• L’Observatori formarà més de 1.500 professionals en dos anys especialitzats en violència de gènere
  • La consellera Artadi repta el PSOE a posicionar-se “a favor dels drets i del progressisme” o “s’imposen els del club del 155; els que sembla que volen governar de la mà de C’s”
Portaveu Artadi
El Consell Executiu ha aprovat la creació de l’Observatori Català de la Justícia en Violència Masclista. Aquest nou òrgan n’analitzarà la resposta dels òrgans judicials, dels serveis penitenciaris, de la justícia juvenil, de les mesures penals alternatives i del servei d’atenció a la víctima amb l’objectiu de millorar-ne l’efectivitat i de contribuir a la lluita contra la violència masclista. L’Observatori farà recerca i investigació amb metodologia acadèmica i proporcionarà conclusions per a la millora de les polítiques públiques de prevenció, atenció i tractament de la violència masclista. A banda de la investigació, l’Observatori oferirà formació específica sobre violència masclista adreçada als professionals que treballen als jutjats i als que ho fan en tot l’àmbit de l’execució penal a Catalunya.
 
La consellera de Justícia, Ester Capella, ha assegurat que aquest nou Observatori és “un pas endavant” per “contribuir a eradicar la violència masclista” i de la “necessitat de donar respostes jurídiques a la violència masclista”,
 
Recollida i explotació d’informació
 
Les primeres recerques analitzaran les ordres de protecció, la percepció de la víctima i de la resta d’actors implicats en un cas de violència masclista, i els sistemes de recollida i explotació de dades de l’estadística judicial i de l’execució penal. Els primers resultats d’aquestes investigacions estaran disponibles a finals d’aquest any.
 
Formació per a més de 1.500 professionals en dos anys
 
El càlcul inicial és que l’Observatori formarà més de 1.500 professionals en dos anys. En l’àmbit de l’Administració de justícia, s’hi inclouen els treballadors dels jutjats especialitzats en violència de gènere dels àmbits civil i penal, així com els seus magistrats, jutges i lletrats, a banda del personal de l’Institut de Medicina Legal i Ciències Forenses de Catalunya. En l’àmbit de l’execució penal, la formació anirà adreçada als equips d’atenció a la víctima, als especialistes en el tractament dels penats als centres penitenciaris i de justícia juvenil, i als equips que dissenyen i gestionen les mesures penals alternatives a l’ingrés a la presó.
 
Govern, actors jurídics, poder judicial i Fiscalia
 
L’Observatori Català de la Justícia en Violència Masclista el presidirà la consellera de Justícia i la vicepresidència recaurà en la directora del Centre d’Estudis Jurídics i Formació Especialitzada (CEJFE). Comptarà amb els responsables dels diversos àmbits competencials del Departament de Justícia, a més de representants dels departaments de Treball, Afers Socials i Famílies, del d’Interior, l’Institut Català de les Dones, el Consell de l’Advocacia Catalana, el Consell de Col·legis de Procuradors dels Tribunals, la Fiscalia i el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya. La reunió de constitució de l’Observatori està prevista per al proper mes de març.
 
Un observatori vinculat al think tank del Departament de Justícia
 
El nou Observatori depèn del Departament de Justícia i s’integra al CEJFE, que és el think tank de la Generalitat per a la justícia i l’execució penal, que ja té entre les seves funcions les d’investigar, estudiar i divulgar les matèries relatives a l'àmbit de les competències del Departament. El pressupost inicial d’aquesta iniciativa és de 430.000 euros.
 
7 dones mortes el 2018
 
A Catalunya hi ha 53 jutjats que assumeixen els casos de violència masclista, 19 dels quals s’hi dediquen amb caràcter exclusiu. En conjunt, en aquests jutjats hi treballen 499 professionals. Durant el 2017, han resolt més de 30.000 casos. Segons el Departament d’Interior, el 2018 van morir 7 dones a mans de les seves parelles. 
 
Els condemnats a presó reincideixen en 1 de cada 4 casos
 
El perfil dels condemnats a presó per un delicte de violència de gènere respon al d’un home (98,2%) amb fills (88,6%). Pràcticament no n’hi ha cap que tingui antecedents familiars d’activitat delictiva. Els interns condemnats per violència masclista entren per primer cop a presó, i ho fan amb una edat entorn dels 35 anys, per complir una condemna curta, d’un màxim de dos anys (91,1 %). 1 de cada 4 reincideix. El perfil dels penats que no entren a la presó perquè compleixen una mesura penal alternativa és molt similar. La mesura penal alternativa més imposada per delictes de violència masclista és un programa formatiu (55,7%) seguit de la pena de treballs en benefici de la comunitat (39,3%), amb una durada d’entre sis mesos i un any. En aquest cas, reincideixen en 1 de cada 4 casos.
 
