Gencat

El Govern presenta un acord per a la prevenció de les violències als països socis de la cooperació catalana

query_builder   20 setembre 2019 13:26

event_note Nota de premsa

El Govern presenta un acord per a la prevenció de les violències als països socis de la cooperació catalana

  • Guatemala, El Salvador i Colòmbia destaquen com a territoris prioritaris pel suport històric en la promoció del drets de les víctimes que hi ha desenvolupat Catalunya

  • La signatura d’aquest acord de voluntats coincideix amb la vigília del Dia Internacional de la Pau

El Govern de Catalunya ha signat un acord de voluntats per a la prevenció de les violències i la promoció del dret a la veritat, la justícia, la reparació i les garanties de no repetició als països socis de la cooperació catalana. Es tracta d’un pacte signat pel conseller d’Acció Exterior, Relacions Institucionals i Transparència, Alfred Bosch; la consellera de Cultura, Mariàngela Vilallonga; la consellera de Justícia, Ester Capella; així com pel president de l’Institut Català Internacional per la Pau, Xavier Masllorens. Aquesta transversalitat en els departaments i institucions que han signat el document reflecteix la voluntat del Govern de vetllar per una coherència de totes les seves polítiques per al desenvolupament sostenible, així com per avançar cap a una acció exterior eficaç i coordinada.

L’acord de voluntats estableix el compromís del Govern per implementar actuacions de cooperació i educació per la pau i pel desenvolupament en l’àmbit de la prevenció de les violències i la promoció del dret a la veritat que afecten tant als països socis de la cooperació catalana com a Catalunya. Entre els territoris prioritaris destaquen Guatemala, El Salvador i Colòmbia tant pel treball històric que Catalunya hi ha fet en aquests àmbits, com per les prioritats establertes pel Pla director de cooperació al desenvolupament 2019-2022.
 
La memòria històrica com a mecanisme de construcció de pau
 
El mateix Pla director estableix, entre els seus objectius, la promoció del dret de les víctimes i les accions relacionades amb la justícia transicional –com el dret a la veritat o a la reparació. De la mateixa manera, destaca la importància de la memòria històrica com a mecanisme de construcció de pau i en la promoció d’una vida lliure de violències. Aquests objectius, de fet, també es plasmen en els quatre programes de treball creats per l’Institut Català Internacional per la Pau per al 2022.
Pel que fa al rol del Departament de Justícia, la conselleria sosté el compromís, a través de la Sub-direcció General de Memòria Democràtica, de promoure la relació amb institucions memorialistes d’arreu del món. La voluntat és formar part d’una xarxa internacional d’aquest tipus d’entitats que basin la seva activitat en la difusió dels valors democràtics de l’antifeixisme i l’antitotalitarisme.
El Departament de Cultura, per la seva banda, té, entre les seves línies prioritàries, el suport a la cooperació internacional en matèria d’arxius i gestió documental. També disposa d’acords de col·laboració amb l’Associació Arxivers sense Fronteres per desenvolupar projectes de cooperació i solidaritat arxivística. A més, el Pla estratègic de l’Arxiu Nacional de Catalunya preveu la col·laboració en programes de cooperació internacional relacionats amb la preservació dels arxius i de la memòria històrica dels conflictes armats.
 
L’acord de voluntats tindrà una vigència de quatre anys, que serà prorrogable quatre anys més si així es considera convenient. Si bé els quatre signants d’aquest acord de voluntats ja reflecteixen la transversalitat del pacte, la intenció del Govern és ampliar la implicació de més unitats en la prevenció de les violències i la promoció dels drets humans relacionats amb la memòria històrica. La col·laboració entre diverses unitats del Govern, promoguda en aquest cas per l’Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament i la Direcció General de Cooperació al Desenvolupament, s’alinea plenament amb l’objectiu de desenvolupament sostenible 17, que promou de la coherència de polítiques per al desenvolupament sostenible.
La signatura d’aquest acord de voluntats coincideix amb la vigília del Dia Internacional de la Pau, amb la qual el Govern reafirma la seva determinació amb documents com aquest, destinat a la prevenció de les violències i la promoció del dret a la veritat, la justícia, la reparació i les garanties de no repetició als països socis de la cooperació catalana