- L'Executiu actualitza la legislació de comerç per adaptar-la a les noves modalitats comercials
- Aprovat el Pacte Nacional de Salut Mental i d’un programa específic per desplegar-lo
El Govern ha donat llum verda al projecte de llei de memòria democràtica, que unifica les normatives vigents en matèria de memòria històrica —la Llei del Memorial Democràtic (2007), la Llei de Fosses (2009) i la Llei de Reparació Jurídica de les Víctimes del franquisme (2017)— en un únic text legal. Tal com ha explicat la portaveu del Govern, Sílvia Paneque, aquesta iniciativa, que forma part dels acords d’investidura amb Esquerra Republicana, “promou mesures de reparació per a totes les víctimes de la Guerra Civil i també per a les persones agredides per la dictadura. La norma preveu també un règim sancionador per evitar l'enaltiment del franquisme”.
La nova regulació incorpora un règim sancionador contra l’enaltiment del franquisme i ha estat elaborada amb la col·laboració d’experts i entitats. La portaveu ha subratllat que “aquest projecte reflecteix el compromís del país amb la democràcia, el rebuig a qualsevol dictadura i la preservació de la memòria històrica com a eina de pau i reconciliació”.
Actualització de la legislació de comerç
El Consell Executiu també ha aprovat l’actualització de la Llei de Comerç, Serveis i Fires de 2017 i del Decret d’Ordenació d’Equipaments Comercials de 2009 per adaptar-se a les noves modalitats comercials i millorar la seguretat del consumidor.
Aquesta reforma regula les condicions operatives del comerç en línia, reforça el paper dels ajuntaments en la definició de models comercials adaptats a les característiques locals i prioritza el suport al comerç de proximitat, especialment en entorns rurals i municipis petits.
Paral·lelament, el Departament d’Empresa i Treball treballa en una estratègia per al període 2025-2028 per potenciar el sector comercial a Catalunya.
Pacte Nacional de la Salut Mental
Finalment, el Govern ha aprovat el Pacte Nacional de Salut Mental i el Programa per al seu desenvolupament, consolidant tres anys de feina amb una estratègia consensuada amb més de cent entitats. El document defineix sis línies estratègiques i cent objectius alineats amb organismes internacionals com l’OMS, la CE i l’ONU, i busca establir un model propi basat en la prevenció, l’assistència i el benestar.
Amb una dotació inicial de 20 milions d’euros per al 2025, el Pacte ja ha permès desplegar iniciatives com els Punts Blaus a les universitats i ajuts per joves. Un nou equip interdepartamental, liderat per presidència, coordinarà el desplegament en els pròxims mesos.
1