 
La portaveu Artadi repta el PSOE a posicionar-se “a favor dels drets i del progressisme” o “s’imposen els del club del 155; els que sembla que volen governar de la mà de C’s”
 
La reunió del Govern s’ha celebrat de forma excepcional aquest dilluns a la tarda per la celebració de demà dimarts del judici als líders polítics i socials al Tribunal Suprem.  El president de la Generalitat, Quim Torra, el vicepresident i conseller d’Economia i Hisenda, Pere Aragonès, la consellera de Justícia, Ester Capella, i el conseller de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet, assistiran a la primera jornada del judici. La consellera de la Presidència i portaveu del Govern, Elsa Artadi, ha instat al Govern espanyol a què “prengui les mesures necessàries” per assegurar que les famílies dels líder polítics i socials puguin tenir unes entrades i sortides del Tribunal Suprem tranquil·les, ja que “al mes de març de l’any passat van estar plenes de tensió”. En la mateixa línia, la consellera de Justícia ha enviat un missatge davant l’inici del judici: “més política i menys Codi Penal. Aquest judici posa en qüestió la voluntat democràtica de Catalunya, la ciutadana i atempta a principis democràtics bàsics” perquè “els delictes imputats no es van produir. No ho diu el Govern de Catalunya; sinó més de 150 catedràtics Codi Penal”.
 
En referència a les relacions del Govern català i l’espanyol, la portaveu Artadi ha reiterat que “nosaltres sempre estarem a favor del diàleg” per això “no hem marxat mai de la taula”. I ha instat el govern de Pedro Sánchez a decidir “si dins del PSOE s’imposen a favor dels drets i del progressisme” o “s’imposen els del club del 155, que son els que sembla que volen governar de la mà de C’s i dels grups d’ultradreta que ahir es van manifestar a Madrid”. Artadi ha afegit que “esperem que s’imposi a favor dels drets i del progressisme”.
 
En aquest sentit, ha recordat a Sánchez que “coneixen els nostres posicionaments, la situació. Si volen escoltar la gent i seguir la via del diàleg, saben per on han d’anar” que vol dir “reprendre la situació on estàvem dimecres al vespre”. Per això, ha manifestat que “no tenim problema en el format i l’estructura. El que ens interessa és marcar calendari, full de treball, programa, temes a parlar”. Tot i la bona voluntat del Govern català, Artadi ha retret a l’Executiu espanyol que “en lloc d’afegir la seva proposta, ho han retirat tot. S’ha de posar l’estructura i la garantia que es va avançant. Si no ens posem d’acord de com seure a una taula a parlar, és que no hi ha voluntat de diàleg”.
 
La consellera ha lamentat que l’Executiu espanyol hagi quadrat el calendari del diàleg al voltant de l’aprovació dels Pressupostos Generals de l’Estat. I ha assegurat que l’única pressió que té el Govern català és “seguir defensant el drets dels catalans”. Artadi ha recordat que “nosaltres empre hem mantingut el mateix discurs, la mateix posició. És clara i coneguda”.
 
D’alta banda, en la reunió de Govern també s’ha recordat, especialment, a la víctima mortal de l’accident de tren de divendres a la tarda a Castellgalí. “Els volem fer arribar el suport i l’afecte a la família de la jove conductora morta en un dels combois accidentats. Encara hi ha 9 persones ingressades en els hospitals; però, segons el Departament de Salut, evolucionen favorablement”, ha explicat la portaveu.
 
 
El Govern acorda declarar Bé Cultural d'Interès Nacional l’obra de Subirachs de la Sagrada Família
El Govern ha declara Bé Cultural d'Interès Nacional, en la categoria de Monument Històric, l’obra de Subirachs a la Sagrada Família, a Barcelona. Aquesta obra està dotada d’entitat pròpia i transcendeix l’obra arquitectònica que li fa de suport, alhora que li aporta un valor cultural afegit d’alt nivell i qualitat artística. En aquest sentit, constitueix un episodi excepcional en el context de l’art i de l’escultura contemporània i ha convertit el seu autor en un referent essencial de l’art català.
 
