roda de premsa de Govern
  • Els jutges podran forçar una sessió de mediació per evitar que les separacions i la custòdia dels fills acabin en judici
  • La consellera Capella reivindica “més cultura del diàleg i la negociació i menys cultura del litigi i el plet”
  • L’Executiu reforça les mesures contra el coronavirus revisant el Pla de Protecció Civil de Catalunya PROCICAT per emergències associades a malalties transmissibles emergents d’alt risc
  • La portaveu Meritxell Budó insisteix que tots els casos de coronavirus a Catalunya son lleus i tenen una traçabilitat coneguda i trasllada un missatge de tranquil·litat i confiança en el sistema de salut de Catalunya
  • Budó assegura que “la mobilització reforça i complementa” el Govern en la taula de negociació


Hem d’acabar amb la cultura de resoldre els conflictes anant als jutjats. Els jutjats han de ser l'última opció i, en canvi, massa sovint, tot sovint són la primera” amb aquestes paraules s’ha referit la consellera de Justícia, Ester Capella,  al Projecte de llei de modificació del llibre segon del Codi civil de Catalunya, que fomentarà l’ús de la mediació en conflictes familiars, especialment amb menors implicats i que ha aprovat aquest matí el Govern. Amb aquesta llei, els jutges podran decidir si obliguen les parts a participar en una sessió obligatòria per conèixer els avantatges de resoldre els conflictes a través d’una mediació, en lloc de continuar per la via judicial. La sessió també serà obligatòria si les parts ho haguessin pactat amb caràcter previ al conflicte. Entre els conflictes familiars, s’hi compten tots els assumptes sobre custòdia i tutela dels fills, divorcis, separacions i pàtria potestat.  La consellera de Justícia, durant la roda de premsa posterior al Consell Executiu, ha insistit que “cal més cultura del diàleg i la negociació i menys cultura  del litigi i el plet”.

L’objectiu de la nova llei és donar a conèixer la mediació entre la ciutadania, l’advocacia i els jutjats per promoure-la com a via alternativa a la resolució judicial de conflictes. El Departament de Justícia calcula que, amb aquesta norma, les sessions informatives de mediació es multiplicaran per tres.

El 2019, el Centre de Mediació de Catalunya, organisme adscrit al Departament de Justícia, va rebre 1.358 derivacions judicials relacionades amb casos de l’àmbit de la família. Segons l’Idescat, l’any 2018 hi va haver a Catalunya 17.705 divorcis i separacions. Un de cada 4 casos va acabar amb una sentència judicial. Són 4.250 casos que s’haurien pogut resoldre a través d’una mediació.

Per la via judicial, el procés per resoldre un cas de l’àmbit de la família es pot arribar a allargar fins a 2 anys -depenent de la congestió del jutjat- i s’ha de fer front als honoraris d’advocats i procuradors. En canvi, la mediació pot escurçar aquest procés i resoldre’l en un termini que se situa a l’entorn dels dos mesos, amb un màxim de sis sessions. Cada sessió costa 40 euros per persona implicada. L’Administració de justícia també facilita mediadors d’ofici gratuïts en els casos en què es justifiqui la falta de recursos econòmics. Resoldre un conflicte mitjançant la mediació és més ràpid, econòmic i té menys cost emocional que acudir al jutjat.

Les sessions per conèixer els avantatges d’una solució extrajudicial les conduirà un mediador, que explicarà el valor, els avantatges, els principis i les característiques de la mediació, amb la finalitat que les parts puguin assolir un acord. Les persones enfrontades seran, no obstant, qui tinguin l’última paraula i prenguin la decisió final: explorar les solucions del conflicte amb l’ajuda del mediador o bé seguir als tribunals i deixar-ho en mans de jutges, fiscals i advocats. D’aquesta manera, el Govern promou eines que posen el focus en la cultura del diàleg i no en la de la confrontació. 

El mediador és un professional que treballa amb imparcialitat, neutralitat i confidencialitat. La seva feina és ajudar les parts en conflicte a trobar consensos i, per tant, afavorir un millor clima entre les persones en disputa. Això és especialment important en aquells supòsits en què hi ha menors involucrats, que poden patir les conseqüències dels enfrontaments judicials entre els seus pares. Ester Capella ha aprofitat per fer una crida a les jutgesses i jutges de l'àmbit de la família “perquè utilitzin la mediació, hi sortim tots guanyant”. 

També es tracta, per tant, de fomentar unes relacions familiars adequades després de situacions de crisi i vetllar per la protecció dels fills petits, preservant-los de la judicialització dels conflictes entre els adults.

