Roda de premsa Govern (16.06.20)

El Govern compensa amb 140 milions d'euros els treballadors del sistema públic de salut i residencial que han treballat durant la pandèmia de la Covid-19

query_builder   16 juny 2020 15:41

thumb_up Acords del Govern

El Govern compensa amb 140 milions d'euros els treballadors del sistema públic de salut i residencial que han treballat durant la pandèmia de la Covid-19

  • L’Executiu català ha aprovat dos nous decrets llei amb diferents mesures extraordinàries en matèria econòmica i de serveis socials
  • El Decret llei de mesures extraordinàries en matèria social i de caràcter fiscal, obrirà una línia d’ajuts per valor d’1,4 milions d’euros per fomentar la contractació de treballadores de les cures en situació d’irregularitat
  • La portaveu del Govern ha anunciat que si tota Catalunya passa a fase 3 aquest dijousel Govern no regularà la fase 3; sinó que regularà directament aquesta nova etapa
Roda de premsa Govern (16.06.20)

El Consell Executiu ha aprovat avui dos nous decrets llei que inclouen mesures extraordinàries. El primer decret llei fa referència als treballadors i treballadores dels àmbits de la salut pública de Catalunya i dels serveis socials de caràcter residencial. La consellera de la Presidència i portaveu del Govern, Meritxell Budó, ha explicat que és un reconeixement a “la implicació, l’esforç i el compromís dels professionals de l’àmbit sanitari i residencial durant la pandèmia de la Covid-19, en condicions complexes i intenses en veure alterats els seus horaris i tasques habituals, i amb un desgast tant físic com emocional”.

El Decret preveu que els professionals sanitaris que van treballar durant l’emergència sanitària d’entre l’1 de març i el 31 de maig, tant de manera presencial com telemàticament, rebin una compensació econòmica en la nòmina del mes d’agost que oscil·larà entre els 350 i els 1.350 euros. A més, en el cas de professionals que hagin estat de baixa per la COVID-19, la baixa es comptarà com a temps de treball efectiu.

El text també inclou el complement de productivitat extraordinari als i les professionals que hagin prestat serveis a l’àmbit dels centres de serveis socials de caràcter residencial de gent gran i persones amb discapacitat física i intel·lectual, entre l’1 de març i el 31 de maig, realitzant tasques de manera, fonamentalment, presencial directament vinculades a la pandèmia de la covid-19.  Es pagarà la mateixa quantia, 900 euros, a les persones treballadores de les residències públiques que hagin treballat en primera línia durant la crisi sanitària, ja siguin auxiliars de geriatria, personal d’atenció directa a persones amb discapacitat, coordinadors assistencials, metges/metgesses o infermers/infermeres. Per altra banda, les persones que hagin treballat de forma fonamentalment presencial en tasques directament relacionades amb l’activitat d’aquests centres, però que no ho hagin fet en l’atenció directa de persones, rebran una compensació de 500 euros.

Seguint aquesta línia, el Govern també realitzarà una convocatòria extraordinària per compensar de forma directa a les persones treballadores dels centres privats amb finançament totalment o parcialment públic, sempre que hagin prestat serveis d’activitat assistencial entre les mateixes dates i així ho acreditin.

D’altra banda, el segon decret llei aprovat en la reunió del Consell Executiu “conté mesures extraordinàries en matèria social i de caràcter fiscal i administratiu”, que complementen d’altres aprovades pel Govern, anteriorment, també per pal·liar els efectes de la pandèmia.

Dins de l’àmbit social, el decret llei inclou un paquet de mesures de suport a les treballadores de les cures i la llar, com una línia d’ajuts, per valor d’1,4 milions d’euros, per fomentar la contractació de treballadores de les cures en situació d’irregularitat.

Se’n podran beneficiar les persones o entitats sense ànim de lucre que ofereixin un contracte per treballar en l’àmbit de la llar i de les cures, a temps complert i amb remuneració igual o superior al salari mínim interprofessional. D’aquesta manera, el Govern vol ajudar “un col·lectiu caracteritzat per la situació d’irregularitat administrativa i que sovint es veu abocat a treballar en l’economia submergida”, ha apuntat Budó.

