Roda de premsa del Govern

El Govern reconeix els mèrits laborals de 15 persones i 5 entitats amb les medalles i plaques al treball President Macià 2019

query_builder   10 desembre 2019 13:41

thumb_up Acords del Govern

El Govern reconeix els mèrits laborals de 15 persones i 5 entitats amb les medalles i plaques al treball President Macià 2019

  • Els guardons reconeixen persones que hagin destacat per les seves qualitats o mèrits personals o pels serveis prestats en benefici dels interessos generals, dins del món del treball
  • El Govern rep el primer Pla de Drets Humans de Catalunya
  • El Consell Executiu també aprova acreditar a nivell europeu les entitats i organitzacions mediadores de consum
Roda de premsa del Govern

El Govern ha acordat atorgar la Medalla al treball President Macià a quinze persones i la Placa al treball President Macià a cinc entitats. Aquests guardons “reconeixen persones que hagin destacat per les seves qualitats o mèrits personals o pels serveis prestats en benefici dels interessos generals, dins del món del treball”, ha afirmat la consellera de la Presidència i portaveu del Govern, Meritxell Budó, durant la roda de premsa posterior a la reunió de l’Executiu..

Així mateix, reconeixen empreses o organitzacions que hagin destacat en alguna de les categories de seguretat i salut en el treball; igualtat d’oportunitats en el treball i conciliació de la vida personal, laboral i familiar; responsabilitat social empresarial; foment de la creació d’empreses i de l’ocupació de qualitat.

Les medalles i plaques al treball President Macià es van crear l’any 1938 i són obertes a qualsevol persona o entitat.

En l’edició 2019 s’ha acordat concedir-la a les persones següents:

  1. Sr. Santiago Berenguer Batet
  2. Sra. Carmen Berlabé Jové
  3. Sr. Julián Casado Paniagua
  4. Sr. Pere Colell Vilajosana
  5. Sr. Domènec Espadalé Vergés
  6. Sr. Jordi Esteller i Bel
  7. Sra. Maria Giralt Castells
  8. Sr. Josep Herms i Mateu
  9. Sr. Jaume Lanaspa Gatnau
  10. Sr. José Martín Vives Abril
  11. Sr. José Vicente Marzal Martínez
  12. Sra. Rosa Mendoza González
  13. Sr. Pere Nieto Sierco
  14. Sr. Xavier Pedrós i Cortasa
  15. Sra. Maria Rosa Terradellas Piferrer

La distinció de la Placa al treball President Macià s’atorga com a reconeixement a organitzacions i empreses que hagin destacat en una de les categories en les que s’organitza el guardó. En l’edició 2019 s’han atorgat les distincions següents:

  1. En la categoria de responsabilitat social empresarial a l’Associació de Rehabilitació i Educació Especial Jeroni de Moragas de Móra d’Ebre.
  2. En la categoria d’igualtat d’oportunitats en el treball i conciliació de la vida personal, laboral i familiar a Ap! LLEIDA Associació professional d’empresàries de Lleida i Pirineus, a l’Associació MIFAS i a la Fundació Centre Mèdic Psicopedagògic d’Osona.
  3. I en la categoria de foment de la creació d’empreses i de treball de qualitat al Celler Cooperatiu i Secció de Crèdit de Vila-Rodona, SCCL.

El Govern rep el primer Pla de Drets Humans de Catalunya

El Síndic de Greuges, Rafael Ribó, conjuntament amb el president de l’Institut de Drets Humans de Catalunya, David Bondia, han presentat en una sessió prèvia a la reunió del Govern el primer Pla de drets Humans de Catalunya 2020-2023 que, segons ha informat la portaveu Budó, incorpora totes aquelles mesures adreçades a “assolir el gaudi més alt en Drets Humans i llibertats fonamentals al nostre país”.

En aquest sentit, Budó ha confiat que l’aplicació del pla “permetrà deixar de fer política amb els drets humans a passar a fer polítiques de drets humans”.

El Govern acreditarà a nivell europeu les entitats i organitzacions mediadores de consum

En segon lloc, el Govern ha aprovat el Decret sobre mediació en les relacions de consum. Segons ha explicat la portaveu Budó, l’actual marc normatiu defineix la mediació de consum com un procediment voluntari de resolució extrajudicial de conflictes mitjançant el qual les persones consumidores i els empresaris o empresàries promouen l’obtenció d’una solució consensuada, amb la intervenció d’una persona mediadora que actua de manera imparcial, experta i neutral i que disposa dels coneixements i les competències especialitzades necessàries.

El decret aprovat avui té com a finalitat “establir els criteris de coneixements i competències que han de tenir les persones mediadores en matèria de consum i el seu procediment d’acreditació”, ha concretat Budó, d’acord amb les previsions establertes a la Directiva 2013/11/UE, del Parlament Europeu i del Consell.

El Govern aprova un acord de consorci amb el Consell de Municipis i Regions d’Europa per a un projecte de coordinació en matèria de cooperació al desenvolupament

En tercer lloc, el Govern ha acordat participar en el projecte “Treballant plegats per empoderar els governs locals i regionals per a una millor governança i uns resultats de desenvolupament més efectius als països socis de la UE”.

Es tracta d’un projecte cofinançat per la Comissió Europea i liderat pel Consell de Municipis i Regions d’Europa. Un organisme format per més de 60 associacions de 42 països europeus que, a més, és la secció europea de Ciutats i Governs Locals Units (l’organització mundial del govern local).

