Foto de la roda de premsa

El Govern treballa de "forma coordinada" amb la resta d'administracions per "agilitzar al màxim" la resposta a les conseqüències del foc

query_builder   19 juliol 2022 15:27

thumb_up Acords del Govern

El Govern treballa de "forma coordinada" amb la resta d'administracions per "agilitzar al màxim" la resposta a les conseqüències del foc

  1. L’Executiu elaborarà un registre de grans tenidors i un registre d’habitatges buits per tenir un major control del parc d’habitatges desocupat de Catalunya
  2. El Govern celebra el retorn d’Anna Gabriel i “que ho pugui fer en llibertat” i manifesta tota la solidaritat cap a ella i a cap a totalitat d’exiliats i represaliats


foto roda de premsa{"name":"2022/07/19/15/23/16c6bd36-7456-41b2-9957-3fabfadb3e91.jpeg","author":"Jordi Bedmar","type":"0","location":"0","weight":55575}

El Consell Executiu d’avui ha centrat bona part de la seva reunió d’avui a analitzar l’última hora dels hora dels incendis que, coincidint amb les altíssimes temperatures que des de la setmana passada es registren al nostre país, afecten el Bages i la Noguera.

Segons ha informat la portaveu del Govern durant la roda de premsa posterior al Consell executiu, sobre l’estat dels focs que a aquesta hora encara es trobem dins del marc d’estabilització, “caldrà veure i es valorarà si a mitja tarda es pot passar a fase de control però cal molta prudència”, ha advertit. 

Plaja s’ha solidaritzat amb les persones damnificades i en nom del Govern, ha manifestat el compromís de fer costat a tots els afectats: als qui han perdut l’immoble i als que han vist com quedava greument afectat i ha assegurat que l’Executiu “es compromet a treballar de forma coordinada i amb la màxima celeritat possible amb totes les administracions implicades per tal d’agilitzar al màxim la resposta a totes les necessitats derivades de les conseqüències del foc”.


La portaveu del Govern ha advertit que el risc d’incendi continua sent molt alt a bona part del país, les condicions meteorològiques pels propers dies, tot i que menys extremes, segueixen sent desfavorables i per tant ha reiterat que “com a mesura de prevenció, les restriccions anunciades la setmana passada s’allarguen almenys fins divendres als 275 municipis on ja s’estan aplicant des de divendres passat”.

Tot i que els incendis ja es troben en fase d’estabilització, la portaveu del Govern, Patrícia Plaja ha alertat que “l’emergència no s’ha acabat” i ha informat que els danys materials provocats per les flames són molt importants, amb almenys una cinquantena d’immobles afectats, alguns totalment calcinats, i també vehicles que han patit importants danys.

Segons les darreres dades facilitades pel Departament d’Interior, l’incendi del Pont de Vilomara (Bages), segons dades provisionals del Cos d’Agents Rurals, ha afectat 1.743,11 hectàrees; 449,69 ha corresponen a l'EIN Sant Llorenç del Munt i l'Obac, espai que es troba dins l'àrea de tancament d'accessos; 1.491,80 hectàrees corresponen a terreny forestal, i 145,86 a terreny agrícola i 105,44 a sòl urbà.

Les dades dels municipis afectats per l’incendi són les següents: El Pont de Vilomara i Rocafort, 1.216,61 hectàrees; Sant Fruitós de Bages, 214,92 hectàrees; Sant Vicenç de Castellet, 68,62 hectàrees i Talamanca, 242,96 hectàrees.

Pel que fa a l’incendi de Manresa (Bages), el foc ha afectat 46,31 hectàrees; 39,22 hectàrees corresponen a terreny forestal, 6,63 hectaàrees a terreny agrícola i 0,46 hectàrees a sòl urbà.

Finalment, l’incendi d’Àger (Noguera), ha afectat 51,98 ha, totes ubicades dins el PEIN Serra del Montsec.

