Govern

El Govern rep l'informe de desconfinament de Catalunya, encarregat a un grup d'experts, que servirà de base al PROCICAT per elaborar el document definitiu

query_builder   21 abril 2020 16:19

thumb_up Acords del Govern

El Govern rep l'informe de desconfinament de Catalunya, encarregat a un grup d'experts, que servirà de base al PROCICAT per elaborar el document definitiu

  • La portaveu Budó ha explicat que el Consell Executiu ha aprovat un nou Decret llei amb mesures per pal·liar els efectes de la pandèmia generada per la COVID-19

 

  • El conseller Buch ha informat que s’han emès 1.180.058 certificats autoresponsables de desplaçament, un mes després de la seva posada en marxa

 

  • La consellera Vergés ha anunciat que s’han contractat més de 2.400 professionals sanitaris des de l’inici de la pandèmia i que s’incorporaran 134 llits a Barcelona dins del pla de xoc de residències

El Govern ha rebut el document que el president de la Generalitat, Quim Torra, va encarregar a un grup d’experts, dirigits pel doctor Oriol Mitjà. La consellera de la Presidència i portaveu del Govern, Meritxell Budó, ha explicat que “és un informe amb un seguit de recomanacions de tipus estratègic, per tal de guiar la Generalitat en el desenvolupament del pla de desconfinament de Catalunya”. El text destaca dues mesures: el distanciament social i la identificació de casos, contactes i el seu aïllament. També recomana una relaxació del confinament en 5 fases graduals seguint una metodologia, criteris i paràmetres avalats per la Unió Europea. Així com la previsió de possibles futurs escenaris de rebrots perquè “implicarien nous cicles de confinament, ja fossin globals o locals”. 

Per anar avançant cap a un pla de desconfinament general, la portaveu ha anunciat que l’informe preveu “un pla de desconfinament parcial controlat de menors i gent gran en franges horàries segregades, per evitar efectes psicològics relacionats amb l’esgotament social” i “l’inici d’un estudi per conèixer el percentatge de persones serològicament positives”. Per això, és important utilitzar l’app STOPCOVID, per seguir duent a terme la vigilància de símptomes i la utilització de mascaretes.

El document presentat avui serà avaluat i servirà per implementar l’estratègia del PROCICAT que “serà qui durà a terme la proposta final de pla de desconfinament i un Consell Executiu extraordinari, el Govern l’aprovarà”.

El Consell Executiu també ha aprovat i valorat els següents acords en referència a la situació de crisi sanitària per la COVID-19.

El Govern aprova un nou Decret llei amb mesures per pal·liar els efectes de la pandèmia generada per la COVID-19 a Catalunya

La portaveu Budó ha explicat en que en la reunió del Consell Executiu s’ha decidit aprovar un nou Decret llei que “clarifica i amplia algunes mesures urgents de caràcter estructural i organitzatiu adoptades” amb el Decret llei 12/2020, de 10 d’abril, i s’han adoptat noves mesures en l’àmbit de les entitats del sector públic de l’Administració de la Generalitat.

D’aquesta manera, en relació amb el Sistema sanitari integral d'utilització pública de Catalunya, es complementen les disposicions relatives a les competències assumides pel Departament de Salut en l'àmbit dels centres de serveis socials de caràcter residencial.

En l’àmbit del sector públic de la Generalitat, “s’amplia fins al 31 de desembre el termini per al dipòsit de les fiances dels contractes d’arrendaments urbans”, ha anunciat Budó.

I incorpora mesures per pal·liar els efectes de la pandèmia en el sector de la producció i gestió de residus.

 

El Govern manté mobilitzats els seus treballadors i treballadores per garantir els serveis públics davant la crisi de la COVID-19

Durant la situació de crisi sanitària, el personal de la Generalitat està donant resposta a la prestació de serveis bàsics i estructurals, de manera presencial o des de la modalitat de teletreball. La conseller de la Presidència ha apuntat que “a banda dels sanitaris, Mossos d’Esquadra i cossos d’emergències, que aquests dies han treballat al 100%”, un 65% del col·lectiu d’administració, tècnic i laboral, està treballant per assegurar el seu bon funcionament.