També hi participen vint-i-cinc institucions i associacions més, de diferents països europeus, amb el tiple objectiu de:

  • Enfortir la contribució dels governs locals i regionals europeus a la política europea de desenvolupament i a l’agenda global del desenvolupament.,
  • Augmentar l’eficiència de la cooperació descentralitzada i
  • Sensibilitzar la ciutadania europea i els governs locals i regionals sobre la contribució a la cooperació per al desenvolupament.

El Govern acorda impulsar les consultes públiques per regular el reconeixement de les indemnitzacions per raó de servei als Mossos d’Esquadra i per regular el cos de bombers voluntaris

En quart lloc, s’ha decidit impulsar dues consultes públiques en l’àmbit de la seguretat, una iniciativa que es duu a terme cada vegada que el Govern impulsa l’elaboració d’un Projecte de decret.

En el cas que ens ocupa, es tracta de dos projectes de Decret relatius a la regulació del procediment a seguir en el reconeixement de les indemnitzacions derivades del principi d’indemnitat als membres de la Policia de la Generalitat – Mossos d’Esquadra, en el primer cas, i, en el segon, a la modificació de la regulació del cos de bombers voluntaris i del Consell de Bombers Voluntaris de la Generalitat de Catalunya.

En el cas de la consulta sobre els Mossos d’Esquadra, es vol garantir el dret dels membres del cos de Mossos d’Esquadra a ser indemnitzats pels danys personals i materials que puguin patir en l’exercici les seves tasques.

Pel que fa als bombers voluntaris, els objectius d’aquesta consulta pública són millorar els processos selectius d’ingrés a aquest cos i reduir els terminis de resolució de les convocatòries d’ingrés.

El Govern aprova inversions en serveis socials, transport, educació, cultura i justícia

El Govern també ha aprova avui un seguit d’operacions financeres, entre les quals la portaveu Budó ha destacat l’aportació de 3,1 milions d’euros a fomentar l’acolliment familiar i per atendre nous convenis amb els ens locals en matèria d’acolliment i adopció.

Així mateix, l’Executiu ha donat llum verda a una inversió de 24,7 milions d’euros per fer front a les despeses (de l’exercici 2020) del contracte programa amb les empreses prestadores de serveis públics regulars de transport de viatgers per carretera.

En l’àmbit de la cultura, el Govern ha aprovat 1,7 milions d’euros destinats a quatre convenis de col·laboració de la Generalitat de Catalunya, mitjançant l’Oficina de Suport a la Iniciativa Cultural (OSIC) del Departament de Cultura, per l’impuls de diferents projectes museogràfics i de restauració de monuments i espais amb alt valor patrimonial.

Concretament, i en col·laboració amb l’Ajuntament de Manresa, es tracta d’una aportació de 616.240,00 euros per a la redacció, l’impuls i l’execució de la primera fase del projecte museogràfic de l’Antic Col·legi Sant Ignasi de Manresa, com a seu del Museu del Barroc a Catalunya dins del Museu Comarcal de Manresa.

En col·laboració amb la Diputació de Barcelona i l’Ajuntament de Sant Cugat del Vallès, una aportació de 270.000,00 euros per a la restauració del Monestir de Sant Cugat del Vallès.

En col·laboració amb l’Arquebisbat de Barcelona i la Parròquia de Santa Maria de Mar, una aportació de 480.000,00 euros per a la restauració de l’esmentada Basílica.

I, en darrer terme, en col·laboració amb l’Ajuntament d’Arbúcies, una aportació de 388.472,00 euros per impulsar l’execució del projecte d’ampliació i remodelació museogràfica del Museu Etnològic del Montseny, La Gabella.

En l’àmbit de la Justícia, el Govern ha aprovat 9,2 milions d’euros per a la contractació dels serveis d’interpretació i traducció destinats als òrgans judicials i les fiscalies de Catalunya.

Per finalitzar aquest apartat, en l’àmbit educatiu, el Govenr ha aprovat una aportació de 350.000,00 euros per a fer front a les despeses que es derivin de la signatura del conveni amb l’Ajuntament de Copons per a l’execució de les obres d’ampliació de l’Escola Copons-ZER Vent d’Avall.

El Govern aprova tres subvencions en el marc del Pla Territorial Sectorial d’Infraestructures de Gestió de Residus Municipals de Catalunya (PINFRECAT20)

En sisè terme, el Govern ha aprovat la concessió d’una subvenció d’1 milió d’euros al Consell Comarcal de la Garrotxa per a dur a terme les obres d’adequació del vas del dipòsit controlat de residus de Beuda; una altra de 718.575 euros al Consell Comarcal de la Selva per a les obres de millora de la planta de tractament biològic de Santa Coloma de Farners i, en tercer lloc, una subvenció de 353.256 euros al Consorci per a la Gestió dels Residus del Vallès per a la millora de l’equipament de la planta de digestió anaeròbia i de compostatge de Granollers, al Vallès Oriental.

Finalment, l’Executiu ha nomenat David Saldoni de Tena com a  director general de Transports i Mobilitat del Departament de Territori i Sostenibilitat.

2  

Imatges

Foto de la roda de premsa del Govern (Autor: Rubén Moreno)

Foto de la roda de premsa del Govern (Autor: Rubén Moreno) 127

Foto de la reunió del Govern (Autor: Rubén Moreno)

Foto de la reunió del Govern (Autor: Rubén Moreno) 299

1  

Fitxers adjunts

Acords de Govern en PDF

Acords de Govern en PDF
PDF | 451

undefined
undefined
undefined
undefined
undefined