L'actualització del Codi Civil garantirà el principi d¿igualtat entre dones i homes, potenciarà la mediació i reforçarà la protecció dels animals

L'actualització del Codi Civil garantirà el principi d'igualtat entre dones i homes, potenciarà la mediació i reforçarà la protecció dels animals

query_builder   29 novembre 2022 15:09

thumb_up Acords del Govern

L'actualització del Codi Civil garantirà el principi d'igualtat entre dones i homes, potenciarà la mediació i reforçarà la protecció dels animals

  1. El president Aragonès farà una ponència sobre la situació del català aquest dijous al Fòrum de Nacions Unides a Ginebra
  2. El Govern crea el Programa temporal per al desplegament i la implementació de l’estratègia d’erradicació de l’amiant a Catalunya
  3. Sobre els pressupostos, la portaveu Plaja ha explicat que “s’ha accelerat la negociació” i que es treballa perquè tinguin “el màxim de suport possible” perquè són uns “pressupostos de país”
La portaveu del Govern, Patrícia Plaja, compareix en roda de premsa després del Consell Executiu (Foto: Ruben Moreno)
La portaveu del Govern, Patrícia Plaja, compareix en roda de premsa després del Consell Executiu (Foto: Ruben Moreno)
{"name":"2022/11/29/15/08/533cb0eb-3a25-48f3-9fd3-4debac6a4d00.jpeg","author":"Ruben Moreno","type":"0","location":"0","weight":142763}

El Govern ha donat llum verda a l’actualització del Codi Civil de Catalunya per adaptar-lo a la realitat social i jurídica dels nostres dies. “Amb l'actualització, es vol garantir el principi d’igualtat entre dones i homes, potenciar la mediació i altres mitjans de resolució alternativa de conflictes i reforçar la protecció dels animals”, ha explicat la portaveu del Govern, Patrícia Plaja. “El que es fa és modernitzar, adaptar als temps actuals, aquells articles del codi Civil que estan obsolets, alguns fins i tot desfasats, pels temps que corren”, ha remarcat Plaja en la roda de premsa posterior al Consell Executiu, el qual ha aprovat aquest Avantprojecte de llei d’actualització, incorporació i modificació de determinats articles del Codi civil.

Sobre el principi d’igualtat entre dones i homes, la portaveu Plaja ha afirmat que “s’aprofita la modificació d’alguns articles per revisar-ne el llenguatge i es canvien els conceptes masculins per neutres”. Per exemple, ha exposat que conceptes com ‘bon administrador o bon pagès de comarca’ es canvien per ‘bona administració i ús i costum de la bona pagesia’. “Els articles i normes s’han de redactar amb un llenguatge respectuós amb el gènere que doni visibilitat a la dona i elimini l’androcentrisme endèmic dels textos legals”, ha destacat.

També ha assenyalat que l’actualització “reforça la posició de la dona en matèria de filiació per evitar que la regulació suposi un tracte atemptatori contra la seva dignitat”. Per exemple, el nou text deixar recollit que les relacions sexuals de la dona amb altres homes no destrueixen la presumpció de paternitat, es regula la negativa a la prova biològica i també a la interrupció voluntària de l’embaràs.

Sobre la protecció dels animals en l’àmbit del dret civil, la portaveu Plaja ha detallat que ara “es recull de forma explícita, que els animals són éssers vius amb sensibilitat física i psíquica que han de ser cuidats i tractats conforme a la seva espècie i s’ha de procurar el seu benestar”. També s’estableixen els criteris a tenir en compte en cas de conflicte sobre la seva tinença per exemple després de separacions de parella. “Podrem parlar de custòdia compartida i es contemplen en el dret de successió. En cas de maltractadors amb sentència ferma, s’estén la prohibició de visita als animals”, ha detallat Plaja.

Un altre dels punts de la reforma del text és que s’implementa el principi de capacitat jurídica de totes les persones. “La discapacitat ha de ser objecte de protecció i ha de donar lloc a l’adopció d’aquelles mesures de suport necessàries per garantir el ple exercici dels drets”, ha explicat Plaja.

Així mateix, la resolució alternativa de conflictes es fixa com a principi general i, per tant, s’insta als ciutadans a resoldre els conflictes per la via de la mediació abans que el judici. En dret successori, l’actualització del Codi Civil de Catalunya reforça la posició de la persona hereva i el maltractament de caràcter psicològic s’inclou dins del maltractament greu com a causa de desheretament.

Erradicació de l’amiant

En altres acords, el Govern ha engegat ja el programa per al desplegament i la implementació de l’estratègia d'erradicació de l’amiant a Catalunya. Després que la Comissió per a l’erradicació de l’amiant a Catalunya hagi acordat les línies d’actuació de l’estratègia a seguir, la portaveu ha subratllat que “ara cal desplegar-les i implementar-les per tal d’assolir l’objectiu fixat per la Unió Europea d’eliminar l’amiant dels edificis o infraestructures de caràcter públic abans de l’any 2028, i la seva completa erradicació abans de l’any 2032”.