En concret, l’obra de Subirachs que es protegeix està conformada pels elements següents:
 
-        Escultures de la façana de la Passió: els grups escultòrics (El Sant Sopar, L’orella de Malcus, La traïció de Judes, La flagel·lació, L’Alfa i l’Omega, La negació de Pere, El judici de Jesús, El Cireneu, Jesús camí del Calvari, El soldat Longí, Els soldats jugant a daus, La Crucifixió, L’enterrament, L’Esperit Sant i L’Ascensió); les portes de l’Evangeli (Porta de l’Evangeli de Mateu i Porta de l’Evangeli de Joan), la Porta de Getsemaní, la Porta de la Coronació; i els Apòstols (Apòstol Jaume el menor, Apòstol Bartomeu, Apòstol Tomàs i Apòstol Felip).
 
-        Portes de la façana de la Glòria: el Portal Major (que, en primer terme, conté el text complet del Parenostre i, com a fons, el corresponent a la quarta petició), la Porta de la primera petició, la Porta de la segona petició, la Porta de la tercera petició, la Porta de la cinquena petició, la Porta de la sisena petició i la Porta de la setena petició.
 
-        L’escultura de Sant Jordi, ubicada en el primer trifori de la nau central. 
 
-        El semibust de bronze de Gaudí, ubicat en el Museu de la Sagrada Família.
 
El Govern aprova la constitució del Consorci Sanitari de l’Alt Penedès i el Garraf
 
El Govern ha acordat crear el Consorci Sanitari de l’Alt Penedès i el Garraf, una organització consorcial íntegrament pública, majoritàriament participada pel Servei Català de la Salut (CatSalut) i amb presència de les administracions locals, incorporada al marc corporatiu de les entitats del sector públic de la salut de l'Administració de la Generalitat de Catalunya.
 
El nou Consorci es crea a partir de la fusió dels dos consorcis existents -el de l’Alt Penedès i el del Garraf-, fet que afavoreix el creixement de totes dues organitzacions i l’adaptació als temps futurs. A més, possibilita oferir més serveis i oportunitats de cara a la ciutadania. Per exemple, permetrà potenciar la innovació, la recerca i la docència i  augmentar l’excel·lència dels serveis sanitaris que presten als ciutadans amb millor tecnologia  i fer més atractiu als professionals el treball a l’Alt Penedès i el Garraf.
El Govern autoritza al CatSalut la compra d’un local per ubicar-hi el nou CAP La Florida Sud de l’Hospitalet de Llobregat
 
 
El Govern ha autoritzat al Servei Català de la Salut (CatSalut) l’adquisició d’un local de l’Hospitalet de Llobregat per ubicar-hi el futur centre d’atenció primària La Florida Sud. D’aquesta manera, el CatSalut podrà comprar el local, propietat de l’Incasòl, situat a l’avinguda Catalunya número 92-98 de l’Hospitalet per un import de 996,401,12 euros, més IVA.
 
Amb una superfície útil de 1.383,31 m2, el nou centre acollirà, fonamentalment, la part assistencial de medicina de família i infermeria de l’EAP Florida Sud, i permetrà descongestionar l’ara CAP La Florida, que actualment acull els equips de Florida Nord i Florida Sud i dona cobertura a una població de referència de 44.000 persones.
 
El nou CAP també ha de contribuir a reduir les desigualtats en salut i potenciar l’atenció comunitària, social i sanitària a l’Hospitalet i la seva àrea d’influència. De fet, la construcció d’aquest nou centre és un dels compromisos adquirits el setembre de 2018 entre el Departament de Salut, el CatSalut i l’Ajuntament de l’Hospitalet durant el Pacte de salut i benestar de l’Hospitalet previst fins al 2021.
 
 
El Govern nomena els membres de la Comissió Rectora del Sistema de Formació i Qualificació Professionals
 
 
El Govern ha aprovat l’acord per nomenar els membres de la Comissió Rectora del Sistema de Formació i Qualificació Professionals, tal com es va decidir en la reunió de l’Executiu català el 20 de desembre per donar compliment a la Llei 10/2015, de formació i qualificació professionals. Els representants d’aquest òrgan hauran de planificar l’estratègia i avaluar les polítiques del sistema de Formació Professional a Catalunya; establir els criteris generals per al desplegament dels centres de formació professional integrada, la formació en alternança i dual; així com aprovar el programa de gestió anual de l’Agència Pública de Formació i Qualificació Professionals de Catalunya. Està previst que la primera reunió de constitució sigui el proper 22 de febrer.
 