El Decret llei també preveu destinar 200.000 euros al foment de l’autoocupació i el treball cooperatiu per accedir a l’arrelament; 300.000 euros al suport jurídic i difusió de l’arrelament social com a via de contractació de persones actualment en situació irregular; i 300.000 euros més en ajuts a la formació ocupacional per a treballadores de les cures que els permeti accedir a aquestes ofertes de contractes i la seva regularització.

Per altra banda, el Decret llei també preveu una altra línia d’ajuts enfocada al suport educatiu a les famílies d’origen immigrant. Concretament, es destinaran 1,25 milions d’euros a la prestació del servei de primera acollida en formats presencials i no presencials, i 100.000 euros a la prestació de cursos d’alfabetització en línia.

La portaveu Budó també ha explicat que “el Decret llei destinarà nous recursos per fomentar que empreses i organitzacions elaborin i implementin plans d'igualtat d'oportunitats entre dones i homes”. El pressupost inclou la convocatòria d’ajuts per un valor de 450.000 euros, a més d’una partida de 50.000 euros per a assessorament tècnic i difusió.

Finalment, i en relació al cànon de l’aigua, es proposa la possibilitat que les entitats subministradores puguin declarar incobrables a l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA), i no ingressar l’import corresponent, sempre que les factures hagin estat emeses a partir del dia 1 de gener de 2019 i hagi passat més d’un any des de la seva emissió sense obtenir-ne el cobrament. “Es tracta d’una mesura transitòria, amb una durada de dos anys,  termini en què es considera que l’impacte de la vulnerabilitat de les famílies i de la situació de crisi empresarial que pot afectar el pagament de les factures que inclouen el cànon de l’aigua”, ha puntualitzat Budó.

A banda dels acords relacionats amb combatre les conseqüències del coronavirus, el Govern també ha aprovat la modificació del reglament de màquines recreatives i d’atzar. Una modificació que afegeix noves variables de màquines recreatives amb premi, ja existents, de tipus B especials per ser instal·lades només en salons de joc, bingos i casinos.

D’aquesta manera, “es garanteix la protecció dels col·lectius més vulnerables ja que aquestes màquines només es podran autoritzar en establiments de joc”.

La norma aprovada avui regula des del preu de partida, a l’import màxim dels premis que es pot obtenir amb aquesta modalitat de joc, o una programació del joc que impliqui un retorn, com a minin, del 80% en premis. El Decret també estableix, per exemple, que aquestes màquines no es podran interconnectar amb d’altres instal·lades a altres establiments de joc.

El Govern també ha donat llum verda a destinar 2.4 milions d’euros a la reparació dels danys estructurals causats pel temporal Gloria al port de Blanes. Les obres tindran un termini d’execució de nou mesos. La consellera Budó ha reconegut que “la crisi sanitària de la Covid-19 ha influït en l’endarreriment de tots els estudis, la redacció de projecte i les tramitacions pertinents. Un cop s’ha disposat dels estudis i el projecte ja s’està en disposició de començar les obres”.

Catalunya en fase 3

La portaveu del Govern també ha informat que l’Executiu està a l’espera de conèixer si el Ministeri de Sanitat validarà si les regions sanitàries metropolitanes, de Barcelona i de Lleida, passaran a fase 3. Si el govern espanyol acceptés aquesta proposta “immediatament el Govern de la Generalitat decidirà el pas a una nova fase. Així doncs, el Govern no regularà la fase 3; sinó que regularà directament aquesta nova etapa”, ha anunciat Budó.

La consellera de la Presidència ha explicat que es preveu regular aspectes relacionats amb la mobilitat, la higiene, l’ús de mascareta, la protecció dels col·lectius més vulnerables o l’obligació d’aïllar-se i comunicar-ho a les autoritats sanitàries, si es tenen símptomes de coronavirus.

 

1  

Fitxers adjunts

Acords de Govern en PDF

Acords de Govern en PDF
PDF | 376

undefined
undefined
undefined
undefined
undefined