1. El Govern ha aprovat l’Estratègia alimentària de Catalunya 2025-2028, amb l’objectiu de fer valdre la qualitat i seguretat dels aliments, innovar per ser més sostenibles, enfortir la producció local i incrementar el consum de productes catalans per tenir una marca de prestigi i excel·lència
  2. L’Executiu dona llum verda a un Projecte de llei que aposta per transformar, innovar i agilitzar els serveis socials i garantir una millora contínua de la qualitat
  3. També aprova el Projecte de llei de l’Economia Social i Solidària per impulsar el pes d’aquest sector socioempresarial en l’economia catalana
  4. El Govern lamenta la mort d’un treballador al Port de Barcelona per l’explosió d’un tanc inflamable
Consellera Paneque
La consellera i portaveu Paneque compareix per donar compte dels acords aprovats pel Govern.
{"name":"2025/01/21/14/11/e1d9288f-8c13-4a34-90cc-f6f845a57b35.jpg","author":"Rubén Moreno","type":"0","location":"0","weight":"72767"}

El Govern ha aprovat l’Estratègia alimentària de Catalunya 2025-2028 amb l’objectiu d’articular un sistema alimentari català competitiu, sostenible i arrelat al territori, alineat amb les agendes internacionals i que produeixi aliments reconeguts pels consumidors. Té els objectius de “fer valdre la qualitat i seguretat dels nostres aliments, innovar per ser més sostenibles ambientalment, enfortir la producció local i incrementar el consum de productes catalans per tenir una marca de prestigi i excel·lència”, segons ha destacat la consellera de Territori i portaveu del Govern, Sílvia Paneque, durant la roda de premsa posterior a la reunió de l’Executiu.

La consellera i portaveu Paneque explica que el Govern ha aprovat l’Estratègia alimentària de Catalunya 2025-2028 per articular un sistema alimentari integral, sostenible, transformador, saludable i arrelat al territori.
{"name":"97ed996f-96eb-42f9-9483-3556a617edcd","author":"Govern","type":"1","location":"2","alt":"La consellera i portaveu Paneque explica que el Govern ha aprovat l’Estratègia alimentària de Catalunya 2025-2028 per articular un sistema alimentari integral, sostenible, transformador, saludable i arrelat al territori.","aspect":"","amplada":"","alcada":""}

L’Estratègia, que és el full de ruta de l’alimentació de Catalunya dels pròxims anys, s’estructura per mitjà de quatre dimensions clau del sistema alimentari, que són:

  1. Sostenible i transformador.
  2. Propi i arrelat al territori.
  3. Just, equitatiu i cohesionat.
  4. Saludable i de confiança.

A partir d’aquests pilars, s’han identificat iniciatives i actuacions per avançar cap a un model alimentari que asseguri la qualitat i la seguretat dels aliments, redueixi l’impacte ambiental, enforteixi la producció local i incrementi l’autoproveïment alimentari.

La metodologia plantejada en el document integra tecnologies avançades, tant en el sistema agroalimentari, com en la creació de nous models de negoci. Es compromet en la col·laboració amb tots els agents del sistema alimentari des de la producció fins al consum, i també amb les diferents administracions per treballar estretament en els objectius compartits. El document també és el marc bàsic per emprendre accions d’educació alimentària i per prevenir el malbaratament.

Modernització dels serveis socials

L’Executiu també ha aprovat el Projecte de llei dels Instruments de Provisió del Sistema Públic de Serveis Socials, que “enforteix i modernitza” l’estructura dels serveis socials a Catalunya.

