Roda de premsa

El Govern aprova el Protocol Marc que fixa els estàndards i coordina totes les administracions per acabar amb la violència institucional vers les dones

query_builder   22 novembre 2022 15:30

thumb_up Acords del Govern

El Govern aprova el Protocol Marc que fixa els estàndards i coordina totes les administracions per acabar amb la violència institucional vers les dones

  1. La consellera d’Igualtat i Feminismes ha assegurat que “fer de les violències masclistes un objectiu prioritari del Govern era un deute amb totes les dones del país”
  2. El Sistema Ter Llobregat i l’embassament de Darnius Boadella entraran en situació d’alerta per sequera. Avui l’executiu ha tornat a reunir la Comissió Interdepartamental de Sequera davant de l’agreujament de la situació a Catalunya
  3. El president Aragonès ha convocat un Govern extraordinari i monogràfic sobre llengua pel pròxim dimarts a la tarda a l’Institut d’Estudis Catalans
roda de premsa{"name":"2022/11/22/15/28/638ab25e-8879-427b-9061-a0bb352b0558.JPG","author":"Ruben Moreno","type":"0","location":"0","weight":1816717}

El Govern ha aprovat el Protocol Marc per una Intervenció amb Diligència Deguda en Situacions de Violència Masclista, que obligarà a partir d’ara tots els poders públics a complir uns estàndards en els seus protocols d’actuació i a garantir que no es produeix violència institucional vers les dones. Així ho ha explicat en la roda de premsa posterior a la reunió del Govern, la consellera d’Igualtat i Feminismes, Tània Verge Mestre, acompanyada de la portaveu del Govern, Patrícia Plaja.

Per la consellera “fer de les violències masclistes un objectiu prioritari del Govern era un deute amb totes les dones del país”. En el protocol, “també es reconeix la violència institucional com un àmbit de violència masclista que va més enllà de la revictimització” ha destacat la consellera. El text aprovat avui és un “protocol de protocols que ens permet establir una coordinació a escala de país que asseguri que totes les respostes van alineades”, tal com ha afirmat la titular del Departament d’Igualtat i Feminismes.

El Protocol Marc està impulsat pel Departament d’Igualtat i Feminismes, que lidera i coordina l’erradicació de les violències masclistes a Catalunya a través de la Direcció General per a l’Erradicació de les Violències Masclistes. El document es va presentar el mes de juliol passat a la Comissió Nacional per una intervenció coordinada contra la violència masclista (CNMV).

L'objectiu del nou Protocol Marc és posar fi a la violència institucional, i per fer-ho proporciona unes bases comunes per a la intervenció dels poders públics en l’abordatge de les violències masclistes a Catalunya, a partir d’un enfocament feminista. En aquest sentit, incorpora el concepte de la diligència deguda, el qual obliga les institucions i els poders públics a intervenir correctament per garantir els drets de les dones i del seu entorn proper (filles i fills, familiars, amistats, etc.).

El nou Protocol Marc suposa un canvi de paradigma en l’abordatge de les violències masclistes. Inclou formes de violència molt invisibilitzades recollides a la Llei 17/2020 del dret de les dones a erradicar la violència masclista, com l'obstètrica, la digital, la vicària i la de segon ordre, així com nous àmbits en què es poden manifestar les violències, com el digital, la vida política, l'institucional i l'educatiu.

D’altra banda, també en aquest àmbit, el Govern ha aprovat aquest dimarts la Declaració institucional del 25 de novembre de 2022, Dia Internacional per a l’Eliminació de la Violència Vers les Dones. La declaració reconeix que “la violència masclista té moltes formes”, però subratlla que, de totes elles, “les violències sexuals són les més prevalents, les més invisibilitzades i les més naturalitzades”. És per això que l’Executiu ha enfocat enguany la commemoració del 25 de novembre cap a la visibilització de les violències sexuals i la sensibilització sobre aquest fenomen, “un component central del patriarcat”.

