• La consellera Budó ha anunciat un Decret llei per tramitar les sancions interposades pels diferents cossos de seguretat per incompliment de l’estat d’alarma
Consellera Budó (02.06.20)

El Consell Executiu, en la seva reunió setmanal, ha aprovat mesures per continuar combatent les conseqüències de la pandèmia de la Covid-19. En aquest sentit, la portaveu del Govern i consellera de la Presidència, Meritxell Budó, ha explicat que s’ha aprovat “un decret llei amb mesures de suport en l’àmbit cultura amb ajuts econòmics per un valor de 5 milions d’euros per a les persones i professionals de l’àmbit cultural afectades econòmicament per l’estat d’alarma; i de l’educació en el lleure amb uns ajuts per un valor de 6 milions d’euros per al sector del lleure, tant per a les entitats i les empreses que organitzen les activitat d’aquest estiu com beques per garantir-hi l’accés d’infants de famílies en situació de vulnerabilitat o dificultats econòmiques per la crisi de la covid-19”.

 

En l’àmbit de la cultura, l’objectiu del decret llei és pal·liar la situació de vulnerabilitat dels professionals que acreditin una reducció dràstica i involuntària dels seus ingressos econòmics com a conseqüència de la crisi sanitària de la covid-19, que ha aturat l’activitat de teatre, concerts, circ i dansa. “Aquesta situació afecta un col·lectiu professional caracteritzat per una activitat molt precària, amb contractes i cotitzacions intermitents, a qui el Govern de l’Estat no ha facilitat l’accés a prestacions d’atur fins el dia el 6 de maig”, ha puntualitzat Budó.

 

Es preveu que aquest ajut pugui arribar a unes 6.000 persones. L’import serà l’equivalent a l’Indicador de Renda de Suficiència de Catalunya per cada dia d’inactivitat entre el 13 de març i el 6 de maig de 2020 (18,97€ dia). Per tant, d’un import màxim de 1.024,38 euros.

 

Pel que fa a les activitats de lleure educatiu per a infants i joves aquest estiu, la portaveu ha explicat que “el Govern ha decidit augmentar la cobertura de les beques per garantir l’accés de les famílies en situació de vulnerabilitat o que hagin patit d’una manera més directa l’impacte econòmic de la Covid-19”. Aquestes beques es destinaran a un pressupost extraordinari de 3,5 milions d’euros, que se sumen a l’1,15 milions d’euros previstos abans de la crisi sanitària, perquè fins a 40.000 infants i adolescents se’n beneficiïn i participin aquest estiu en casals, colònies, campaments, rutes i camps de treball. Les beques seran de 80 euros per als casals i de 100 euros per a les colònies i altres activitats amb pernoctació. En total, els 4,65 milions d’euros que suposen quadruplicar el pressupost de l’any passat.

 

D’altra banda, com a suport a les mesures de seguretat i protecció que s’hauran de prendre aquest any, el Govern finançarà les entitats i empreses amb 1 milió d’euros per a la compra de material de protecció per als monitors i professionals. A més de material per a les activitats, tenint en compte que enguany es realitzaran en grups més reduïts.

 

Tramitació de les sancions interposades pels cossos policials per incomplir la normativa reguladora de l’estat d’alarma

 

El Govern ha aprovat un Decret llei per tramitar les sancions interposades pels diferents cossos de seguretat per incompliment de l’estat d’alarma. La consellera ha recordat que “davant la declaració de l’estat d’alarma, el Govern va adoptar diverses mesures urgents com la limitació de la mobilitat o d’altres activitats de la ciutadania que si s’incomplien podien ser sancionats”.

 

Com són sancions derivades d’actes aixecades pels diferents cossos policials que actuen a Catalunya, s’ha considerat procedent centralitzar aquesta competència en el Departament d’Interior.

 

 

Creació d’un programa de salut pública per reforçar la lluita contra la Covid-19

 

La consellera Budó ha explicat que “l’acord contempla la contractació de 108 professionals que treballaran per estudiar epidemiològicament els casos de coronavirus, els seus contactes i fer-ne el seguiment”.

Entre les funcions previstes a desenvolupat en aquest programa destaquen: la identificació i aïllament dels casos confirmats i no confirmats; el seguiment dels contactes estrets; la detecció precoç dels contactes que es transformen en casos i el monitoratge de l’impacte de la pandèmia.

 

El nou programa de salut pública, adscrit a la Secretaria de Salut Pública, s’emmarca en el Pla de transició del confinament, desconfinament gradual i nova normalitat, aprovat pel PROCICAT.

 

Per poder fer un desconfinament gradual “aquest sistema de vigilància esdevé clau i subratlla la urgència de reforçar les unitats de vigilància epidemiològica que s’encarreguen d’investigar els casos amb la COVID-19 i la cerca de contactes d’aquests casos”, ha apuntat Budó.

 

Protocol d’atenció a les persones davant d’emergències greus a Catalunya

 

El Govern ha decidit atorgar a Protecció Civil d’un protocol que inclou els procediments operatius i descriu l’organització i els responsables per dur a terme les actuacions necessàries per aconseguir una resposta integral i continua als afectats, en tots els estadis d’una emergència. Aquest text ha tingut en compte les lliçons apreses de les emergències greus que han afectat Catalunya en els últims anys.

El Protocol s’aplicarà complementàriament al PROCICAT o al pla especial activat, sempre que hi hagi una necessitat extraordinària en relació amb l’atenció a les persones, independentment del tipus de risc o emergència que hagi causat aquesta necessitat.

La consellera ha destacat que “el protocol potencia que l’atenció als afectats es realitzi sempre amb la intervenció de la direcció municipal en tots aquells casos que sigui possible, actuant la Generalitat de Catalunya en suport al municipi”.

Amb el nou Protocol es crea un nou òrgan de coordinació anomenat ‘Unitat d’Atenció a les Persones’, comandat per la Direcció General de Protecció Civil i que es considera fonamental per garantir que, des del primer moment de l’emergència, un dels focus de les actuacions estigui posat en l’atenció a les persones i no només en les tasques de salvament, rescat i mitigació immediata de la situació de risc.

 

El Govern també ha adoptat altres acords, que no tenen relació amb la pandèmia del coronavirus.

En aquest sentit, el Consell Executi ha donat llum verda al decret per regular el Sistema Públic d’Equipaments d’Arts Visuals de Catalunya perquè sigui un sistema de coordinació i cooperació; ha aprovat eliminar com a causes genèriques d’exclusió per accedir a la funció pública la celiaquia, la diabetis mellitus, la psoriasi i el VIH; i ha donat llum verda al procés de transformació de l’EAJA en una societat anònima de naturalesa unipersonal i capital cent per cent públic.

1  

Fitxers adjunts

Acords de Govern en PDF

Acords de Govern en PDF
PDF | 1018