- Aquesta quantitat es destinarà a donar resposta als danys agraris i pesquers del temporal
- El Govern també destina més de 10 milions d’euros a reparar els danys del temporal de finals d’octubre a lleres de les conques internes
- Budó confia que de la reunió entre els presidents Torra i Sánchez en surti el calendari de la mesa de negociació entre governs
El Govern ha aprovat una primera partida d’11 milions d’euros provinents del fons de contingència per pal·liar els efectes del temporal Gloria que va afectar Catalunya fa unes setmanes. En concret aquesta quantitat es destinarà a “donar resposta als danys agraris i pesquers del temporal” i es concretarà a través de línies d’ajuts i préstecs tous.
Així ho ha explicat la consellera de la Presidència i portaveu del Govern, Meritxell Budó, durant la roda de premsa posterior a la reunió de l’Executiu, que avui ha estat presidida excepcionalment pel vicepresident Pere Aragonès.
Aquesta primera partida es destinarà a reparar els danys causats al Delta de l’Ebre, el Baix Ter i l’horta de la llera de la Tordera ja que, d’acord amb el càlcul realitzat pel departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, aquestes han estat les zones més afectades pel temporal.
Al Delta de l’Ebre, el temporal va afectar 3.330 ha de cultiu d’arròs. També hi ha 35 muscleres malmeses de les badies del Fangar i els Alfacs (31 muscleres del Fangar i 4 dels Alfacs). La crescuda del Ter va inundar unes 12.000 ha de sòl agrícola a la zona del Baix Ter, sobretot de cereal i pomera. A la llera del riu Tordera hi ha 326 ha de conreu afectades a Blanes, Malgrat de Mar, Palafolls i Tordera. Els conreus més danyats són l’enciam, la patata, la civada i l’escarola.
El temporal també ha malmès 78 ha de sòl agrícola del Parc Agrari del Baix Llobregat. Els principals cultius afectats són l’enciam, la col, la coliflor i la bleda. A més la pluja també ha fet malbé camins al conjunt del territori que dificulten l’accés a les zones de conreu.
Els diferents departaments implicats en la gestió de la postemergència del temporal estan acabant de valorar els danys per quantificar les ajudes que se’n puguin derivar i, d’aquesta manera, donar resposta també “de manera immediata” a tots els territoris afectats.
El Govern destina més de 10 milions d’euros a reparar els danys del temporal de finals d’octubre a lleres de les conques internes
Avui, el Govern també ha acordat destinar més de 10 milions d’euros a les actuacions necessàries per reparar els danys produïts pels aiguats del 22 i 23 d’octubre de 2019.
Aquells dies es va produir un episodi d’aiguats torrencials que van afectar diverses comarques de Catalunya. A les comarques de l’Alt i el Baix Empordà, el Baix Camp, la Conca de Barberà, el Priorat, la Ribera d’Ebre, les Garrigues i el Pla d’Urgell es van produir precipitacions per sobre dels 150 mm.
La resposta hidrològica va ser especialment severa a la conca del Francolí, a les rieres de la Conca de Barberà, el Baix Camp i el Tarragonès; als afluents del Segre pel marge esquerre (Sió, Ondara, Corb, Gorgs i Femosa); al tram final del Llobregat, a la capçalera del Ter, als afluents del baix Ter (Terri, Onyar i Daró) i a la Muga, així com a les rieres de tot el litoral i el prelitoral.
En conseqüència, el 6 de novembre ja es va dictar la corresponent declaració d’emergència i es van iniciar els diferents treballs per a la reparació i reposició de les infraestructures i del domini públic hidràulic afectat. Us treballs als quals el Govern ha acordat avui destinar-hi 10.703.856 euros.
Paral·lelament, s’ha comunicat a la Confederació Hidrogràfica de l’Ebre la valoració dels danys produïts en el domini públic hidràulic de la conca catalana de l’Ebre i la intenció d’assumir les actuacions de reparacions en aquesta conca.
Així mateix, el Govern està actualment avaluant tots els danys efectuats pel temporal Glòria i analitzant les actuacions que s’han de dur a terme per recuperar la normalitat i garantir la seguretat davant de possibles nous episodis.
Budó confia que de la reunió entre els presidents Torra i Sánchez en surti el calendari de la mesa de negociació entre governs
En resposta a les preguntes dels mitjans de comunicació, la portaveu Budó ha confiat que la reunió entre el president Quim Torra i el president Pedro Sánchez, que se celebrarà el proper dijous 6 de febrer, “doni fruits” i serveixi per “establir un calendari de reunions” de la mesa de negociació entre governs per solucionar el conflicte polític a Catalunya.
Budó ha insistit que la trobada ha de permetre “posar les bases que han de guiar la negociació” i ha reiterat que la voluntat del Govern és que “es pugui parlar de tot, sense vetos ni limitacions, també del dret a l’autodeterminació i la fi de la repressió”.
