Roda de premsa de la portaveu del Govern Elsa Artadi

El Govern expressa la seva solidaritat absoluta amb els presos polítics que han començat una vaga de fam

query_builder   4 desembre 2018 15:39

thumb_up Acords del Govern

El Govern expressa la seva solidaritat absoluta amb els presos polítics que han començat una vaga de fam

Roda de premsa de la portaveu del Govern Elsa Artadi
  • La portaveu Artadi ha qualificat aquesta acció com a “una de les formes de protesta més dura, digna i valenta que ofereix la no violència”
  • El text serveix “d’altaveu” d’aquesta protesta, ja que per la seva “condició de presos, no hi ha imatges ni veu”
  • El Govern també ha acordat concedir la Medalla d’Or de la Generalitat de Catalunya a Carme Forcadell, Carles Viver i Pi-Sunyer i RCR Arquitectes
  • A més, el jurat de la XVII edició dels Premis Nacionals de Comunicació de la Generalitat de Catalunya ha decidit atorgar els guardons d’enguany al magazine La competència, el Canal 3/24, el fotoperiodista Tino Soriano, al diari Núvol; a Wallapop, i a Corisa Media Grup
 
El Govern ha aprovat una declaració institucional per expressar la seva “solidaritat absoluta amb els presos polítics que han començat una vaga de fam per denunciar l’estratègia de bloqueig que el Tribunal Constitucional manté des de fa un any davant dels recursos d’empara presentats contra la seva presó provisional”. La consellera de la Presidència i portaveu del Govern, Elsa Artadi, ha llegit la declaració institucional  durant la roda de premsa posterior a la reunió setmanal del Consell Executiu.
 
Artadi ha qualificat la vaga de fam iniciada com a “una de les formes de protesta més dura, digna i valenta que ofereix la no violència”. És un text que la portaveu del Govern ha explicat que serveix d’”altaveu” d’aquesta acció ja que per la seva “condició de presos, no hi ha imatges ni veu”.
 
En la declaració, l’Executiu català manifesta que “el Tribunal Constitucional ha d’actuar com a garant i protector dels drets fonamentals” i que aquest òrgan “ha de garantir que s’aplica un tracte just i imparcial que no impedeixi les garanties processals i els drets dels presos i preses polítics en una situació extrema com és la privació de llibertat”.
 
El Govern recorda que “les vulneracions del Conveni Europeu de Drets Humans i del Pacte Internacional de Drets Civils i Polítics han estat constants des que es va imposar una presó provisional incomprensible als dos presidents de les entitats cíviques sobiranistes el 16 d’octubre de 2017”. En aquest sentit, assegura que “ningú no demana cap tracte de favor. Tot el contrari”; i demana que “tots els tribunals de justícia de l’Estat actuïn sempre d’acord amb el Conveni Europeu de Drets Humans, que és la seva obligació”.
 
No defallirem en la lluita pels seus drets, que són els nostres drets i de la seva llibertat, que és la nostra llibertat.”, conclou el Govern en la declaració institucional.
 
 
Reunió amb el president del govern espanyol
 
Preguntada sobre una possible reunió del president de la Generalitat, Quim Torra, i el president el govern espanyol, Pedro Sánchez, ha destacat que “el compromís és que sigui una reunió de treball i no una reunió protocol·lària”. En aquest sentit, ha assegurat que “si vol venir a una reunió de treball, té les portes obertes”.
 
També s’ha referit a la reunió del Consell de Ministres que se celebrarà a Barcelona el proper 21 de desembre coincidint amb el primer aniversari de les darreres eleccions al Parlament de Catalunya, una trobada sobre la qual ha explicat que “hi ha la percepció en diferents àmbits de la societat que venir a fer aquesta reunió té un punt de provocació”.
 