Pel que fa a la seguretat, l’Agència de Ciberseguretat de Catalunya ha analitzat els riscos i ha desplegat mesures per a mitigar-los en diverses iniciatives. Durant la situació actual, s’ha detectat un increment del 20% en la recepció de correus amb codi maliciós, un augment del 476% en el volum de credencials compromeses i un 75% més d’intents d’explotació de les vulnerabilitats que es troben als sistemes d’informació de la Generalitat de Catalunya.

El Govern treballa amb organitzacions agràries i sindicats els criteris d’actuació de la campanya agrària

La portaveu Budó ha informat que “el Govern treballa amb organitzacions agràries i sindicats els criteris d’actuació de la campanya agrària”. Per això, “s’està preparant un seguit de mesures que quedaran reflectides en un document de Guia de Bones Pràctiques i de criteris d’actuació davant del risc de la Covid-19 en activitats i empreses agràries”.

Segons dades dels sector, caldran uns 33.000 treballadors i treballadores els mesos de juny i agost.

 

El Govern ja ha rebut les propostes de 23 entitats a través del web ‘Pla de Rescat’ del Departament de Cultura

El Consell Executiu ha analitzat les propostes que han arribat al Pla Rescat per ajudar el sector en aquesta situació extrema a què s’ha vist abocat. Des de la seva posada en funcionament fa una setmana, 23 entitats han fet arribar propostes al web, per donar servei i recursos als ciutadans, als creadors, a les empreses, a les entitats i als programadors culturals públics i privats.

 

Informe Acció Exterior

La portaveu del Govern ha informat que “davant dels diferents ritmes de desconfinament que s’estan vivint arreu del món, el Departament d’Acció Exterior segueix fent prospecció de bones pràctiques internacionals en el context de la crisi sanitària”. En aquest sentit, el Departament ha presentat un estudi que inclou mesures adoptades per 40 països, analitzats diàriament per les 15 delegacions del Govern a l’exterior. El document recull mesures relacionades amb els centres educatius i amb la sortida d’infants de casa. I posa diferents exemples com: Suïssa que ha permès, sempre, la sortida d’infants des de l’inici de la crisi; Alemanya, que ha permès que la decisió la prenguin directament els seus estats federats; o, Islàndia on no s’han tancat les seves escoles, malgrat ha aplicat mesures de protecció.

Per la seva banda, el conseller d’Interior, Miquel Buch, ha informat que s’han emès 1.180.058 certificats autoresponsables de desplaçament, un mes després de la seva posada en marxa. Buch ha explicat que s’ha fet una mitjana de 40.000 certificats al dia i que els principals motius per al desplaçament han estat l’adquisició de productes de primera necessitat, el desplaçament al lloc de treball i l’assistència o atenció a persones.

 

També ha volgut recordar que Protecció Civil té activats els plans Ventcat i Inuncat per acumulació de pluja, pel nivell dels rius i l’estat de la mar. “Hi ha màxima alerta a la zona litoral i prelitoral i a partir d’aquest vespre a les comarques de Girona, on han crescut els cabals dels rius. Demanem màxima precaució i cura a aquells que s’han de desplaçar”.

 

En el capítol de la mobilitat, Buch ha dit que es manté la tònica de reduccions dins del semi-confinament. Fins a les 12 del migdia d’avui, l’àrea metropolitana ha registrat un 54,5% menys de sortides i un 61% menys d'entrades respecte d’un dimarts normal. 

 

Pel que fa a l’activitat policial de les darreres vint-i-quatre hores, s’han realitzat dues actuacions policials a requeriment sanitari o judicial; s’han identificat 4.656 persones i 4.261 vehicles; una acta de denúncia contra establiments i no se n’ha tancat cap.

 

El conseller d’Interior ha tancat la seva intervenció fent un agraïment a “les persones que estan a segona línia, homes i dones a qui normalment no se’ls veu i que sou imprescindibles per superar aquesta pandèmia, moltes, moltes gràcies”.

 

I, la consellera de Salut, Alba Vergés, ha informat que el Departament ha fet 2.405 noves contractacions de professionals sanitaris des de l’inici de la pandèmia de la Covid-19, 768 de les quals s’han fet els últims deu dies.