El Sistema Ter Llobregat i l’embassament de Darnius Boadella entraran en situació d’alerta per sequera

Aquest matí hi ha hagut la darrera reunió de la Comissió Interdepartamental, encapçalada pel president Aragonès i amb la presència de diversos membres de l’executiu, davant de l’agreujament de la situació a Catalunya. Segons ha explicat la portaveu del Govern, Patrícia Plaja, “la falta de pluges que s’ha acumulat durant els darrers mesos obliga a una nova presa de decisions per minimitzar les conseqüències de la sequera que viu el país”. A la reunió d’aquest matí, que s’ha celebrat al Palau de la Generalitat, s’ha determinat que és necessari estendre el nivell d’alerta per sequera als municipis d’aquelles comarques que s’abasteixen amb el sistema Ter Llobregat i de Darnius Boadella.

La falta de pluges ha fet que les reserves d’aquests embassaments baixessin per sota del 35 % de la seva capacitat i un cop analitzades les recomanacions de l’Observatori de la Sequera i també després de la reunió d’aquest matí i de la que ja va celebrar el Comitè la passada setmana, està previst que en les pròximes hores el director de l’Agència Catalana de l’Aigua signi la resolució que estén l’alerta a més de mig miler de municipis d’arreu de Catalunya. Concretament, són 514 municipis, de 27 comarques, el que representa una població de 6,7 milions d’habitants, és a dir el 80% de la població catalana afectant directament a Barcelona i la seva àrea metropolitana. Aquestes restriccions seran vigents a partir de divendres quan es publiqui la resolució al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya (DOGC).

Per a la portaveu del Govern, “a Catalunya els períodes secs arriben amb més freqüència, més sovint i són més persistents i per això modificar els nostres hàbits per contribuir a l’estalvi d’aigua és bàsic, necessari i ja urgent”.

Altres Acords de Govern

El Govern també ha acordat avui la creació del Col·legi d’Higienistes Dentals de Catalunya. Els higienistes dentals són els professionals sanitaris en l'àmbit de la salut bucodental amb atribucions en matèria de salut pública. També tenen competències pel que fa a la realització de funcions tècniques i assistencials d’ajuda i col·laboració amb altres professionals facultatius i facultatives de la medicina, l’estomatologia i l’odontologia.

La integració d’aquests professionals en una organització col·legial a Catalunya permetrà que tot el col·lectiu se sotmeti a unes normes deontològiques i de control comunes, alhora que ordenarà la professió al nostre territori en benefici de la societat en general. Cal destacar que el nou col·legi serà d’adscripció voluntària. 

D’altra banda, el Govern també ha aprovat avui un complement retributiu, econòmic, per a una major dedicació lectiva, per augmentar la cobertura de les places vacants de dues especialitats de professor d’informàtica. Aquesta és una mesura voluntària que no suposarà incrementar la jornada laboral ni l’horari de permanència al centre. Es tracta, per tant, d’una mesura amb caràcter voluntari i que s’adoptaria seguint el procediment ordinari i sempre pel període que durés la substitució. Això permetrà cobrir les substitucions de les especialitats professionals amb més mancances de docents disponibles a la borsa de substituts.

En matèria de funció pública, el Govern ha aprovat l’ampliació de la plantilla pressupostària en 5.340 places equivalents a jornada completa de 88 entitats del sector públic institucional fins ara destinades a personal conjuntural de caràcter temporal.

Govern extraordinari i monogràfic sobre el català

Durant la roda de premsa, la portaveu del Govern ha explicat que el president Aragonès ha convocat un Govern extraordinari i monogràfic sobre llengua pel dimarts 29 de novembre. La setmana vinent hi haurà la reunió de Govern habitual, a les 9:30 del matí al Palau de la Generalitat, i a la tarda, a l’Institut d’Estudis Catalans, un Govern extraordinari i monogràfic sobre el català. Segons Plaja “el català és una prioritat d’aquesta legislatura, d’aquest Govern. Ho és des de l’inici de la legislatura, i de forma transversal”. Aquesta reunió de l'Executiu sobre la llengua ha de servir per repassar les accions de foment del català en què els Departaments han estat treballant fins ara, com també per posar en comú les accions que es desenvoluparan en els pròxims mesos.

4  

Imatges

Foto roda de premsa de govern

Foto roda de premsa de govern 1816717

Foto de la reunió del Govern

Foto de la reunió del Govern 986200

Foto de la reunió del Govern

Foto de la reunió del Govern 1200731

Foto de la reunió del Govern

Foto de la reunió del Govern 1813126

1  

Fitxers adjunts

Acords del Govern

Acords del Govern
PDF | 503431

undefined
undefined
undefined
undefined
undefined