La consellera i portaveu Paneque destaca que la millora dels serveis socials és una de les prioritats del Govern.
{"name":"c451fda8-2548-4536-8076-8039b493cb6c","author":"Govern","type":"1","location":"2","alt":"La consellera i portaveu Paneque destaca que la millora dels serveis socials és una de les prioritats del Govern.","aspect":"","amplada":"","alcada":""}

El text dona resposta a demandes tant de ciutadans com dels professionals. Estableix un marc jurídic sòlid per a la provisió de serveis. Reforçarà la qualitat d’un sistema que atén infants, adolescents, gent gran, persones amb discapacitat, malaltia mental i famílies amb drets vulnerats vinculats a necessitats bàsiques com aliment o habitatge.

La norma inclou la creació d’una agència que ha de ser el principal instrument de gestió dels serveis socials. La futura llei també abordarà l’evolució salarial del personal que treballa en entitats concertades amb l’horitzó de l’equiparació retributiva amb els professionals de la xarxa.

El procés d’elaboració de l’Avantprojecte ha estat un treball “ben fet”, perquè ha comptat amb les veus dels experts en l’àmbit, tècnics de la Generalitat, entitats municipalistes, sindicats i patronals. Hi ha hagut més de tres-centes aportacions que permeten presentar un document molt treballat i afinat.

Marc jurídic comú per a l’economia social i solidària

D’altra banda, el Govern també ha iniciat la tramitació parlamentària del Projecte de llei de l’Economia Social i Solidària. El text presenta un marc jurídic comú per tot el sector i estableix, per primera vegada, un reconeixement formal i institucional de l’Economia Social. Són empreses, organitzacions i entitats amb iniciatives comunitàries i socioempresarials que es distingeixen per situar en el centre de l’activitat l’humanisme i l’interès col·lectiu per sobre del lucre econòmic.

Les iniciatives d’aquesta filosofia econòmica tenen com a horitzó la creació d’oportunitats i llocs de treball, en moltes ocasions destinats a col·lectius en situació de vulnerabilitat. Això contribueix a la inclusió, la millora de les condicions laborals d’aquestes persones i a un guany tangible de la seva qualitat de vida.

El marc normatiu ha estat altament reivindicat pel sector i l’Acord de Govern tanca un treball de cinc anys, amb aportacions valuoses de l’Associació de l’Economia Social i Solidària, la Confederació de Cooperatives, la Taula d’Entitats del Tercer Sector Social, la Federació de Mutualitat o la Xarxa d’Economia Solidària. L’Economia Social i Solidària a Catalunya compta amb 7.400 organitzacions, prop de 140.000 persones treballadores, una base social entre cooperativistes, entitats o mutualistes de tres milions de persones i 8.000 milions de facturació. Per tant, és un sector important per apuntalar llocs de treball estable, integració i millora de serveis a les persones. Catalunya és pionera a l’àmbit espanyol a desplegar una proposta en aquest àmbit.

Condol per la mort d’un treballador al Port de Barcelona

Durant la roda de premsa, la consellera i portaveu del Govern ha lamentat la mort d’una persona aquest matí al Port de Barcelona per l’explosió d’un tanc que contenia acetat de metil, un material molt inflamable, que també ha causat cinc ferits, un dels quals en estat greu.

La consellera i portaveu Paneque lamenta la mort d'un treballador al Port de Barcelona.
{"name":"49cee809-b4ef-4ac8-a620-31a4ca2e7f88","author":"Govern","type":"1","location":"2","alt":"La consellera i portaveu Paneque lamenta la mort d'un treballador al Port de Barcelona.","aspect":"","amplada":"","alcada":""}

Paneque ha explicat que l’accident s’ha produït durant unes tasques de manteniment a càrrec d’una empresa subcontractada, i que s’obrirà una investigació “pròpia en un accident d’aquest tipus”.

2  

Imatges

Foto de la roda de premsa (Rubén Moreno)

Foto de la roda de premsa (Rubén Moreno) 72767

Foto de la reunió del Govern (Rubén Moreno)

Foto de la reunió del Govern (Rubén Moreno) 148991

1  

Fitxers adjunts

Acords del Govern en PDF

Acords del Govern en PDF
PDF | 323304