Sobre el resultats de les darreres eleccions a Andalusia, ha recordat que “fa temps que alertem d’aquesta situació” i ha explicat que “en lloc de fer com en altres països europeus i fer cordó sanitari contra l'extrema dreta; sembla que alguns han decidit fer un cordó sanitari contra la democràcia, els drets i decidir manifestar-se al costat de qui ara fa cara d'ensurt perquè han entrat al Parlament andalús”.
 
 
Medalla d’Or a Carme Forcadell, Carles Viver i Pi-Sunyer i RCR Arquitectes
 
El Govern també ha acordat concedir la Medalla d’Or de la Generalitat de Catalunya a Carme Forcadell, Carles Viver i Pi-Sunyer i RCR Arquitectes.
 
L’Executiu ha volgut atorgar la Medalla d’Or a la presidenta del Parlament, Carme Forcadell i Lluís, per la seva “destacada trajectòria en la defensa dels drets humans, el parlamentarisme i les llibertats fonamentals, així com el foment de la llengua i la igualtat efectiva de gènere”, ha explicat Artadi.
 
Amb aquest guardó, l’Executiu també vol honorar un dels referents del dret i la magistratura del nostre país i amb un clar prestigi internacional. Així, el Govern també ha volgut distingir Carles Viver i Pi-Sunyer que ha estat un jurista que “ha ocupat posicions de màxima responsabilitat en l’àmbit de la justícia, i ha tingut un gran compromís amb la democràcia, els drets polítics, civils i socials, i les lleis, enteses com a eines de servei al ciutadà”.
 
Finalment, l’Executiu reconeix l’estudi RCR Arquitectes com “un estudi  de referència de l’arquitectura catalana amb projecció internacional i prestigi”. Amb l’impuls i el lideratge de Rafael Aranda, Carme Pigem i Ramon Vilalta, aquest estudi ha estat distingit pels principals guardons i reconeixements arquitectònics d’àmbit mundial i és considerat un dels agents pioners internacionalment.
 
Premis Nacionals de Comunicació a La competència, el Canal 3/24, el fotoperiodista Tino Soriano, Núvol, Wallapop i Corisa Media Grup
 
D’altra banda, el jurat de la XVII edició dels Premis Nacionals de Comunicació de la Generalitat de Catalunya ha decidit atorgar els guardons d’enguany al magazine La competència de RAC1, en la categoria de Radiodifusió; al Canal 3/24 en la categoria Televisió; al fotoperiodista Tino Soriano, en la categoria de Premsa; al diari Núvol, en la categoria de Mitjans d’arrel digital; a Wallapop, en la categoria de Publicitat; i a Corisa Media Grup, en la categoria de Comunicació de proximitat.
 
El jurat també ha atorgat una menció honorífica a la periodista Pepi Rafel, per la seva llarga trajectòria en el món de la comunicació local. 
 
El lliurament dels guardons tindrà lloc el proper dilluns 10 de desembre en un acte presidit pel president de la Generalitat, Quim Torra, al Palau.
 
 
Aprovat el Pla d’estalvi i eficiència energètica als edificis i equipaments de la Generalitat 2018-2022
 
El Consell Executiu ha aprovat el Pla d’estalvi i eficiència energètica als edificis i equipaments de la Generalitat 2018-2022. La iniciativa, que pretén optimitzar la gestió energètica de la Generalitat, modernitzar les seves instal·lacions, reforçar el seu compromís amb el medi ambient i exercir de tractor per al sector i per a la societat, es proposa assolir el 2022 una reducció anual del 7,7% en el consum d’energia i en les emissions de gasos d’efecte hivernacle, i una disminució del 5,5% de la factura energètica de l’administració catalana.
 
 
El Govern inicia els tràmits per a la modificació de la Llei de l’Autoritat Catalana de la Competència
 
El Govern ha acordat aprovar la memòria preliminar de l’Avantprojecte de llei de modificació de la Llei 1/2009, de 12 de febrer, de l’Autoritat Catalana de la Competència. Amb aquesta iniciativa, que s’emmarca en el punt 2.4.3 del Pla de Govern (XII legislatura), es pretén millorar la independència organitzativa de l’ACCO.
 