Segons dades de la Unió Europea, menys d’un 1% dels conflictes civils i mercantils es resolen per aquesta via. La consellera ha recordat que a Catalunya, “un 60% de les persones que reben una sessió informativa sobre la mediació acaben sol·licitant aquest procediment”. Quasi la meitat de mediacions acaben amb un acord entre les parts implicades. Per incrementar aquestes xifres, el projecte de llei obliga els professionals col·legiats a informar els seus clients de la conveniència de gestionar i resoldre els conflictes que els afectin per mitjà d'acords extrajudicials.

El Govern reforça les mesures contra el coronavirus

El Govern de la Generalitat ha aprovat reforçar les mesures contra el coronavirus revisant el pla d’actuació del Pla de Protecció Civil de Catalunya per emergències associades a malalties transmissibles emergents d’alt risc. Aquesta revisió del pla, tal com ha explicat la consellera de la Presidència, Meritxell Budó,  “servirà per millorar la coordinació i les actuacions dels diferents departaments del Govern que haurien de fer front a una possible situació d’emergència en cas d’agreujament dels efectes actuals”. La direcció d’aquest pla serà exercida per un comitè de direcció format pel conseller d’Interior, Miquel Buch, i la consellera de Salut, Alba Vergés. El comitè de direcció està assistit pel consell assessor i per un comitè tècnic per garantir la presa de decisions de mesures d’emergència per a la protecció de la població.

El Pla que ha aprovat el Govern és una revisió del ja existent i té com a objectiu “l’anticipació i resposta global” en cas de malalties transmissibles emergents d’alt risc, coordinant tots els departaments de la Generalitat per una gestió integral de la situació, no només des del punt de vista sanitari sinó especialment pel que fa al potencial impacte en el normal funcionament de les activitats ordinàries de la població. El pla preveu les estructures de coordinació i les actuacions operatives per al seguiment de les afectacions així com les diferents accions a realitzar en funció de l’evolució de la situació i especialment de forma anticipada, seguint els mecanismes habituals dels plans de protecció civil.

Les situacions associades a malalties transmissibles emergents amb risc per a la salut pública plantegen, sovint, una elevada demanda dels serveis sanitaris i en algunes ocasions també impacten sobre les activitats econòmiques o socials.

La fase de prealerta del Pla, que no suposa l’activació (només s’activa en fase d’alerta o d’emergència), permetrà fer un seguiment preventiu de la situació a Catalunya amb una coordinació tècnica transversal dels diferents equips d’emergència i serveis potencialment afectats. El fet de posar en prealerta el pla no suposa que hagi augmentat el nivell d’alerta a Catalunya, sinó que es busca una millor coordinació entre els serveis públics que es puguin necessitar i especialment compartir els possibles escenaris de treball que aquests serveis hauran d’afrontar.

La consellera ha informat que el president de la Generalitat, Quim Torra, ha convocat  aquest matí una reunió de seguiment del Covid 19 per analitzar les últimes dades del brot d’aquesta malaltia a Catalunya.  En aquests moments a Catalunya hi ha 16 persones que han donat positiu en el cas del coronavirus però tots els “son lleus i tenen una traçabilitat coneguda” és  a dir,  “sabem perfectament quin és l'origen de la infecció”. Budó també ha aprofitat per tornar a traslladar un “missatge de tranquil·litat i confiança en el sistema de salut de Catalunya i en els seus professionals”, i ha demanat a la ciutadania que “només s’informi i segueixi les indicacions fetes a través dels canals oficials”.

 

Negociació i mobilització es complementen

La consellera de la Presidència i portaveu del Govern ha insistit que el Govern “té la voluntat de resoldre el conflicte polític des de la negociació” i ha admès que el Govern no considera que mobilitzacions com la de dissabte passat a Perpinyà,  siguin incompatibles amb la negociació. De fet, ha assegurat, “la mobilització reforça i acompanya la mesa de negociació i ens dona més força a la part catalana a l’hora de negociar la sortida del conflicte polític”.

Pla Àfrica 2020-2023

L’Executiu ha aprovat el Pla Àfrica 2020-2023, el primer pla geogràfic que plasma la voluntat de la Generalitat de tenir una projecció més prioritària cap a l’Àfrica. L’Executiu tira endavant aquesta estratègia, que guiarà l’acció exterior catalana cap als països africans durant els propers quatre anys, amb l’objectiu d’apropar les societats africanes i catalana des d’un model basat en la solidaritat i en la relació entre iguals. El Pla respon a l’impuls legítim del Govern a projectar Catalunya a l’exterior i a enfortir-ne la presència al continent africà, on des d’avui es vol posicionar com un actor amb veu pròpia.