Tot i això, la portaveu del Govern ha considerat que el més important no són els assoliments a curt termini, sinó que hi hagi una “voluntat real de solucionar políticament un conflicte polític”. “La política no és una cursa de velocitat sinó una cursa de fons, i per tant no es tracta tant del temps que es trigui en la resolució sinó que s’arribi a la meta amb l’objectiu aconseguit”, ha afirmat.
Aprovats els Estatuts del Consorci del Centre de Recerca Ecològica i Aplicacions Forestals (CREAF)
El Govern ha aprovat els Estatuts del Consorci del Centre de Recerca Ecològica i Aplicacions Forestals (CREAF). Aquesta modificació dels estatuts respon, essencialment, a la necessitat d’adaptar-los al nou règim jurídic dels consorcis i dels òrgans col·legiats establert a la Llei estatal 40/2015, d’1 d’octubre, de règim jurídic del sector públic.
D’aquesta manera, el CREAF, una entitat reconeguda com a centre CERCA dedicada a l'ecologia terrestre i a l'anàlisi territorial que genera coneixements i metodologies per a la conservació, la gestió i l’adaptació del medi natural al canvi global veu reforçada la seva funció d’actuar com a pont entre el mon acadèmic, les administracions i la societat, creant opinió i intercanviant coneixement en els seus àmbits d’actuació a escales local, regional i global.
El Govern acorda iniciar negociacions amb l’Estat en relació amb determinats preceptes sobre emergència climàtica i impuls a les energies renovables
El Govern ha decidit iniciar negociacions amb l’Estat en relació a determinats preceptes relacionats amb l’emergència climàtica i l’impuls a les energies renovables.
El Govern ha impulsat diverses modificacions normatives a la Llei 16/2017, d’1 d’agost, del canvi climàtic, per fer front a la situació d'emergència climàtica mitjançant una transició ecològica i energètica que permeti assolir en el termini més breu possible els objectius que es fixaven. També ha introduït modificacions al Text refós de la Llei d'urbanisme per facilitar i simplificar la implantació de les instal·lacions per a l'aprofitament de l'energia solar i eòlica, i una nova regulació del procediment i els requisits per a la implantació i l'autorització de les instal·lacions de producció d'energia eòlica i d'energia solar fotovoltaica.
El Ministeri de Política Territorial i Funció Pública ha posat de manifest algunes discrepàncies en aquestes modificacions en considerar que alguns preceptes podrien incidir per diferents motius en les competències estatals bàsiques.
L’Acord adoptat avui persegueix intentar resoldre aquestes discrepàncies mitjançant un procediment de negociació bilateral i evitar la possible presentació d’un recurs d’inconstitucionalitat.
Acordat l’impuls d’una nova regulació del Sistema Català de Serveis Socials
El Govern ha pres coneixement de la realització de la preceptiva consulta prèvia a l’elaboració del Projecte de decret que haurà de modificar l’actual regulació del Sistema Català de Serveis Socials.
Aquest procés de consulta té per objecte recollir les opinions i les demandes de la ciutadania i de les entitats i associacions afectades, així com de les organitzacions més representatives.
Amb l’Acord adoptat avui, doncs, el Govern inicia el procediment per a l’elaboració del nou projecte de Decret que haurà de regular aquesta matèria.
El Govern presenta el balanç del III Pla de suport al tercer sector social
Finalment, el Govern ha analitzat el balanç del III Pla de suport al tercer sector social, i ha mostrat el seu interès per començar a elaborar el IV Pla de suport, tal com es va comprometre el president de la Generalitat, Quim Torra, davant del sector.
Els plans de suport s’elaboren conjuntament entre el Govern de la Generalitat i la Taula del Tercer Sector Social, integrada per trenta-quatre agrupacions i federacions que representen més de tres mil entitats socials no lucratives dedicades a l’atenció social als col·lectius diversos.
Des de l’elaboració, l’any 2003, del Llibre blanc del tercer sector a Catalunya, Govern i entitats han signat i desenvolupat els tres plans quadriennals precedents que han comportat l’elaboració d’una estratègia conjunta encaminada a la millora i a l’enfortiment del conjunt del sector.
El tercer Pla de suport s’ha vist condicionat pels efectes de la imposició per part de l’Estat espanyol de l’article 155 des d’octubre de 2017 a juny de 2018, la qual cosa va suposar la paralització del mateix durant gairebé 8 mesos.
Al juliol de 2018, en reprendre l’acció de Govern respecte d’aquest Pla de suport, es va creure necessari portar a terme aquest balanç que avui ha analitzat el Govern abans d’iniciar l’elaboració del següent Pla.
Com a conclusió general d’aquest balanç, ambdues parts, Govern i Taula, reconeixen que el Pla de Suport és un instrument eficaç de col·laboració i proposen impulsar el IV Pla de Suport al Tercer Sector Social durant el primer semestre de 2020.
1