També i en relació amb els serveis d’extinció, el Govern ha autoritzat avui l’ampliació de la plantilla de Bombers de la Generalitat en 154 places de suportcom a conseqüència de la incorporació a la plantilla fixa de la Generalitat del que fins ara eren funcions d’un programa temporal. El canvi es farà efectiu el 15 de desembre de 2022, quan finalitzin els contractes de l’actual programa temporal.


Aquesta ampliació del cos de Bombers de la Generalitat serà fonamental per a la implantació del canvi de model forestal i la gestió operativa i tècnica en situacions d’emergències de risc climàtic i per a la realització i execució de totes les accions i tasques de caràcter tècnic i operatiu que garanteixin l’aplicació del Pla estratègic de la Direcció General de Prevenció, Extinció d’Incendis i Salvaments per al període 2017-2022. 


Registre de grans tenidors i d’habitatges buits


El Govern ha iniciat la tramitació del decret que regularà un registre de grans tenidors i un registre d’habitatges buits “per tal de tenir un major control del parc d’habitatges desocupat de Catalunya”, ha afirmat la portaveu. 


La Llei 1/2022, de 3 de març va disposar que calia la creació del Registre de grans tenidors d’habitatges que ha d’establir, no només els subjectes obligats a constar-hi, sinó que també les dades que han de ser objecte d’inscripció i que són les següents: 


·Les relatives a la situació dels habitatges desocupats o ocupats sense títol habilitant, la titularitat, la ubicació, la superfície, si disposen de cèdula d’habitabilitat i altres dades que permetin determinar les condicions de conservació i manteniment de l’immoble. 


·Les relatives a l’adjudicació a favor seu o d’un tercer de l’habitatge, especificant, a banda de les dades previstes al paràgraf anterior, la identificació de l’anterior titular, l’import amb què s’ha adjudicat, i la data, si s’escau, del llançament o la desocupació. 


·Les relatives a les circumstàncies i condicions en què cessi la condició de desocupació, l’execució d’obres de rehabilitació o reforma que justifiquin la desocupació temporal, així com les dades relatives a la transmissió, per qualsevol títol, dels habitatges objecte d’inscripció. 


La finalitat d’aquest Registre és la inscripció dels Grans Tenidors per tal poder facilitar l’aplicació de les mesures tant de concertació amb l’Administració, com l’aplicació d’aquells mecanismes que formen part de les seves obligacions i que determina la normativa catalana. 


El Govern celebra el retorn d’Anna Gabriel

En resposta a les preguntes dels periodistes sobre el retorn d’Anna Gabriel, Patricia Plaja ha manifestat que Gabriel “és una víctima de la repressió per l’1 d’octubre i des d’aquí, en nom del Govern, només dir-li que si decideix tornar a Catalunya evidentment serà benvinguda. Celebrem aquest nou pas perquè ho pugui fer en llibertat i des d’aquí tota la solidaritat cap a ella i a cap a totalitat d’exiliats i represaliats”, ha assegurat. 


7,5 milions en centres educatius

Finalment el Govern, a traves del departament d’Educació, destinarà 7,5 milions d’euros a obres de millora o reforma de diferents centres educatius. En concret El Govern finançarà amb 2,3 milions d’euros la reforma de la Nau de les Sedes de Can Bertrand, situat a Sant Feliu de Llobregat que allotjarà l’Institut Escola d’Hosteleria i Turisme del Baix Llobregat. També destinarà 3,6 milions d’euros a la construcció de la part de secundària del futur institut escola a Sant Pere de Ribes, fruit de la fusió de l'Escola Mediterrània i de l'Institut Xaloc. Finalment, el departament d’Educació invertirà 1,5 milions d’euros en la construcció de la nova Escola Mar Nova a Premià de Mar.

3  

Imatges

Foto de la reunió del Govern

Foto de la reunió del Govern 1986982

Foto de la roda de premsa del Govern

Foto de la roda de premsa del Govern 55575

Foto de la reunió del Govern

Foto de la reunió del Govern 1729098

1  

Fitxers adjunts

Acords del Govern

Acords del Govern
PDF | 492793

undefined
undefined
undefined
undefined
undefined