Del total, 259 són professionals estrangers (comunitaris o extra comunitaris); 782 són professionals tècnics de cures auxiliars d’infermeria; 608 estudiants de grau d’Infermeria que havien fet l’examen de l’especialitat EIR; 378 estudiants de Grau de Medicina i amb l’examen del MIR; 3 estudiants d’altres professions sanitàries; 24 estudiants de formació professional; 59 persones jubilades; 22 de personal emèrit, personal amb funcions sindicals i metges forenses; i 270 voluntaris que es van incorporar al SEM en la tasca de seguiment de pacients amb simptomatologia de Covid-19. Vergés ha remarcat  “aquest esforç enorme, de molta gent, que s’ha posat a disposició del sistema en aquesta pandèmia”.

 

S’incorporaran 134 llits a Barcelona pel pla de xoc de residències

D’alta banda, la titular de Salut ha anunciat que es posen en marxa dos espais més per donar resposta a la situació de les residències a Barcelona. Són la Residència Mundet i l’Hotel Room Mate Carla, amb un total de 134 llits i on s’hi destinaran pacients amb Covid negatiu.

Alba Vergés ha ressaltat que aquests equipaments permetran “donar oxigen a les residències” i alhora “sectoritzar i separar bé les persones que donen positiu per Covid de les que donen negatiu”. La consellera ha explicat que  en una primera fase la Residència Mundet tindrà 27 places tot i que es preveu que pugui arribar a doblar la seva capacitat i tenir-ne 27 més. Avui mateix ja s’hi s’han traslladat les deu primeres persones. Aquesta residència és l’adaptació de l’espai Respir de la Llar Mundet, un  equipament que el gestiona el  Consorci de Salut i Social de Catalunya. I el segon espai destinat a una estada temporal per a persones amb Covid negatiu és l’Hotel Room Mate Carla, que gestionarà l’entitat l’Onada. Vergés ha destacat que és “el primer hotel destinat per persones que provenen de residències” i que té una capacitat màxima de 80 places amb habitacions individuals i banys adaptats per persones amb dependència.

Durant la roda de premsa, la consellera Vergés també ha anunciat que s’ha posat en marxa la distribució de 20.000 lots de productes alimentaris destinats a persones grans, malalts crònics i pacients de COVID-19, confinats a Barcelona. Són 220 tones d’aliments per evitar que persones especialment vulnerables, que no disposen de xarxa familiar o veïnal, hagin de sortir a comprar.

Vergés ha concretat que els 280.000 àpats es faran arribar a través de Correus a 10.000 persones de més de 70 anys, -que l’Ajuntament de Barcelona ha ajudat a identificar-, 8.000 persones amb Covid positiu, i 2.000 persones amb malalties cròniques, que tant l’Ajuntament, com associacions i l’Atenció Primària han ajudat a identificar.

A preguntes dels periodistes, Vergés ha defensat que, en el marc d’alguna mesura de desconfinament, la Generalitat contempli la salut emocional d’infants i adolescents fins als 18 anys: “És una franja d’especial interès, que volem protegir perquè fer-ho és la nostra competència i ho farem en base a dades, que ho justifiquin, amb prudència i garantint sempre la seguretat”, ha subratllat la titular de Salut abans de remarcar que qualsevol acció de desconfinament es farà “a mesura que podem anant controlant l’epidèmia”.

Per últim, la consellera ha xifrat en més de 27 els milions de productes de protecció individual rebuts des de l’inici de l’epidèmia per protegir els professionals sanitaris i de les residències, dels quals prop del 70% han estat adquirits directament per la compra extraordinària centralitzada de la Generalitat. En aquesta quantitat, però, no s’inclou compra de material efectuada pels propis centres, que s’han anat proveint seguint els circuits habituals que aquests tenen establerts. Vergés ha posat en valor “l’esforç ingent de tothom” per disposar-ne i el fet que l’ús setmanal d’aquests materials s’hagi multiplicat més que per 10 respecte abans de l’epidèmia, quan només se’n gastaven mig milió d’unitats.

 

1  

Imatges

Foto de la reunió de Govern

Foto de la reunió de Govern 382

2  

Fitxers adjunts

Acords de Govern en PDF

Acords de Govern en PDF
PDF | 381

Informe eines i estratègies pel desconfinament durant el brot de coronavirus a Catalunya

Informe eines i estratègies pel desconfinament durant el brot de coronavirus a Catalunya
PDF | 958

undefined
undefined
undefined
undefined
undefined