Aquest canvi farà que l’ACCO disposi de més capacitat en la gestió dels recursos econòmics i de personal per així millorar i potenciar les funcions d’inspecció domiciliària i reforçar el rol d’organisme de control del Govern i de les diferents administracions públiques.
 
Impuls a una consulta pública sobre la Taula Social del Canvi Climàtic
 
El Departament de Territori i Sostenibilitat ha comunicat avui al Consell Executiu la propera celebració d’una consulta pública prèvia a la constitució de la Taula Social del Canvi Climàtic, que servirà per debatre quina haurà de ser la seva composició i el seu funcionament.
 
La Taula serà l’ens per facilitar la participació i consulta a les entitats i organitzacions del teixit social, econòmic i ambiental català sobre les polítiques de mitigació i adaptació al canvi climàtic
 
Acceleració de la modificació del Decret de les entitats esportives de Catalunya
 
El Govern accelera els treballs per a l’elaboració d’un projecte de decret de segona modificació del Decret 58/2010, de 4 de maig, de les entitats esportives de Catalunya, a través de la qual es vol facilitar el reconeixement laboral dels presidents i presidentes de les entitats esportives mitjançant una retribució per les tasques que desenvolupen en el si de l’entitat, més enllà de les pròpies del càrrec.
 
Amb el futur decret, el Govern vol respondre a la inquietud plantejada davant l’Administració per una part del sector esportiu del país, que demana que es reguli normativament la possibilitat que els presidents i presidentes de les entitats esportives puguin rebre una retribució mitjançant contracte laboral amb l’entitat en els casos en què l’assemblea de la pròpia entitat així ho aprovi.
 
Salut es reestructura amb la creació de la Direcció General de Professionals de la Salut
 
El Govern ha aprovat reordenar l’estructura organitzativa del Departament de Salut per fer front a l’objectiu prioritari de l’Executiu de reforçar les polítiques departamentals en matèria d’ordenació i desenvolupament professional. A partir d’ara, l’execució d’aquestes polítiques passen a concentrar-se en una unitat orgànica específica, la nova Direcció General de Professionals de la Salut.
 
La nova unitat vetllarà per l’ordenació, la formació i el desenvolupament professional, així com per la planificació de necessitats dels professionals.
 
Modificació del decret d’àmbits de competència dels Departaments de l’Administració de la Generalitat
 
El president ha informat al Govern de la modificació del Decret 1/2018, de 19 de maig, de creació, denominació i determinació de l'àmbit de competència dels departaments de l'Administració de la Generalitat de Catalunya. A través d’aquest, el Departament d’Ensenyament passa a denominar-se Departament d’Educació i el Departament d'Acció Exterior, Relacions Institucionals i Transparència assumeix les competències en el foment de la pau, que actualment tenia el Departament de Justícia, entre altres qüestions.
 
Nomenaments
 
El Govern ha nomenat Eric Hauck, delegat del Govern als Balcans. Hauck va estudiar Periodisme a la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) i disposa del Màster Europeu en Gestió Organitzativa dels Esports (MEMOS) per la Université Claude Bernard 1 de Lió.
 
Delegat del Govern de Catalunya a Croàcia des del 2017 fins que va ser cessat per l’aplicació de l’article 155.

2  

Imatges

La portaveu del Govern, Elsa Artadi, informant dels Acords de Govern

La portaveu del Govern, Elsa Artadi, informant dels Acords de Govern 211

Reunió del Consell Executiu

Reunió del Consell Executiu 331

1  

Vídeos

Vídeo roda de premsa de Govern (04.12.18)

2  

Fitxers adjunts

Declaració Institucional Govern

Declaració Institucional Govern
PDF | 85

Acords de Govern

Acords de Govern
PDF | 191

undefined
undefined
undefined
undefined
undefined