La Comissió Rectora està adscrita al Departament de la Presidència. Els seus membres són:
 
·         En representació de la Generalitat: la consellera de la Presidència, Elsa Artadi; i el viceconseller de la Presidència per al Desplegament de l’Autogovern, Pau Villòria; el conseller d’Educació, Josep Bargalló, i la secretària general del Departament, Núria Cuenca; el conseller de Treball, Afers Socials i Família, Chakir el Homrani, i el secretari general del Departament, Josep Ginesta; i la consellera d’Empresa i Coneixement, Àngels Chacón, i la secretària general del Departament, Marta Felip.
 
·         En representació de les organitzacions empresarials: el president de Foment del Treball, Josep Sánchez Llibre, i el president de la Comissió de Formació de Foment del Treball, Manuel Rosillo; el president de la Petita i Mitjana Empresa de Catalunya, Josep González, i el seu secretari general, Antoni Cañete; la presidenta de la Federació d’Empresaris de la Petita i Mitjana Empresa de Catalunya, Helena de Felipe, i el seu secretari general, César Sánchez.
 
·         En representació de les organitzacions sindicals: per part de la UGT, el secretari general d’UGT, Camil Ros; la secretària d’Igualtat i Formació Professional, Eva Gajardo, i el secretari de polítiques sectorials, José A. Pasadas. I, per part de CCOO, el secretari general, Javier Pacheco; el secretari de Treball i Economia, Ricard Bellera, i la delegada de Formació Professional, Rosa M. Villaró.
 
L’Executiu català també ha nomenat els suplents dels diferents sectors representants en la Comissió Rectora.
En paral·lel, tal i com es va aprovar en l’acord del dia 20 de desembre, el Govern està duent a terme una sèrie de reunions tècniques amb agents socials i representants dels departaments de la Generalitat de Catalunya implicats en el desplegament de la Llei 10/2015, de formació i qualificació professionals, en els següents àmbits temàtics:
 
·         Governança de l’Agència Pública de Formació i Qualificació Professionals de Catalunya
·         Centres integrats
·         Informació i orientació
·         Prospecció, planificació i ordenació
·         Pràctiques: dual i distància
·         Catàleg i acreditacions
·         Qualitat i avaluació
 
La previsió és que el Govern pugui aprovar els estatuts de l’Agència Pública al llarg de l’any 2019.
 
 
El Govern fomenta la prevenció d’incendis forestals i el tractament de plagues
 
El Govern ha aprovat autoritzar el Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació a destinar tres milions d’euros al Pla economicofinancer de l’empresa Forestal Catalana SA per a actuacions de prevenció d’incendis i tractament de plagues, amb la distribució següent:
 
 
Any
Import
2019
1.500.000,00 €
2020
1.500.000,00 €
TOTAL
3.000.000,00 €
 
Entre les actuacions previstes dins aquest pla també s’inclouen la defensa contra l’erosió i la restauració de zones afectades per catàstrofes.
 
El Govern atorga llicències definitives de ràdio municipal a Viladecavalls i Alp
 
El Govern ha aprovat atorgar als ajuntaments de Viladecavalls (Vallès Occidental) i Alp (Cerdanya) la concessió definitiva per a la prestació del servei públic de radiodifusió sonora en ones mètriques amb modulació de freqüència de caràcter municipal.
 
Les dues emissores operaran en les següents freqüències:
 
·         Viladecavalls: 90.8 MHz
·         Alp: 107.6 MHz
 
Els dos ajuntaments ja havien obtingut l’adjudicació provisional d’una emissora per gestionar el servei de radiodifusió sonora en ones mètriques amb modulació de freqüència.
 
El Govern convalida l’acord per tal que els estudiants andorrans puguin fer la selectivitat a la Seu d’Urgell
 
El Govern ha validat la subscripció de l’Acord administratiu, signat el 8 de febrer de 2019, entre el Govern del Principat d’Andorra, mitjançant el Ministeri d’Educació i Ensenyament Superior; l’Administració de la Generalitat de Catalunya, mitjançant el Departament d’Empresa i Coneixement; l’Ajuntament de la Seu d’Urgell i la Universitat de Lleida, per tal que els estudiants provinents del sistema educatiu andorrà realitzin les proves d’accés a la universitat a la Seu d’Urgell.
 
Actualment, els estudiants provinents del sistema educatiu andorrà que volen presentar-se a les proves d’accés a la universitat (PAU) realitzen les proves davant dels tribunals de la Universitat de Lleida, en la fase voluntària específica.
 
 
 

2  

Imatges

Portaveu Artadi

Portaveu Artadi 258

Portaveu Artadi i consellera Capella

Portaveu Artadi i consellera Capella 298

1  

Vídeos

Vídeo de la roda de premsa

1  

Fitxers adjunts

Acords de Govern  (PDF)

Acords de Govern (PDF)
PDF | 342