Per fer-ho, Plaja ha explicat que el Consell Executiu ha aprovat crear el programa que “ha de permetre elaborar el Cens d’Amiant i material que el contenen, arreu de Catalunya i també, òbviament, la retirada de tot aquest material”. Ha afegit que s’ha creat un equip especialitzat de 7 persones, per impulsar i executar les accions prioritàries i que el període fixat “per avançar al màxim és de tres anys”.

Plaja ha recordat que tal com va anunciar el president de la Generalitat, Pere Aragonès, dissabte passat, l’erradicació de l’amiant “és un repte de país i una prioritat del Govern”, i a la propera llei de pressupostos hi haurà un fons específic amb una dotació inicial de 10 milions d’euros per erradicar l’amiant de Catalunya.

La ciutadania té el portal web “Amiant.gencat.cat” una eina per conèixer tot allò relacionat amb l’amiant a Catalunya.

Negociació dels pressupostos

La portaveu ha explicat que “el Govern vol que Catalunya tingui nous pressupostos, que la ciutadania pugui gaudir de tots els recursos disponibles per poder fer front a la situació actual, i treballa perquè aquests pressupostos puguin tenir el màxim suport possible”. Ha remarcat que “són uns pressupostos de país i això fa que es puguin tirar endavant amb el suport de Junts, dels Comuns, del PSC i de la majoria dels partits polítics”.

Plaja ha detallat que “el Govern ha accelerat la negociació de pressupostos. En els darrers dies, s’han fet 12 reunions amb Comuns, Junts i PSC i també amb agents socials. S’avança i s’avança raonablement bé”. Així mateix, ha apuntat que “es treballa per portar els pressupostos al Govern els pròxims dies”.

Dijous, ponència del president Aragonès a les Nacions Unides

El president de la Generalitat participarà aquest dijous al Fòrum de Nacions Unides sobre ‘Qüestions sobre les Minories’, que se celebra aquesta setmana a Ginebra. Es tracta del principal organisme de Nacions Unides encarregat de promoure i protegir les minories nacionals, lingüístiques i religioses. La portaveu Plaja ha assenyalat que “el president Aragonès ha estat convidat pels organitzadors a la sessió anual d’aquest fòrum, pel relator especial de l’ONU sobre qüestions de les minories, el senyor Fernand de Varennes, per fer una ponència en què parlarà sobre la situació del català”.

La portaveu ha destacat que “la participació en aquest fòrum s’emmarca en la tasca del Govern en la defensa de la llengua catalana també a escala internacional. És la primera vegada que la Generalitat intervé en el programa de sessions oficials d’aquest organisme”. La jornada serà presidida per l’Alt Comissionat de Nacions Unides pels Drets Humans, Volker Türk, i pel president del Consell de Drets Humans de Nacions Unides, Federico Villegas.

En la línia de defensa de la llengua, el Govern farà aquest dimarts a la tarda un Consell Executiu extraordinari i monogràfic sobre el català a la seu de l’Institut d’Estudis Catalans. Dimarts que ve, dia 6 de desembre, hi haurà la reunió ordinària del Consell Executiu al Palau de la Generalitat.

Altres Acords

El Govern també ha aprovat aquest dimarts impulsar un programa per inserir laboralment dones supervivents de violències masclistes o de tràfic i explotació sexual. El servei s'emmarca en el Pla de recuperació, transformació i resiliència finançat pels fons Next Generation, i té un pressupost de gairebé 1,9 M€.

D’altra banda, s’ha autoritzat el Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural a finançar els treballs de recerca per adaptar 44 ports de la Generalitat i 32 passejos marítims als impactes del canvi climàtic. “La mesura ha de permetre reduir la vulnerabilitat de les zones costaneres, bàsicament per la pujada del nivell del mar i els canvis potencials en el clima d’onatge”, ha explicat Plaja.

4  

Imatges

Foto reunió del Govern (Foto: Ruben Moreno)

Foto reunió del Govern (Foto: Ruben Moreno) 2055906

Reunió del Govern (Foto: Ruben Moreno)

Reunió del Govern (Foto: Ruben Moreno) 1209678

Reunió del Govern (Foto: Ruben Moreno)

Reunió del Govern (Foto: Ruben Moreno) 1227797

La portaveu del Govern, Patrícia Plaja, durant la roda de premsa (Foto: Ruben Moreno)

La portaveu del Govern, Patrícia Plaja, durant la roda de premsa (Foto: Ruben Moreno) 142763

1  

Fitxers adjunts

Acords del Govern

Acords del Govern
PDF | 736574

undefined
undefined
undefined
undefined
undefined