El Pla Àfrica 2020-2023 neix d’una reflexió compartida de les entitats de la societat civil, les universitats, les empreses i la comunitat afrocatalana per aconseguir aliances estratègiques amb les quals tothom hi guanyi. Es col·loca, a més, la diàspora de l’Àfrica del sud del Sàhara com un actor clau per al futur de Catalunya i que pot ser un pont d’entesa amb els països africans, amb qui la Generalitat vol establir unes relacions bidireccionals i duradores.

Amb l’objectiu de contribuir al desenvolupament sostenible de l’Àfrica i amb un ferm compromís en la defensa dels drets humans i la pau, el Pla Àfrica vol superar la lògica de l’ajut oficial al desenvolupament com a únic motor de les interaccions entre Catalunya i el continent africà per entendre que l’Àfrica necessita solucions africanes. Per aquest motiu, el Govern treballarà amb l’Agenda 2030 al centre per a una acció exterior sostenible, amb la qual posa en valor les oportunitats que alberga el continent i, alhora, vol contribuir a superar els reptes que encara afronta. Catalunya es compromet a actuar en la superació d’aquests desafiaments contribuint a millorar la capacitat adaptativa del continent al canvi climàtic i fomentant l’apoderament de les poblacions més vulnerables des d’una perspectiva de gènere.

 Aprovada la memòria preliminar sobre l’Avantprojecte de llei del sistema de policia de Catalunya.

Els objectius principals que es volen assolir amb la llei del sistema de policia de Catalunya, que comprèn la Policia de la Generalitat-Mossos d’Esquadra i les policies dels ajuntaments, són incrementar la coordinació i l’eficàcia dels cossos policials; augmentar la seguretat ciutadana; fomentar l’ús de noves tècniques i incrementar la seguretat pública.

La unificació en un únic sistema de policia de Catalunya pretén així rendibilitzar els recursos humans i materials, procurant noves dinàmiques de formació i de prestació del servei i apostant per una simplificació de les estructures i òrgans del sistema. La iniciativa també pretén incorporar al sistema de Policia de Catalunya les policies portuàries catalanes a partir de les possibilitats de coordinació que ofereix el marc jurídic vigent, el desenvolupament dels cossos de vigilants i auxiliars de la seguretat pública, així com la corresponsabilitat i implicació de las seguretat privada en el sistema policial català. 

Suport a la Valmont Barcelona Bridal Fashion Week per a les edicions 2020-2022

El Govern ha acordat donar continuïtat al seu suport al certamen de moda nupcial Valmont Barcelona Bridal Fashion Week (VBBFW). Amb aquest acord, la Generalitat garanteix la seva participació pel període 2020-2022, en el marc de la col•laboració amb Fira Barcelona per a l’organització del certamen, i reitera la seva aposta per la projecció internacional d’un sector en el qual Catalunya és capdavanter.

D’aquesta manera, el Govern reitera la seva voluntat de continuar donant suport a Fira de Barcelona en la realització dels Fashion Shows de les edicions del 2020, 2021 i 2022, per la seva importància dins del sector de la moda nupcial i per la seva repercussió internacional

A través del Consorci de Comerç, Artesania i Moda de Catalunya (CCAM) del Departament d’Empresa i Coneixement, s’atorgarà un ajut d’1,83 milions d’euros per a la celebració de les passarel·les de moda nupcial de les edicions de 2020, 2021 i 2022 de la Valmont Barcelona Bridal Fashion Week

 Altres Acords de Govern

El Govern també ha acordat autoritzar l’Incasòl a adquirir i posteriorment vendre els terrenys inclosos en el Pla Director Urbanístic de l’àmbit del Centre Recreatiu Turístic de Vila-seca i Salou.

Finalment, pel que a les inversions destinades a pal·liar els efectes del temporal Gloria, el Govern ha aprovat destinar 1,1 MEUR a la reparació del dic d’abric del port de Garraf, i a l’estabilització i protecció de talussos de les carreteres C-12 (del kilòmetre 13,600 al 39,800 al tram Tortosa-Benifallet) i C-14 (al marge esquerre del Congost de Tres Ponts, a Organyà).

2  

Imatges

Foto de la reunió de Govern

Foto de la reunió de Govern 292

Foto de la roda de premsa

Foto de la roda de premsa 120

1  

Fitxers adjunts

Acords de Govern en PDF

Acords de Govern en PDF
PDF | 411