguretat alimentària i afavorir la projecció dels productes agroalimentaris catalans en els mercats internacionals”.
El Pla recull els objectius que s’han de dur a terme durant els pròxims cinc anys pel que fa a la sanitat, la nutrició i el benestar dels animals, la sanitat vegetal i la contaminació ambiental si afecten directament a la seguretat alimentària. El nou document inclou 13 objectius estratègics i més d’un centenar de línies d’intervenció que s’emmarquen prioritàriament en disposar de millor coneixement científic, minimitzar els riscos per la salut d’acord amb els principis de priorització, prevenció i resposta ràpides i protegir els drets i expectatives de la ciutadania en seguretat alimentària. A més a més, el nou pla també servirà per garantir la qualitat, l’eficiència i la coordinació dels serveis de les administracions públiques que intervenen en seguretat alimentària per oferir serveis eficients i de qualitat.
El nou pla de seguretat alimentària s’assegurarà que es faci un bon ús dels productes fitosanitaris de major perillositat i dels antibiòtics mentre treballa per la reducció de l’ús d’aquests productes en els nostres aliments. Alhora garantirà una major transparència en els resultats dels programes de vigilància i control en matèria de seguretat alimentària i donarà un nou impuls per desenvolupar millors mecanismes de lluita contra la desinformació i les notícies enganyoses (fake news) pel que fa a la seguretat alimentària.
Tràmit parlamentari de la llei del català
La portaveu del Govern ha informat que aquesta setmana es debatrà al Ple del Parlament la proposició de llei sobre l’ús i aprenentatge de les llengües oficials a l’ensenyament no universitari , una llei que ha rebut l’aval del Consell de Garanties Estatuàries i que “celebrem” des del Govern. Plaja ha recordat que aquesta iniciativa legislativa forma part de tot un paquet d’accions que “ens ajuden a combatre els atacs des dels tribunals a la llengua del nostre país i a protegir el model d’escola catalana”.
En aquest sentit ha recordat que la setmana passada el Govern va aprovar el nou decret llei que permetia protegir les direccions dels centres educatius de les “interferències judicials” i a la vegada protegir també el model d’escola catalana rebutjant els percentatges i qualsevol valor numèric per l’aprenentatge de les llengües. També es van elaborar les instruccions des del departament als centre per respondre a la sentència del 25% i es va respondre també al tribunal al·legant que la sentència no es pot aplicar. Aquesta setmana es farà un pas més en aquesta protecció del català amb la votació de la llei que han presentat diferents grups parlamentaris
Programa de suport als territoris amb més necessitats de reequilibri territorial i econòmic
El Govern d’aquest matí també ha acordat incloure les comarques de l’Alt Urgell, el Baix Penedès, el Berguedà, el Pallars Sobirà i el Priorat al Programa de suport als territoris amb més necessitats de reequilibri territorial i econòmic. Aquest programa, gestionat pel Servei d’Ocupació de Catalunya, ofereix a les entitats locals dels territoris seleccionats programes i accions de promoció de l’ocupació i desenvolupament local. Les comarques s’han seleccionat en base a un índex que mesura els nivells d’ocupació i desenvolupament econòmic. L’increment de la dotació pressupostària del programa 2022 està previst que de 3.5Milions d’euros, un milió més que la convocatòria del 2021.
A banda de les comarques de nova incorporació, ja s’estan beneficiant del programa les comarques de l’Anoia, el Baix Ebre, el Montsià, el Pallars Jussà, la Ribera d’Ebre, el Ripollès i la Terra Alta.
Altres Acords del Govern
I per últim, destacar que avui el Govern ha aprovat un decret que regula un sistema de localització i seguiment electrònic d’embarcacions pesqueres Catalunya, que porta per nom GEOBLAU, amb l’objectiu de “garantir el desenvolupament sostenible de les activitats marines”. Aquest nou sistema permetrà realitzar de manera més eficient el control horari de les embarcacions, el control de fons en la pesca professionals en aigües interiors i el seguiment de les activats d’embarcacions subjectes a plans de gestió específics de pesca.
1